Com a resposta al canvi climàtic, els governs estableixen ambiciosos objectius sobre energies renovables. El problema és que la disponibilitat de fonts renovables no s’alinea amb els moments en què la demanda energètica és més elevada.
Però si els distribuïdors, poguessin rebre informació sobre l’ús d’energia en temps real, tal com ho fan els proveïdors de serveis d’Internet, això canviaria la relació que es te entre la producció i el consum de l'energia.
Els distribuïdors, encara han d'atendre les necessitats energètiques, independentment de si hi ha fonts renovables a les seves xarxes a més, encara hi ha un debat sobre si cal construir costoses noves centrals per satisfer els pics previstos de la demanda. La informació en temps real, facilitaria l’ús de més fonts d’energia renovables disponibles. Mitjançant aquesta informació, els distribuïdors podrien establir preus en resposta a la disponibilitat i demanda actuals. Aquest preu en temps real servirien com a incentiu perquè els clients utilitzessin més energia quan tinguessin les fonts disponibles i, així, evitar més estrés a les centrals elèctriques.
Califòrnia és un exemple d'aquesta estratègia. La Comissió d'Energia de Califòrnia espera que l'establiment de regles per a la fixació de preus en temps real per a l'ús de l'electricitat demostrarà com la demanda i la disponibilitat global afecten el cost. És com un preu elevat per una quota de cotxe: la idea és que l’electricitat costi més durant la demanda màxima. Però en la majoria de les vegades, aquesta estratègia podria generar estalvis per a la gent.
Per descomptat, la societat no vol pagar més per assecar les tovalloles a la tarda ni a la nit, quan no hi ha prou Sol. No obstant això, els nous dispositius intel·ligents poden facilitar els incentius en la fixació de preus tant per al client, gestionant els actius que requereix una xarxa d’energia realment dinàmica i sensible.
Per exemple, empreses com Ecobee, Nest, Schneider Electric i Siemens podrien oferir petits equips controlats per aplicacions a instal·lar a l'exterior d’un edifici. L’ordinador gestionaria el flux d’electricitat cap als dispositius de l’edifici, mentre que l’aplicació ajudaria a establir prioritats i preus. Es pot demanar a l’usuari durant la configuració que decideixi un pressupost d’electricitat o que configuri dispositius que tinguin prioritat respecte a altres dispositius durant la demanda màxima.
Al 2009, Google va crear un programari similar anomenat Google PowerMeter, però la tecnologia era massa primerenca: els aparells que podien respondre a informació en temps real encara no estaven disponibles. Google va tancar el servei el 2011. Karen Herter, especialista en energia de la Comissió de l'Energia de Califòrnia , creu que les regles estatals per a la fixació de preus en temps real seran el punt d'inflexió que convenç els gegants energètics i tecnològics perquè tornin a construir aquests dispositius intel·ligents.
Aquest any, el CEC està redactant regles sobre preus en temps real. L’agència investiga tarifes que s’actualitzen cada hora, cada 15 minuts i cada 5 minuts. Tant se val, les tarifes estaran disponibles públicament, de manera que els ordinadors instal·lats en els endolls de les llars i les empreses podrien prendre decisions sobre què consumir i quan.
Cal preocupar-se de quan s'utilitza l'electricitat, ja sigui per gastar més diners per fer servir l'assecadora a les 7 de la tarda, quan la demanda sigui elevada o bé per fer-ho a la nit, quan l’electricitat sigui més barata. Califòrnia, amb les normes que aplicarà el gener del 2022, podria ser la primera a crear un mercat de preus energètics en temps real. Aleshores, és possible que hi hagi un augment de dispositius i serveis que puguin augmentar el consum d’energia renovable fins al 100 per cent, i estalviar diners en less factures elèctriques.
Font: The California Energy Commission
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada