Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dijous, 30 de març del 2023

La geotèrmica pot superar a les bateries per a l'emmagatzematge d'energia?

Els sistemes geotèrmics transporten la calor des de l'interior de la Terra fins a la superfície per fer calefacció o  també, electricitat. Però, les centrals geotèrmiques són cares de construir i possiblement seran encara menys viables econòmicament a mesura que l'energia eòlica i solar sigui més barata i abundant. Tanmateix,  mentre creixen les font renovables solar i eòlica, esdevé més necessari emmagatzemar electricitat.

Una nova proposta podria resoldre aquests problemes i reforçar a les tres tecnologies renovables. La idea és senzilla: utilitzar embassaments geotèrmics per emmagatzemar l'excés d'energia eòlica i solar en forma d'aigua calenta o vapor per obtenir electricitat.

Això, permetria que les plantes geotèrmiques de nova generació trenquessin amb el paradigma operatiu de ser una càrrega base tradicional i guanyessin un valor molt més gran com a suport d'energia eòlica i solar.

S'han fet simulacions d'aquest emmagatzematge d'energia basat en dipòsits geotèrmics per veure si els components tècnics del sistema, així com el model econòmic, realment funcionen de manera que s'ha  trobat que els sistemes podien emmagatzemar temporalment electricitat (des d'unes poques hores fins a molts dies), amb la mateixa eficàcia que les bateries d'ions de liti. A més, la capacitat d'emmagatzematge és efectivament gratuïta amb la construcció d'un dipòsit geotèrmic.

Això, només te sentit a les plantes geotèrmiques millorades, com les que estan desenvolupant Fervo i altres empreses com Cambridge, Quaise Energy amb seu a Mass i AltaRock Energy, amb seu a Seattle.

Els sistemes geotèrmics convencionals foren pous en embassaments hidrotermals naturals. Però aquestes bosses d'aigua calenta profundament sota terra no existeixen a tot arreu. Als Estats Units, per exemple, es troben majoritàriament a l'oest.

Els sistemes geotèrmics millorats (EGS) resolen la limitació geogràfica creant embassaments artificials. PEr això cal crear fractures en formacions rocoses calentes i seques mitjançant la perforació o la fusió de la roca i, després injectar aigua a les fissures. Els pous de producció aporten l'aigua calenta per produir electricitat. Per contribuir a la descarbonització de l'electricitat cal extreure la calor geotèrmica fora de les formacions convencionals.

Un cop instal·lats aquests sistemes EGS, serien ideals per emmagatzemar energia així com per produir electricitat. L'excés d'energia eòlica o solar es podria utilitzar per injectar aigua als embassaments artificials, on s'acumularia i augmentaria la pressió. Aleshores, els pous de producció es podrien explotar obrint el circuit d'aigua calenta quan es necessiti electricitat.

Els embassaments EGS es creen en formacions rocoses que són naturalment impermeables llavors,  tot el que està fora del dipòsit artificial està tancat. És molt semblant a un embassament hidroelèctric,  quan l'aigua passa des de presa  cap a la turbina i genera electricitat".

Depenent de la geologia i els tipus de roques, les simulacions han trobat que els sistemes podrien emmagatzemar energia amb una eficiència de fins a un 90 % durant un cicle. Això és comparable amb l'emmagatzematge d'ió de liti i les centrals hidroelèctriques reversibles. El cost, seria mínim en comparació amb altres tecnologies d'emmagatzematge d'energia. Caldria instal·lacions més grans a la superfície, però l'espai d'emmagatzematge no tindria impacte, ja que els dipòsits EGS s'estan construint de totes maneres per  fer l'electricitat.

Font: Applied Energy