El president francès, Emmanuel Macron, fa poc va anunciar que França invertirà 1.000 milions d'euros en energia nuclear i construirà més reactors per ajudar a evitar la crisi energètica d'Europa.
Però fins i tot a França, on la nuclear aporta més del 70% del mix energètic del país, és una temàtica controvertida. El debat està especialment polaritzat entre els qui viuen a prop de les centrals nuclears, pels beneficis que tenen d'aquesta proximitat. També hi ha una constant tensió entre la premsa i el sector nuclear.
Des de que la primera central amb un reactor nuclear va ser construïda, el debat segueix sent obstaculitzats pels malentesos sobre els avantatges i desavantatges d'aquesta tecnologia.
Principalment i des de la perspectiva de la física s'està d'acord en els fonaments científics i tecnològics del debat, i en tots els arguments basats en fets verificables. Però les diferents sensibilitats com a ciutadans porten a ponderar cada argument de manera diferent i a arribar a diferents conclusions sobre l'energia nuclear.
Hi han posicionaments que estimen els avantatges d'aquesta tecnologia com una opció viable per al futur, mentre que altres posicionaments, creuen que els esforços haurien de centrar-se en una important disminució del consum energètic.
A partir dels dos punts de vista basats en una compartida entesa de l'evidència científica, cal ajudar a formar una opinió enumerant els pros i els contres de l'energia nuclear utilitzant els mètodes rigorosos de la comunitat científica.
Per fer-ho, cal comparant amb experts de tot l'espectre d'opinions, inclosos físics, economistes, politòlegs, antropòlegs, historiadors, periodistes i voluntaris d'ONG per contribuir en una revisió de les principals qüestions relacionades amb l'energia nuclear.
Prendre decisions sobre el futur
La física subjacent a la producció nuclear d'electricitat és ben coneguda. El que planteja preguntes, més aviat és la industrialització del procés.
Les organitzacions de recerca científica i tecnològica intenten anticipar les futures necessitats energètiques i desenvolupar nous tipus de reactors nuclears per substituir els existents. Aquesta investigació no hauria de predir les futures decisions que prendran els polítics i la societat. No obstant això, és un procés a llarg termini que sovint requereix diverses dècades d'investigació, disseny, desenvolupament i experimentació abans de l'aprovació, i per tant, escollir les actuals vies de recerca podrien ser una mica vinculants per al futur.
Per exemple, l'estudi del disseny i optimització de reactors ràpids generadors de neutrons, és un camp de recerca molt interessant ja que això permetria reciclar el combustible nuclear , la qual cosa preservaria els recursos naturals d'urani i reduiria els residus nuclears.
A França, dos manifestants successius, Phenix i Super-Phenix , es van construir i operar el segle passat i un tercer, Astrid , es va planificar els darrers anys. Tot i això, tots aquests projectes han estat objecte de successives decisions governamentals per tirar endavant, aturar, reprendre i, recentment, en el cas d'Astrid, tornar a aturar-se, o almenys ajornar. Aquestes decisions es van prendre en funció de criteris econòmics, ambientals, polítics i estratègics.
Quant costa?
L'urani natural, que s'utilitza com a combustible a les centrals elèctriques, és encara un recurs relativament abundant i encara no contribueix gaire al cost total de l'energia nuclear.
El Tribunal de Comptes francès va estimar el cost mitjà actual de generació d'energia nuclear per a una vida útil de 50 anys en 60 euros per MWh, equivalent a sis cèntims per kWh. Tot i que les comparacions amb altres fonts d'electricitat són difícils de fer, el preu de venda altament variable de l'electricitat és d'uns 15 cèntims per kWh.
Les estimacions de costos depenen en gran mesura de les hipòtesis sobre el futur, inclosa la prolongació de la durada de la central elèctrica, les opcions de residus i la clausura dels reactors. Tot i que sovint les decisions es prenen dins de la visió a curt termini d'un mandat electoral, la política de residus ha de tenir en compte les implicacions a llarg termini.
Mentrestant, la viabilitat tècnica pel desmantellament encara és difícil de predir a causa dels diferents tipus de reactors. Mantenir o desmantellar una central nuclear requereix anticipació en termes de diners, coneixements i energia, i per tant implica en gran mesura les properes generacions. Per tant, l'energia nuclear requereix estabilitat política, financera i geològica a llarg termini.
És segur?
En els debats públics sobre seguretat, que és un tema purament tècnic, s'ha transformat en un de polític.
La radioactivitat s'ha de controlar en totes les etapes de la cadena del combustible nuclear per evitar qualsevol efecte nociu sobre els humans o el medi ambient. El risc d' accidents nuclears, ja sigui relacionat amb catàstrofes naturals, errors humans, residus, malícia o guerra, s'ha abordat al llarg de les dècades mitjançant millores significatives i la retroalimentació de l'experiència dels dos principals accidents de Txernòbil i Fukushima. No obstant això, continua sent una important preocupació per a la societat.
La prevenció d'accidents implica molts factors, entre ells el humà; el saber fer i la motivació dels treballadors depenen d'una sòlida col·laboració entre l'operador i els subcontractistes.
Altres impactes ambientals durant les operacions normals inclouen l'exposició nuclear dels treballadors i de la societat per les emissions químiques o tèrmiques: aquestes últimes esdevenen problemàtiques amb l' escalfament global, ja que l'aigua dels rius que cal per fer funcionar els reactors es fa escassa i més calenta.
Té un paper en la lluita contra el canvi climàtic?
Quin és el futur de l'energia nuclear? Els científics no poden fer prediccions. En canvi, els escenaris són eines útils per examinar les possibles conseqüències i els costos d'hipòtesis o opcions, per exemple, disminuint les emissions de gasos d'efecte hivernacle o fins i tot disminuint la demanda d'energia.
El fet que les centrals nuclears no emeten carboni, almenys durant la fase de producció d'electricitat (en contraposició a tot el cicle de vida del combustible i de les plantes), és un argument a considerar en el context de la reducció de les emissions globals.
Les centrals nuclears també proporcionen una potència constant, la qual cosa és un inconvenient pel que fa a l'adaptació a la demanda, però un avantatge pel que fa a la regularitat: el desenvolupament d'energies renovables intermitents com la solar i l'eòlica exerceixen pressió sobre les xarxes de distribució, ja que aquestes energies necessàriament no sempre estan disponible a les hores punta.
El paper de la política
A la pràctica, sovint s'utilitzen escenaris de transició energètica global per establir i aprovar decisions que ja s'han pres.
A nivell mundial, les decisions que realment s'han pres depenen en gran mesura de la geopolítica, per exemple, els intents de reduir la dependència de les importacions de petroli, i també les decisions per desenvolupar l'energia nuclear militar juntament amb la política energètica.
El sistema dual de finançament de la investigació civil i militar al costat de l'altre només es justifica si es desenvolupen armes nuclears, cosa que torna a ser una decisió política.
Per què és tan difícil decidir
A l'hora de decidir sobre l'energia nuclear, la llista d'arguments a tenir en compte és frustrantment gran. Per exemple, alguns reactors, carregats amb l'anomenat combustible mixt d'urani i òxid de plutoni, contribueixen en part a reciclar alguns productes nuclears. Tancar-los podria tenir l'efecte secundari d'omplir les instal·lacions d'emmagatzematge de residus actuals més ràpidament del que s'esperava.
Encara pitjor, les decisions sovint es basen en hipòtesis especulatives a causa de la dificultat de predicció. El que està fora de dubte és que qualsevol decisió presa o no presa avui afectarà més les generacions futures que la nostra.
Això vol dir que la societat no han de deixar que les decisions es prenguin només sobre la base d'arguments científics o tècnics, sinó que han de decidir-se, tenint en compte l'horitzó polític i social que volen per a ells i els seus fills.
Font: The Convesation
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada