La tecnologia que emmagatzema energia neta escalfant partícules amb llum solar captada és rendible i fiable, segons mostra el model de la Universitat Nacional d'Austràlia (ANU).
L'equip d'investigació de l'ANU va estudiar la tecnologia solar tèrmica desenvolupada per Sandia National Laboratories, membre dels Estats Units, en un consorci format per ANU, CSIRO i la Universitat d'Adelaida.
La tecnologia funciona utilitzant la llum solar concentrada per escalfar una "cortina" de partícules fins a 700 graus centígrads. Les partícules escalfades s’emmagatzemen per a un ús posterior per la generació d’electricitat durant la nit o per processos industrials de calor. Les partícules al ser escalfades, s’eleven proporcionant un sistema cíclic i altament eficient.
Aquest modelatge, mostra que un sistema d'energia solar concentrat construït al voltant d'una "cortina de partícules", podria generar un megawatt-hora d'electricitat emmagatzemada per menys de 60 dòlars nord-americans.
Un sistema de menor cost construït a escala de 100 megawatts, tindria prou emmagatzematge per fer funcionar una turbina durant 14 hores i així generar electricitat nocturna de forma contínua durant grans parts de l'any.
Aquesta forma d'energia no només és barata i neta, amb la seva funció d'emmagatzematge de baix cost, pot contribuir en gran mesura a la fiabilitat de la combinació d'energies renovables, i per facilitar la transició global a partir de combustibles fòssils per al 100 per cent d'energia renovable obligat per l'Acord de París.
Curiosament, les partícules ceràmiques que emmagatzemen la calor d'aquest sistema es van desenvolupar originalment per al seu ús en el "fracking" no convencional de gas natural: són barates i robustes, a més de ser suficientment estables com per suportar molts cicles intensos de calor i refredament.
Els investigadors de l’ANU també van contribuir al desenvolupament d’un nou disseny de receptors solars de partícules que cauen en diverses etapes que maximitza la quantitat de llum absorbida i retinguda pel sistema, a més de contribuir a la comprensió fonamental de com interactuen la llum i les partícules en aquests sistemes.
Basat en el modelatge de l'ANU i en comparació amb tecnologies competidores, el Departament d’Energia dels Estats Units va anunciar invertir 25 milions de dòlars dels EUA per provar la tecnologia en una nova instal·lació a Nou Mèxic. Austràlia continuarà col·laborant amb els Estats Units en el desenvolupament de la nova tecnologia, inclosos els assajos a la instal·lació de proves de partícules de caiguda tèrmica solar CSIRO.
Per tant, es pretén garantir que aquests sistemes i la tecnologia energètica futura, siguin renovables, sostenibles i ajudin a reduir les emissions de diòxid de carboni.
Font: Universitat Nacional d'Austràlia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada