Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 10 de desembre del 2023

Impacte de les centrals hidroelèctriques.

Els grans projectes d'infraestructures poden afectar a les economies locals. Per això, avaluar aquests efectes és un repte. Un nou estudi, ha evaluat totes les grans preses hidroelèctriques construïdes als Estats Units al segle XX i ha trobat que les preses construïdes a la primera meitat del segle XX van ser un estímul pel creixement a curt i llarg termini, mentre que les preses construïdes a la segona meitat, van afectar modestament aquest creixement.

L'estudi, realitzat per un investigador de la Carnegie Mellon University (CMU), apareix a The Economic Journal, vol mostrar la millor evidència sobre els impactes a curt i llarg termini d'aquestes preses sobre les economies locals, comparades amb els efectes econòmics generats per les preses construïdes a principis del segle XX amb les construïdes a finals del segle. L'objectiu era explicar l'evolució de l'energia hidroelèctrica alimentant l'activitat econòmica local.

L'estudi ha combinat dos dissenys: un basat en 110 comptats dels Estats Units des del 1870 al 2010, incloses totes les àrees amb un potencial hidroelèctric de 100 MW o més, i un que construïa contrafactuals de comtats amb potencial hidroelèctric però sense preses. L'estudi va tenir en consideració una sèrie de factors econòmics, polítics, socials, tècnics i ambientals en  dos períodes per separat: pre-1950 i post-1950. Com a conslusions dir:

La primera: Es refereix al període 1900-1950, abans de la construcció d'una xarxa elèctrica interconnectada mitjançant línies  de transport d'alta tensió, i abans del desenvolupament de la generació d'energia eficient a gran escala a partir de combustibles fòssils. Les preses construïdes abans de 1950 van estimular el creixement local a curt termini, en gran part gràcies al avantatge de que el cost de l'energia local que era  barata. També van estimular el desenvolupament econòmic local en les dues o tres dècades posteriors, augmentant la densitat local de població més d'un 50% durant 50 anys, de mitjana.

La segona: Es refereix a la segona meitat del segle XX, quan s'estava produint una ràpida evolució i desplegament de la infraestructura de subministrament d'electricitat, que va minvar gaudir d'energia local barata. Les preses construïdes després de 1950 només van tenir efectes modestos en el creixement local, fins i tot a llarg termini.

El primer resultat indica impactes agrupats en l'activitat econòmica local, mentre que el segon suggereix que l'avantatge d'energia local barata creat per l'energia hidroelèctrica va disminuir després de 1950, probablement a causa d'innovacions tecnològiques com les línies de transport d'alta tensió.

Les conclusions de l'estudi poden ser d'ajut per les futures inversions en preses hidroelèctriques, moltes de les quals es construiran als països en desenvolupament. També aclareixen els potencials impactes de les noves plantes eòliques i solars per la transició energètica. Inicialment podrien beneficiar una provincia o l'estat on es fan les inversions, però amb l'acumulació de noves línies de transport aquests beneficis es poden dissipar, atenuant els efectes locals.

Font:  Edson Severnini, The Power of Hydroelectric Dams: Historical Evidence from the United States over the Twentieth Century, The Economic Journal (2022). DOI: 10.1093/ej/ueac059