Els edificis utilitzen més d’un terç de l’energia mundial, la majoria per escalfar espais i aigua. La major part d’aquesta calor es genera mitjançant la crema de gas natural, petroli o propà. I on es consumeixen aquests combustibles fòssils, es donen les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Les bombes elèctriques, utilitzades per primera vegada a Europa als anys 70, podrien ser la millor solució per reduir el consum de combustible fòssil. Podrien reduir la meitat de les emissions de carboni dels edificis. I si es produeix energia amb renovables, les emissions poden reduir-se a zero.
Font:iStocks |
Reduir les emissions de carboni per la calefacció i la refrigeració serà fonamental per evitar que les temperatures mitjanes mundials puguin augmentar més d’1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. Ja el canvi climàtic antropogènic ha provocat que les temperatures globals mitjanes augmentessin aproximadament 1 ºC, segons el Grup Intergovernamental de Canvi Climàtic .
Les grans bombes de calor estan començant a trobar el seu ús en la industria, principalment d'aliments, química, paper, fusta i fàbriques on es pot recuperar la calor residual. Però menys del 3% de les necessitats de calefacció als edificis es fan amb bombes de calor, segons l' Agència Internacional de l'Energia. Això és perquè encara és més barat cremar combustibles fòssils. Però les bombes de calor comencen a guanyar interès a mesura que la tecnologia madura i els països es concentren a abordar el canvi climàtic assolint els objectius de reducció d’emissions.
Les vendes globals de bombes de calor van augmentar un 10 % entre el 2017 i el 2018. Les polítiques energètiques a la Xina, el Japó i Europa han creat grans mercats de ràpid creixement. Als Estats Units, l’empenta de Califòrnia per l’ electrificació d’ edificis hauria d’incrementar les vendes de bombes de calor. Això al seu torn fa que els fabricants i els instal·ladors estiguin atents.
Font: Wikipedia |
Una bomba de calor utilitza un compressor i un refrigerant per moure la calor d'un lloc a un altre. Pot extreure calor de l’aire exterior, fins i tot a l’hivern, i alliberar-lo dins d’una casa, bàsicament com un aire condicionat que funciona a la inversa.
Aquest disseny fa que també puguin refrescar les llars, però són les més adequades per a la calefacció. En comparació amb els calefactors elèctrics de resistència elèctrica convencionals i els forns de gas, són els equips de calefacció més eficients per a la calefacció domèstica. Proporcionen dentre tres a quatre vegades més calor per la mateixa aportació d'energia.
Les grans bombes de calor que es fan servir a les fàbriques, poden contribuïr en la reducció de les emissions. Aquesta primavera, dues empreses austríaces van instal·lar bombes de calor per assecar midó i maons, reduint l’ús d’energia fins a un 80 per cent i les emissions de diòxid de carboni fins a un 90 per cent en comparació amb els escalfadors de gas natural. Una gran fàbrica especialitzada en fer patates fregides franceses va instal·lar una bomba de calor per assecar les patates fregides abans de coure de manera que, va reduïr la quantitat d’energia consumida en el procés d’assecat en un 70 %.
Font: AFEC |
Però penetrar en el mercat residencial serà clau perquè les bombes de calor tinguin un gran impacte sobre el canvi climàtic. La seva quota de mercat per a la calefacció de l'edifici ha de triplicar-se fins al 2030 per assolir els objectius de l'Escenari de Desenvolupament Sostenible de l'AIE.
Mentrestant, el mercat mundial de les bombes de calor ja està impulsat per accions governamentals. La Xina ven entre 40 i 50 milions d'unitats cada any, el que el converteix en el mercat més gran del món. Aquesta activitat comercial ha estat impulsada per subvencions governamentals destinades a reduir la contaminació atmosfèrica. També, les polítiques i els incentius similars per l'energia neta a Europa han creat un fort mercat. En el 2017, per exemple, les bombes de calor elèctriques van superar a la calefacció de gas per a edificis residencials.
Font: IEEE Spectrum
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada