El darrer anàlisi de l'Agencia Internacions de l'Energia (IEA) explica que malgrat els impactes duradors de la crisi energètica mundial, el creixement de la demanda d'electricitat s'ha mantingut robust durant el primer semestre del 2024 a causa de la sòlida activitat econòmica en moltes regions, les intenses onades de calor i la contínua electrificació.
La demanda global d’electricitat va experimentar un augment moderat el 2023, creixent un 2,2%. Aquest creixement, tot i ser positiu, va ser lleugerament inferior al 2,4% observat el 2022. Un factor significatiu d’aquest increment contingut va ser la disminució del consum d’electricitat a les economies avançades, que van afrontar un entorn macroeconòmic difícil marcat per una inflació elevada i una reducció de la producció industrial. En contrast, països com la Xina, l’Índia i moltes nacions del sud-est asiàtic van experimentar un fort creixement en la demanda d’electricitat, cosa que ressalta les diferents condicions econòmiques arreu del món.
Economies avançades vs. mercats emergents
A les economies avançades, la desacceleració de la demanda d’electricitat va ser impulsada principalment per la reducció de les activitats de fabricació i producció industrial. Les elevades taxes d’inflació i les incerteses econòmiques van conduir a un comportament de consum cautelós i a una menor producció industrial, la qual cosa va limitar el creixement de la demanda d’energia. D’altra banda, els mercats emergents, especialment a l’Àsia, van continuar experimentant un fort creixement econòmic, cosa que va impulsar un augment corresponent en el consum d’electricitat. Aquesta divergència subratlla la complexa interacció de factors econòmics que influeixen en la demanda global d’energia.
Perspectives Futures fins al 2026
Mirant cap al futur, s’espera que la demanda global d’electricitat augmenti a un ritme més ràpid, amb un creixement anual mitjà projectat del 3,4% fins al 2026. Aquesta acceleració serà impulsada per una millora de les perspectives econòmiques globals, que s’espera que impulsi la demanda d’electricitat tant a les economies avançades com a les emergents. En particular, s’espera que les economies avançades i la Xina experimentin augments significatius en el consum d’electricitat a causa de l’electrificació continuada dels sectors residencials i de transport, així com l’expansió ràpida de la indústria de centres de dades.
El paper de l’electrificació per fer possible la descarbonització
A mesura que el món continua avançant cap a fonts d’energia més netes, el paper de l’electricitat en el consum final d’energia esdevé cada cop més important. El 2023, es preveía que la quota de l’electricitat en el consum final d’energia arribés al 20%, respecte al 18% el 2015. Aquest progrés és necessari, però cal una acceleració addicional per assolir els objectius de descarbonització global. Segons l’Escenari de Zero Emissions Netes el 2050 de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), que s’alinea amb la limitació de l’escalfament global a 1,5°C, la quota de l’electricitat en el consum final d’energia haurà d’aproximar-se al 30% el 2030. Això ressalta la necessitat de continuar invertint en energia renovable i eficiència energètica per assolir aquests objectius.
Nous impulsors de la demanda d’electricitat
Un dels impulsors més significatius del creixement futur de la demanda d’electricitat serà l’augment del consum dels centres de dades, la intel·ligència artificial (IA) i el sector de les criptomonedes. El 2022, els centres de dades van consumir globalment una estimació de 460 terawatts-hora (TWh) d’electricitat. El 2026, aquesta xifra podria més que duplicar-se, superant els 1.000 TWh, un nivell de demanda aproximadament equivalent al consum total d’electricitat del Japó. Aquest augment en l’ús d’electricitat subratlla la necessitat crítica d’actualitzar les regulacions i les millores tecnològiques per millorar l’eficiència i gestionar l’impacte ambiental d’aquests sectors amb un alt consum d’energia.
Espanya en la transició cap a l’energia renovable
Espanya ofereix un microcosmos de les tendències i reptes més amplis dels mercats mundials d’electricitat. El 2023, la demanda d’electricitat a Espanya va caure un 2,3%, continuant una disminució des de l’any anterior. Aquesta caiguda va ser impulsada principalment per una disminució de la producció industrial, malgrat la baixada dels preus del gas i l’electricitat. La lenta recuperació de la demanda industrial reflecteix els desafiaments econòmics més amplis que afronten les economies avançades.
Pel que fa a la generació, Espanya ha fet grans progressos en l’expansió de la seva capacitat d’energia renovable, especialment en la tecnologia solar fotovoltaica (PV). La capacitat fotovoltaica va créixer de 15,3 gigawatts (GW) a finals del 2021 a 22,7 GW al setembre de 2023, amb la PV ara representant al voltant del 16% del Mix de generació d’electricitat del país. Aquest ràpid creixement de les energies renovables també ha provocat un augment en l’ús de l’emmagatzematge hidroelèctric per bombeig, que va augmentar gairebé un 50% respecte al 2022.
Tanmateix, la caiguda de la generació total d’electricitat a Espanya (al voltant del 4,5%) va superar la disminució de la demanda, principalment a causa d’una reducció del 30% en les exportacions d’electricitat després d’un augment el 2022 impulsat pels alts preus del gas i el mecanisme d’Excepció Ibèrica. Aquest mecanisme, que es va prorrogar fins a finals del 2023, va jugar un paper clau en l’estabilització dels preus de l’electricitat a la regió.
La transició energètica d’Espanya també està marcada per l’eliminació gradual de la generació d’energia a partir del carbó. Les últimes quatre plantes de carbó del país estan programades per convertir-se a gas, usos alternatius com l’hidrogen, o per tancar. Aquest canvi és emblemàtic del moviment més ampli lluny dels combustibles fòssils cap a fonts d’energia més netes a tota Europa. Mentrestant, l’expansió de l’energia renovable, especialment la solar fotovoltaica, requerirà estratègies d’integració efectives, especialment durant els períodes de baixa demanda i alta generació solar, típicament en els mesos de primavera.
La integració de les energies renovables serà crítica per a Espanya i altres països mentre treballen per assolir els seus objectius de seguretat energètica i descarbonització. El tancament planificat de les centrals nuclears a Espanya entre el 2027 i el 2035 subratllarà encara més la importància de desenvolupar polítiques energètiques sòlides per gestionar la transició cap a un futur energètic més net.
En definitiva, a mesura que la demanda global d’electricitat vagi augmentant, impulsada pel creixement econòmic i l’electrificació creixent de diversos sectors, el món s’enfronta a reptes i oportunitats. L’expansió de les energies renovables, la creixent importància dels centres de dades i altres sectors amb un alt consum d’energia, i la transició contínua lluny dels combustibles fòssils, ressalten la dinàmica complexa que opera al panorama energètic global. Assolir els objectius dobles de seguretat energètica i descarbonització requerirà esforços coordinats, tecnologies innovadores i polítiques previsores per garantir un futur energètic sostenible per a tothom.
Ramon Gallart
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada