Noruega lidera el món en l'adopció de vehicles elèctrics, una posició que no és fruit de la casualitat, sinó del treball constant des de la dècada de 1990.
El país escandinau va apostar aviat per una estratègia sòlida basada en finançament públic i incentius governamentals, fent possible que els vehicles elèctrics esdevinguessin una alternativa real per als seus ciutadans. Una de les claus del seu èxit va ser la inversió inicial en infraestructura de recàrrega, que va eliminar una de les grans barreres psicològiques de l’època: l’ansietat per l'autonomia.
Mentre Noruega marca el camí, el món s'encamina cap a una revolució automobilística. Es preveu que els vehicles elèctrics representin dos terços de les vendes mundials de cotxes l'any 2030. Tot i així, segons el World Resources Institute, per mantenir l'escalfament global per sota d'1,5 graus Celsius, seria necessari que entre el 75% i el 95% de les vendes de vehicles de passatgers fossin elèctrics en aquesta mateixa data. Altres països, com Islàndia, Suècia, els Països Baixos i la Xina, també han fet passos importants en aquesta direcció. El 2022, però, encara existia una distància considerable respecte Noruega: només el 41% de les vendes d'Islàndia, el 32% de Suècia, el 24% dels Països Baixos i el 22% de la Xina eren de vehicles elèctrics. Tot i això, aquests països han establert objectius ambiciosos per reduir aquesta escletxa de cara al 2030.
La confiança en un futur elèctric global no és només un desig. Les dades acompanyen l'optimisme: si bé la taxa de creixement anual de les vendes de vehicles elèctrics ha estat del 65% en els últims cinc anys, el món només necessitaria mantenir una mitjana del 31% anual fins al 2032 per assolir les fites climàtiques marcades. Això mostra un ritme assolible si es mantenen i amplien les polítiques de suport.
Els vehicles pesants i comercials també estan entrant en aquesta transformació. Trenta-tres països s'han unit a l'acord Global Commercial Vehicle Drive to Zero, que vol assolir el 100% de vendes de camions i autobusos d'emissions zero per al 2040, amb un objectiu intermedi del 30% per al 2030. Més d'una dotzena de nacions europees són signatàries d'aquest acord, en sintonia amb la promesa de la Unió Europea de reduir les emissions mitjanes de CO₂ dels vehicles en un 45% per al 2030 i un 90% per al 2040.
Tot i no ser signant de l'acord Drive to Zero, Alemanya no s'ha quedat enrere: el seu govern ha establert que per aqust 2025, almenys la meitat dels nous vehicles de la seva flota pública siguin elèctrics, amb l'objectiu que el 2030 tots utilitzin tecnologies de conducció respectuoses amb el medi ambient.
A mesura que la demanda de vehicles elèctrics creix, els avenços tecnològics han fet baixar els preus de les bateries, reduint així el cost total de propietat dels vehicles elèctrics fins a situar-lo proper, o fins i tot inferior, al dels cotxes de combustió. Aquesta tendència, juntament amb polítiques públiques decidides, augura una acceleració encara més gran del canvi. La Unió Europea, per exemple, té l'objectiu de quintuplicar la seva flota de vehicles elèctrics, passant dels aproximadament 8 milions actuals als 40 milions l'any 2030. Per assolir aquest repte, comptarà amb el suport d’importacions de vehicles elèctrics xinesos, superant el milió d'unitats anuals.
La carrera cap a la mobilitat elèctrica està en marxa tot i que avança lentament, per això cal que l'esforç conjunt de governs, indústria i consumidors transformi radicalment el panorama de la mobilitat global en els pròxims anys.
Ramon Gallart