Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 6 de gener del 2021

5G, IoT i IA.

Actualment ja hi han més de 20 mil milions de dispositius Internet of Things (IoT)  connectats en xarxa generant quantitats incalculables de dades. 

Per donar sentit a aquestes dades i accedir de manera eficaç a la informació produïda per la xarxa IoT, es va crear una arquitectura anomenada paradigma I-IoT 5G , que combina la xarxa cel·lular de cinquena generació (5G) amb la intel·ligència artificial, creant una Internet intel·ligent. de les coses (I-IoT).

L'evolució de les xarxes 5G s'està convertint en un motor principal per al creixement del IoT de manera que, el 5G, te una cobertura estesa, velocitats més ràpides i una amplada de banda massiva en comparació amb altres xarxes mòbils., per això, serà clau per aprofitar les dades del IoT arreu del món. 


El 5G i el I-IoT, són la convergència d’Internet, intel·ligència i els dispositius electrònics comunicats a través de la xarxa 5G. Aquest paradigma connecta dispositius i sensors IoT a un centre de processament al cloud en núvol, on es recopilen i analitzen les dades sensorials mitjançant l'IA. Després, permet als usuaris finals sol·licitar informació de les indústries com  són el transport, l'agricultura i la salut. Amb aquestes dades, els usuaris podran prendre decisions rellevants per al seu àmbit de treball i interés.

El IoT tradicional amb el 5G, cobreix els serveis del Internet de les coses, però no té intel·ligència. Aquest paradigma està dissenyat amb algoritmes intel·ligents, com ara el reinforcement learning,  que permet a la xarxa la capacitat d'aprendre de forma adaptativa.

L'ús d'algorismes intel·ligents com és el reinforcement learning,  permet a la xarxa optimitzar-se de manera independent i proporcionar informació sobre les dades que es recopilen. Això permet a la xarxa detectar anomalies. Per exemple, pot comprendre que un nombre més gran de vehicles a la carretera implica un empitjorament de les condicions de trànsit o que un cultiu visiblement en problemes pot implicar interferències dels animals.

Per provar l'eficàcia del paradigma I-IoT-5G, s'ha  creat una simulació per avaluar la seva utilització efectiva dels canals (EUOC). La següent figura, mostra els resultats de l’experiment en com I-IoT-5G, utilitza canals de comunicació de manera més eficient que 5G IoT, quan es presenta amb un entorn aleatori per cada 100 iteracions. La immersió a cada iteració amb l’I-IoT 5G mostra la corba d’aprenentatge de l’arquitectura ja que utilitza algoritmes intel·ligents per adaptar-se a les noves dades del servei.


Aviat, el IoT formarà part de la nostra vida diària. Aprofitant la potencia de les xarxes 5G i la intel·ligència artificial, serà possible accedir fàcilment a les dades recollides pels dispositius IoT per millorar  al sector industrial que engloba des de la seguretat pública i el transport, fins a l’energia, l’agricultura i altres. 

Font:  Xidian University