Els centres de dades (CPD) consumeixen entre el 2 i el 3 % del consum total d’electricitat del planeta.
Font: POMA |
Almenys, hi han dues raons per les quals els centres de dades jugaran un paper fonamental en qualsevol intent de frenar les emissions mundials. En primer lloc, a mesura que la informàtica en el núvol es faci més eficient energèticament per això, necessita cada vegada més en fonts renovables. Per exemple, un fabricant de vehicles pot subcontractar tota la seva informàtica a un centre de dades d'emissions zero.
Tot i així, sense col·laboracions d’aquest tipus, els centres de dades probablement tindran un paper important en el futur del clima. L’augment de l’IA, el deep-learnign, el big data i l’Internet de les coses, tots ells signifiquen que el consum global d’electricitat dels centres de dades continuarà augmentant. Segons una estimació, el consum podria arribar a arribar fins al 13 % de la demanda mundial d'electricitat per a l'any 2030.
Per aquests motius, els centres de dades hauran de tenir-se en compe per les inversions de mitigació del canvi climàtic. I com més progressi la societat en un termini pròxim, més aviat es començaran a multiplicar els beneficis.
En poques paraules, el full de ruta, ha de presentar un pla per reduir a la meitat les emissions mundials durant els anys 2020, reduir-les a la meitat de nou a la dècada de 2030 i reduir-les a la meitat un cop més a la dècada de 2040. Tres vegades reduïr a la meitat, permetran aconseguir que el planeta arribi a emissions zero abans de la data límit proposada pel 205 de l’IPCC.
Font: ConnecTrónica |
El full de ruta considera el canvi cap als centres de dades amb energia renovable com un pas necessari per reduir a la meitat les emissions de la indústria digital i informàtica. De fet, es creu que passant només a les renovables (per alimentar centres de dades, xarxes, dispositius i fabricació d’equips informàtics), la indústria arribaria a la meitat de les seves primeres emissions.
Google, Microsoft, Facebook i Apple han liderat el funcionament de centres de dades bassats amb l'energia renovable. En els darrers dos anys, tant Google com Apple han realitzat operacions 100% renovables. Facebook ha dit que arribarà al 100 % l'any 2020 i Microsoft preveu que el 60 % dels seus centres de dades disposin de fonts renovable l'any 2020.
Amazon, per contra, ha quedat enrere. Greenpeace va criticar a Amazon a principis d’aquest any per haver utilitzat només el 12 % d’energies renovables als seus centres de dades de Virgínia, després que la companyia presentés un full de ruta ambiciós per arribar al 100 %.
Mentrestant, una coalició a Suècia s’ha apropat als centres de dades verds com un problema estàndard. Fossil Free Data és una nova etiqueta que esperen que els seus creadors els permeti representar un segell d’aprovació climàtica (com la certificació Energy Star ) per a consumidors, governs i empreses.
La idea que hi ha darrere de dades lliures d'energies fòssils, és realment aconseguir que les empreses que ho fan de manera sostenible, també puguin demostrar que estan orgullosos del que fan i puguin presumir.
Font: Montgabay Latam |
Les dades lliures d'eenergia fòssil, es van llançar a principis d’aquest any i actualment estan desenvolupant el seu estàndard per als països nòrdics en el nord d’Europa. El grup preveu ampliar-se a la UE i finalment certificar-se també, en els centres de dades dels Estats Units.
El grup va dissenyar el seu estàndard poc ambigu i fàcil de determinar, per evitar confusions. Els criteris exigeixen, en primer lloc, que un centre de dades tingui una qualificació d’eficàcia d’ús d’energia (PUE) de 1,2 o menys. (Una puntuació de PUE 1,0 suposaria que el 100 per cent del consum d’energia de la instal·lació es destinaria a l’alimentació dels equips informàtics. Qualsevol cosa superior a 1.0 representa l’energia addicional gastada en refrigeració, operacions i altres consums d’energia que no siguin de TI.)
En segon lloc, el centre ha de ser alimentat al 100% per fonts renovables. I tercer, ha de garantir que qualsevol energia elèctrica que faci servir produeixi una quantitat minsa d’emissions de diòxid de carboni (0,19 quilograms per cada quilowatt-hora de consum d’energia de TI).
Font: IEEE Spectrum.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada