El pasat 9 d'octubre, el professor Draghi va presentar el seu informe sobre els reptes que afronta Europa, especialment les seves vulnerabilitats econòmiques.
Aquest informe presenta una anàlisi detallada del panorama energètic d'Europa i els passos estratègics necessaris per assegurar la seva competitivitat econòmica i la seguretat energètica. La discussió destaca els reptes crítics, incloent-hi la dependència excessiva de fonts externes com Rússia, l'abandonament de l'energia nuclear i les oportunitats perdudes en tecnologia solar. L'informe subratlla la necessitat que Europa harmonitzi les seves polítiques industrials, energètiques i comercials, especialment davant l'evolució dels mercats globals i els avenços tecnològics.
Històrica dependència energètica: La dependència d'Europa de l'energia russa, especialment del gas natural, s'ha convertit en una vulnerabilitat important, agreujada per l'escenari geopolític arran de la invasió russa a Ucraïna.
La reducció de l'energia nuclear, que una vegada representava el 30% de l'electricitat d'Europa, i ara s'ha reduït al 15%, ha disminuït la independència energètica d'Europa.
La manca d'una estratègia coherent va portar Europa a cedir el lideratge en tecnologia solar a la Xina.
Reptes actuals del mercat energètic: Els preus de l'energia a Europa són volàtils, amb el gas natural afectant desproporcionadament el preu de tota la barreja energètica, tot i l'augment de les energies renovables.
Les polítiques fiscals d'Europa han convertit l'energia en una font important d'ingressos per als pressupostos nacionals, contribuint encara més a la inestabilitat dels preus.
Camí cap a la competitivitat futura: La integració de les energies renovables és fonamental. L'informe suggereix que Europa ha de reduir la seva dependència del gas natural i desvincular els preus de l'energia de la volatilitat del mercat del gas.
Les tecnologies avançades com l'hidrogen, la captura de carboni i l'energia nuclear (especialment els reactors modulars petits) són essencials per reduir l'impacte ambiental i enfortir la resiliència industrial d'Europa.
Innovació i política industrial: Europa ha d'invertir en innovació en tot el sector energètic, promovent tecnologies que redueixin la dependència dels minerals crítics i fomentant principis d'economia circular.
És urgent una estratègia europea unificada per millorar la coordinació entre els estats membres i alinear les polítiques energètiques, industrials i comercials.
Donar suport tant al costat de la demanda com a l'oferta de tecnologies renovables, alhora que es fomenten associacions amb aliats globals com els EUA, el Japó i el Canadà, és crucial per a l'autonomia estratègica d'Europa.
Consideracions geopolítiques: L'informe destaca la importància estratègica de reduir la dependència de països com la Xina en matèria de minerals crítics i fabricació de tecnologia. Diversificar i establir associacions més sòlides amb països africans i altres actors globals és necessari per assegurar els materials necessaris.
El paper de l'energia nuclear i l'hidrogen: L'energia nuclear, tant en les tecnologies tradicionals com en les innovadores com els reactors modulars petits (SMR), ha de jugar un paper central en la transició energètica d'Europa.
L'hidrogen i les tecnologies de captura de carboni són clau per descarbonitzar les indústries intensives en energia d'Europa, especialment per reduir les emissions dels sectors de la manufactura i el transport.
Oportunitats dels mercats energètics globals: L'informe assenyala desenvolupaments positius en el mercat mundial del gas natural, on s'espera que l'oferta creixi gràcies a l'augment de la producció de països com els EUA i Qatar. Aquest canvi presenta una oportunitat per a Europa per estabilitzar el seu subministrament energètic i els preus.
L'informe insta Europa a adoptar una estratègia energètica coordinada i orientada al futur que aprofiti les tecnologies renovables, enforteixi les polítiques industrials i mitigui la dependència energètica de fonts externes. Mitjançant la promoció de la innovació, l'enfortiment de les aliances i la descarbonització del sistema energètic, Europa pot assegurar el seu futur econòmic i energètic en un paisatge global en ràpida evolució.
Ramon Gallart
https://www.youtube.com/watch?v=5eEBV31bcqk
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada