Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 17 de març del 2021

Els nous materials, ajudaran a assolir les emissions zero de CO2.

Nova generació d'electrònica ultra-eficient per ajudar a aconseguir emissions zero de carboni pel 2050.

El creixement de les tecnologies digitals, els telèfons intel·ligents, les xarxes intel·ligents, els vehicles elèctrics i les energies renovables,  donaran lloc a un espectacular augment dels dispositius electrònics. S’ha estimat que hi haurà gairebé 30.000 milions de dispositius connectats en xarxa en un termini de tres anys.

Aquests dispositius digitals tenen un cost de carboni, no només pels materials que s’utilitzen per fabricar-los, sinó també per l’energia necessària per alimentar-los. La solució és desenvolupar dispositius electrònics que siguin ultra eficients i que utilitzin nivells de potència molt baixos. L'objectiu net-zero impulsarà el canvi en el sector electrònic. Per això, ja s'està treballant amb socis industrials per desenvolupar investigacions col·laboratives que permetran adoptar noves idees, tecnologies i fer nou enfocaments més ràpidament.

Disposar de polítiques que estableixin objectius de consum d'energia i donin suport a l'economia circular a través de consideracions al final de la vida també serà un factor crític a l'hora d'establir un entorn perquè un país  adopti una posició de lideratge en el desenvolupament de l'electrònica de baixes pèrdues.

El paper que una empresa juga en el desenvolupament d’electrònica més ecològic, forma part d’una estratègia més àmplia adoptada per les principals organitzacions de recerca de materials orientades en reduir la dependència del carboni.

Els científics responen al repte zero-net

Per exemple, al Maig del 2019, el govern del Regne Unit va anunciar el seu compromís d’assolir el zero net el 2050.  Com a resposta, l’Institut Henry Royce, una associació de nou institucions líders implicades en la investigació de materials avançats, juntament amb l’Institut de Física i l’Institut de Fabricació de la Universitat de Cambridge van convocar una sèrie de reunions per identificar formes acadèmiques i explorar com els investigadors de la indústria podrien ajudar a oferir tecnologia verda assequible i fiable.

El resultat d'aquesta col·laboració van ser cinc "fulls de ruta" tecnològics que descriuen com els desenvolupaments en diverses àrees clau de recerca podrien tenir un paper important en la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Aquests fulls de ruta cobreixen:

1.- Materials per a sistemes fotovoltaics, que augmentarien la quantitat d'energia generada per les plaques solars.

2.- Materials per a mètodes baixos en carboni per a la generació d'hidrogen i matèries primeres químiques.

3.- Materials de conversió d’energia termoelèctrica que es troben en sistemes de calefacció, refrigeració i climatització.

4.- Materials de conversió d'energia calòrica, per eliminar l'ús de carboni en sistemes de calefacció i refrigeració.

5.- Materials per a productes electrònics de baixa pèrdua, que donarien lloc a una electrònica i una informàtica més eficients en potència.

També, es van fer una sèrie de recomanacions, incloses les crides a una major inversió en instal·lacions de recerca i de proves de materials, noves lleis per garantir l'adopció de noves tecnologies ecològiques i que la sostenibilitat sigui el centre de qualsevol nou material avançat. Clarament cal una formació addicional en habilitats per garantir que hi hagués prou investigadors per treballar al sector.

L’objectiu legalment obligatori dels governs d’arribar a emissions netes de zero per al 2050 significarà un gran augment de les nostres accions, com a indústries, empreses i particulars. 

Fer la transició cap a una energia més neta i ecològica que satisfaci les necessitats creixents de diversos sectors, des del transport fins a les empreses de serveis públics i les persones a qui serveixin, alhora que redueixi els nostres fluxos de residus, requerirà una innovació continuada de la indústria i el suport i la intervenció dels Governs.

Font: Universitat de Leed