En general, qualsevol DSO espanyol, són empreses amb una història centenària independentment de la seva mida i zona d'influència.
Aquestes empreses, exploten diferents sistemes de distribució elèctrica amb diversitats d'actius, energia distribuida, km de línies de distribució, centres de transformació i subestacions, també, recentment destaquen les desenes i els centenars de milers de comptadors intel·ligents a més dels tradicionals sistemes d'automatització, sistemes de 're-engaxe', automatismes per batereis de condensadors, transformadors amb regulació en càrrega, etc. Normalment, cada una d'aquestes empreses, realitza la gestió de la seva xarxa elèctrica des d'un centre de control dedicat, compartit i redundant i també, depenen de la seva mida, poden diposar de centres de control addicionals repartits per subestacions que gràcies a les TIC, donen suport a l'operació de forma segura a les diferents xarxes.
|
Font: National Energy Technology Laboratory |
Independentment, de la naturalessa de la generació que aporta la producció elèctrica a les seves xarxes, aquestes xarxes mica en mica van creixent en el nombre d'instal·lación fotovoltaiques o de fonts renovables a a més, es preveu que la càrrega del vehicle elèctric vagi en augment.
La visió d'aquests DSO hauria d'anar orientada en transformar el seu sistema elèctric en una plataforma flexible i també, en una xarxa que permeti als clients amb opcions, proporcionar serveis de xarxa gràcies a l’aprofitament dels recursos energètics distribuïts (DER) mitjançant la gestió activa de la xarxa per assolir els objectius de seguretat, fiabilitat, resiliència, descarbonització i assequibilitat.
Per fer això, actualment es basen en unes inversions principals i estratègiques que van orientades amb aquesta visió que ben segur, evolucionaran durant els propers anys.
|
Font: Utility Smart Pro. |
Cal pensar be en com fer les inversions de modernització d'aquestes xarxes dels diferents DSO per centrar-se a atendre les necessitats immediates en les àrees d’obsolescència d’actius i complir els respectius plans d'inversió dels recursos de la distribució. Com a conseqüència de la penetració de les DER, cal assegurar-se que hi ha suficient hosting capacity i també, flexibilitat operativa que ben segur, aquesta darrera, tindrà mica en mica més rellevància. També, cal pensar en l'evolució dels mercats de distribució, és a dir, a mesura que els mercats de distribució prenguin forma, els DSO, hauran d’assegurar-se que ténen els sistemes i les eines disponibles per poder suportar-los.
La infraestructura d’energia elèctrica del segle XXI, requerirà d'una major consciència situacional, automatització, fiabilitat, resiliència, seguretat i de la capacitat d’integrar perfectament quasevol DER. Per això, els DSO hauran d'implementar un sistema de gestió de les seves xarxes a qualsevol nivell de voltatge que harà de ser concebut com una nova generació que permetrà esdevenir com a una solució general per abordar aquests canvis i anticipar-se les futures càrregues i demandes del sistema, que cada cop seran menys espaiats en el temps.
Possiblement, els nous sistemes de gestió d'aquestes xarxes, seran un sistema de sistemes que proporcionaran una solució integral de gestió de les xarxes per abordar un entorn de distribució cada cop més complex. Segurament, acabaran subtituint els sistemes de gestió d’explotació (OMS) i també, els actuals sistemes de gestió de la distribució (DMS). Aquesta nova solució, haurà de ser capaç d’adaptar-se a les estratègies comercials que estan en constant evolució dels comercialitzadors i permetre als usuaris de la xarxa, respondre eficaçment a la informació en temps real proporcionant consciència situacional i poder realitzar molts i diversos estudis en temps real. Per tant, aquest nou sistema de gestió de les xarxes de distribució, comptarà amb un disseny altament resistent, cibersegur, interoperable i flexible. Incorporarà solucions completes i comptarà amb un marc flexible que permetrà actualitzacions i millores a les millors solucions disponibles en el futur. Un esforç paral·lel, serà substituir el sistema de comunicació actual ja que es necessitaran de les tecnologies de comunicació moderna amb una funcionalitat de ciberseguretat millorada per proporcionar una infraestructura de comunicacions robusta i assequible.
|
Font: West Monroe Partners |
Els nous sistemes de gestió de les xarxes, segur que tindran en les seves bases un sistema de Gestió Avançada de Distribució (ADMS) el qual, ofereix les funcionalitats del Fault Location, Isolation, and Service Restoration (FLISR), resolució de descàrrecs i incidències assistida, optimització del sistema elèctric, estudis de sistemes d’energia en temps real i, capacitats d’informació i control (SCADA).
Per tant, un ADMS recupera, gestiona i actualitza el model de xarxa elèctrica fins al nivell de sub-transport. També cal considerar eines de suport com és el
Mobile Grid Operations, que esdevé com una altra capacitat més d'un ADMS per proporcionar accés als operaris de camp a les dades de la xarxa i la possibilitat d’actualitzar la informació de la xarxa una vegada realitzats treballs , modificacions, variants en ella de forma real i intantànea. També els sistemes de gestió DER (DERMS), són els responsables per la gestió i enviament de forma òptima als DER per a proporcionar serveis de xarxa, de manera que, faciliten alternatives que no siguin únicament el canvi de cables. Aixó permet als DER participar en mercats, complir els requisits dels inversors i gestionar de manera eficaç els recursos de distribució. Un DERMS, també permet augmentar la consciència de la situació en augmentar la penetració de les DER proporcionant modelat, agregació i agrupació de les DER. Llavors, un DERMS, també millora la utilització de les DER proporcionant comunicació , predicció, als diferents DER de manera que aquest millora els serveis de fiabilitat de la xarxa i la gestió de les potencials restriccions.
|
Font: Intech Open |
Vist el nou marc de treball que han de fer front els DSO, també caldran eïnes per permetre la gestióa l’accés de dispositius electrònics intel·ligents, la seva configuració, el seu manteniment, la recuperació de dades. Els dispositius a gestionar inclouen vehicles elèctrics i nous actius basats en electrònica de potencia que se instal·laran per les xarxes de distribució.
En definitiva, per poder ser part d'aquesta xarxa elèctrica, cal treballar i apendre per avançar amb els sistemes de gestió de xarxes, participant en projectes i demostracions tecnològiques finançades. Tot això considerat com els sistemes avançats de gestió de distribució, que inclouran dispositius de camp amb intel·ligència distribuida que milloraran la seguretat, l’eficiència operativa i la integració DER. Per tant, invertir en un sistema de gestió de xarxa és una opció de modernització fundacional i necessària per obtenir els beneficis esperats de la transformació accelerada d'aquesta indústria, la transició energètica i la supervivència dels DSO petits i mitjans.
Ramon Gallart