Els sistemes d’energia solar amb panells solars de doble cara (bifacials) —que recullen la llum solar per les dues cares del panell en lloc d’una— i la tecnologia de seguiment d’un eix, que mou els panells perquè puguin seguir el Sol, fins ara, són els sistemes FV més rendibles.
Es va determinar que aquesta combinació de tecnologies, produeix de mitjana gairebé un 35% més d'energia respecte els sistemes fotovoltaics immòbils amb un sol panel, alhora que redueixen el cost de l'electricitat en un 16% de mitjana.
Els resultats són estables, fins i tot quan es hi han canvis en les condicions meteorològiques, això significa que invertir en sistemes bifacials i de seguiment hauria de ser una aposta segura per al futur.
Els treballs de recerca, solen centrar-se en augmentar la producció d' energia dels sistemes d'energia solar millorant l'eficiència de les cel·les solars, però el rendiment d'energia per panell també es pot augmentar d'altres maneres. Els panells solars a doble cara, per exemple, produeixen més energia per unitat d'àrea que els seus homòlegs estàndard i poden funcionar en llocs similars, inclosos els terrats. Aquest tipus de panell solar, a més de la tecnologia de seguiment que permet a cada panell captar més llum durant tot el dia, podria millorar significativament el rendiment energètic de les cel·les solars, fins i tot sense més avenços en les capacitats de les pròpies cel·les. Tot i això, les aportacions combinades d’aquestes recents tecnologies no s’han explorat del tot.
Per identificar els globals avantatges econòmics associats a l’ús de diverses tecnologies fotovoltaiques aparellades, es va utilitzar per primera vegada les dades del Clouds and the Earth's Radiant Energy System (CERES) de la NASA per mesurar la radiació total que cada dia arriba a terra. Els investigadors van adaptar més aquestes dades per tenir en compte la influència de la posició del sol sobre la quantitat de radiació que pot rebre un panell solar en funció de la seva orientació, i després van calcular el cost net mitjà de generació d’electricitat a través d’un sistema fotovoltaic durant tota la seva vida. Es van centrar en grans explotacions fotovoltaiques compostes per milers de mòduls, en lloc de sistemes fotovoltaics més petits, que generalment inclouen majors costos associats per mòdul.
El model suggereix que els panells solars de doble cara combinats amb la tecnologia de seguiment d’un únic eix són els més rendibles gairebé en qualsevol part del planeta, encara que els rastrejadors de dos eixos són millors ja que segueixen el camí del sol amb més precisió, però són més cars que els rastrejadors d’un sol eix. Són un substitut més favorable en latituds properes als pols. Però, malgrat els clars beneficis d'aquesta tecnologia, no espera que aquest estil del sistema fotovoltaic tingui acceptació.
El mercat fotovoltaic és tradicionalment conservador, cada vegada són més els indicis cap a que la tecnologia bifacial i de seguiment siguin fiables, i també es veu que cada vegada s'adopten més. Tot i així, les transicions necessiten temps i el temps haurà de demostrar si els avantatges que s'entreveuen, són prou atractius per als instal·ladors.
Tot i que s'han considerat les cel·les solars estàndard basades en silici, seria d'interès analitzar el potencial dels sistemes de seguiment combinats amb materials solars de primera línia i de més alta eficiència actuals (anomenades tecnologies en tàndem) que està limitada per aplicacions fotovoltaiques espacials.
Mentre es continuï fent investigacions, es preveu que els costos de fabricació d'aquests materials disminuiran i es podria arribar a un moment en què es converteixin siguin competitius per instal·lar-los a les llars.
Font: Solar Energy Research Institute of Singapore
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada