Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 14 d’agost del 2024

És posible gestionar la disrupció?

En un món on el canvi és constant, ens porta a pensar que cal d'una acció ràpida i decidida com a única manera de sobreviure. 

Els darrers anys el sector elèctric ha portat disrupcions sense precedents originades per la pandèmia, la transició energètica i més darreament, gràcies  a l’auge ràpid de la intel·ligència artificial, cosa que està obligant a les empreses a reinventar-se. La necessitat de canvi és innegable, però llançar-se de cap a transformacions radicals sovint condueix a més perjudicis que beneficis. El canvi constant, ja sigui provocat per forces externes o per decisions internes, pot erosionar els fonaments de la identitat humana, la productivitat i el benestar dins d'una empresa.


En lloc de precipitar-se en canvis importants, és importnat considerar la possibilitat de permetre que les coses evolucionin més lentament, pero sense autar-se. Aquest enfocament no significa evitar el canvi del tot; més aviat, emfatitza la importància de la planificació acurada i el progrés mesurat.  He experimentatr com movent-se a un ritme constant, les empreses del sector elèctric poden reduir els riscos associats amb disrupcions sobtades i això ha permès que els canvis siguin reflexius, deliberats i sostenibles.

Minvar el ritme del canvi ofereix diversos avantatges clau:

1.- Fa sebar a tots els implicats que hi ha un pla clar, cosa que pot reduir l’ansietat i augmentar la confiança entre l'equip humà de l'empresa. 

2.- Proporciona el temps necessari perquè es desenvolupin elements essencials d’un entorn de treball saludable, com la creació de rutines, l'aprenentatge de noves habilitats i el foment de dinàmiques de grup sòlides. Ambdus punts, permeten que el canvi es faci gradualment i, l'empresa pot crear una organització més resilient i adaptable.

La reinvenció és essencial donat que les disrupcions recents, com la pandèmia, la transició energetic  i la IA, requereixen que les empreses del sector electric s’ajustin, però això no significa precipitar-se en el canvi. 

És necessair ser reticent a desencadenar canvis tret que sigui absolutament necessari, ja que els canvis ràpids poden ser disruptius però disruptiu no és sinònim reixit per tant, podrien acabar essent contraproduents.

Un caire lent i constant redueix els riscos, afavoreix l’estabilitat i proporciona al equip humà el temps que necessiten per adaptar-se i, la confiança a través de la planificació, redueix l’ansietat i permet el creixement i l’adaptació.

Quan s'està visquent entre l'ilussió de fer un canvi total i la por a quedar-se estancat, la millor opció pot ser prendre't-ho amb calma.

Ramon Gallart