Què passaria si un automòbil disposa de la tecnologia que pot advertir, no només sobre els objectes amb una visió clara, sinó que també poden advertir sobre objectes amagats per obstacles, com podria ser alguna cosa que la tapa un cotxe estacionat, o simplement està fora de la vista darrere d'un edifici en un racó del carrer.
Font: Google |
Aquesta habilitat per veure coses fora de la seva línia de visió sembla ciència ficció, però els investigadors han fet progressos en l'última dècada per portar a la realitat el que s'anomenen imatges de visió no lineals.
Un equip d'investigadors de la Universitat de Boston han desenvolupat un sistema que, utilitzant un algorisme d'ordinador i una càmera digital senzilla, que pot donar una mirada més assequible i àgil a tot el que hi ha a la vora.
Comença a haver una mica de comunitat de recerca entorn a les imatges sense visió. En una densa zona urbana, si es pot tenir una major visibilitat a la cantonada, això podria ser significatiu per a la seguretat. Per exemple, es podria veure que hi ha un nen a l'altre costat d'un determinat cotxe estacionat. També es poden imaginar-ho molts escenaris en els quals veure al voltant dels obtacles resultaria extremadament útils, com ara en situacions de recerca i rescat on no es possible entrar a una zona perquè és perillós fer-ho.
En un article publicat recentment a Nature, Goyal i un equip d'investigadors diuen que són capaços de calcular i reconstruir una escena oculta en una cantonada capturant informació d'una fotografia digital d'una penombra, que és la regió exterior parcialment ombrejada d'una ombra emesa per un objecte opac. Bàsicament, aquesta tècnica permet veure què hi ha a la vora mirant una penombra sobre un mur o pared.
Quan les ombres converteixen els murs normals en miralls
Contra una paret fosca, explica Goyal, la llum es dispersa per igual, en lloc de concentrar-se o reflectir-se en una direcció com un mirall. Normalment, això no proporcionaria informació organitzada suficient per a un programa informàtic per traduir el que està passant en una escena visible al voltant de la cantonada. Però l'equip de Goyal va descobrir que quan hi ha un objecte sòlid conegut al voltant d'una cantonada, l'escena parcialment obstruïda crea una penombra borrosa. L'objecte pot ser realment qualsevol cosa, sempre que no es vegi. En aquest cas, els investigadors van optar per utilitzar una cadira normal. A l'ull humà, la penombra resultant pot no semblar molt. Per a un programa informàtic, és altament valuós.
Font: Icdn2.digitaltrends.com |
En introduir les dimensions i la ubicació de l'objecte, l'equip va trobar que el seu programa informàtic podia organitzar la dispersió de la llum i determinar què és l'escena original, tot des d'una fotografia digital d'una ombra aparentment borrosa sobre una paret.
A partir de l'òptica dels raigs de llum, es poden calcular i comprendre quins subconjunts de l'aparença de l'escena influeixen en els píxels de la càmera, per tant, es possible calcular una imatge amagada en l'escenari.
Pel que fa a la recerca, es van crear diferents escenaris mostrant diferents imatges en un monitor LCD.
Es podria, per exemple, reconstruir la imatge d'un ésser humà al voltant de la cantonada utilitzant el seu enfocament? No hi ha cap barrera conceptual que lo impedeixi, però encara no s'ha intentat. No obstant això, van fer escenes addicionals tallant peces de colors de paper de construcció i enganxant-les sobre tauler d'escuma per veure si el seu sistema podia detectar les formes i els colors de manera que aquestes escenes es podien interpretar.
Veient potencial a tot arreu
La limitació més fonamental és el contrast entre la penombra i l'entorn circumdant. Els resultats que es presenten són per a una habitació relativament fosca. Quan l'equip va augmentar els nivells de llum ambiental al laboratori, van observar que la penumbra es va tornar més difícil de veure i la capacitat del sistema per reconstruir amb precisió l'escena de la cantonada va anar empitjorant.
Font: S.aolcdn.comg |
To i que, si bé les aplicacions del món real per utilitzar imatges sense visió de línia encara encara els manca molt de camí, aquest gran avenç esdevé com el comprovant del concepte.
Font:Universitat de Boston
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada