En el món de la transició energètica i la interconnexió europea, el desenvolupament de noves infraestructures de transport elèctric és fonamental per millorar l’eficiència, la resiliència i la sostenibilitat del sistema.
Tanmateix, no totes les connexions tenen els mateixos efectes sobre el comportament tècnic del sistema elèctric. Un cas en particularc és el de les interconnexions en corrent continu d’alta tensió (HVDC), que, tot i aportar una gran capacitat de transport d’energia, no contribueixen al sincronisme del sistema elèctric continental.
Què són les interconnexions HVDC?
Les línies HVDC permeten transportar electricitat a llargues distàncies amb pèrdues més baixes que les línies convencionals de corrent altern (AC). A més, permeten interconnectar sistemes amb freqüències o estabilitats diferents, i controlar millor els fluxos d’energia. Aquestes característiques les fan ideals per a connexions submarines, com la nova interconnexió pel golf de Biscaia entre Espanya i França, que entrarà en servei l’any 2028 amb una capacitat de 2200 MW.
Tot i això, per la seva pròpia naturalesa, les interconnexions HVDC no aporten inèrcia al sistema, ni poden transmetre senyals de freqüència entre els dos extrems. Això significa que no reforcen el sincronisme entre les xarxes que connecten.
Corrent de curt-circuït.
La corrent de curtcircuit és la gran quantitat d’electricitat que circula per una xarxa quan hi ha una avaria, com per exemple quan dos cables que no s’haurien de tocar entren en contacte. Tot i que això sembla només un problema, aquesta corrent tan alta també ens dona informació molt útil sobre com funciona la xarxa elèctrica.
Per començar, com més gran és la corrent de curtcircuit, més forta és la xarxa. Això vol dir que pot suportar millor els canvis sobtats, com quan es connecta o desconnecta una central elèctrica, sense desequilibrar-se. És com si la xarxa fos una estructura molt sòlida que aguanta cops sense caure.
A més, aquesta corrent serveix per preparar el sistema de seguretat de la xarxa. Els aparells que han de tallar el corrent quan hi ha un problema —com interruptors i relés— es dissenyen tenint en compte quina corrent poden trobar-se. Si no se sabés com d’intensa pot ser aquesta corrent, no es podrien protegir bé les instal·lacions.
També ajuda a detectar ràpidament on hi ha hagut l’avaria. Si es coneix bé com es comporta la xarxa davant un curtcircuit, és més fàcil localitzar el punt exacte on ha passat i actuar ràpidament per arreglar-ho.
Sincronisme i estabilitat: son necessareis per la cohesió elèctrica.
En un sistema de corrent altern, tots els generadors i càrregues comparteixen una freqüència comuna (50 Hz a Europa). Aquesta freqüència és una expressió col·lectiva del balanç entre generació i consum, i qualsevol desviació pot afectar l’estabilitat. Les xarxes AC, quan estan interconnectades de forma síncrona, poden ajudar-se mútuament a mantenir aquesta estabilitat. Per això, tenir connexions síncrones robustes és essencial per prevenir incidents com el de la Separació de l'Àrea Síncrona d'Europa Continental del 24 de juliol de 2021 (ENTSOe), on una incidència va dividir temporalment el continent (Iberia i Europa) en dos blocs elèctrics desincronitzats.
Actualment, les intereconnexions estre Portugal, Espanya i França es poden visualitzar a la pagina-6 de document de REE, Interconnexión Elèctrica España-Francia (https://www.ree.es/sites/default/files/page/2017/10/file/Folleto_Inelfe_CAST_13oct.pdf) on a nivel superiors de 400 kV només hi han les interconnexion síncrones amb Europo següents:
1.- Hernani (SP) - Argia a 400 kVac (FR)
2.- Vic (SP) ´Baixas a kVac (FR)
3.- Santa Llogaia (SP) - Baixas a 320 kV (HVDC) i 1 GW (Pàg-4)
Per tant aquesta darrera connexió HVDC no aporta sincronisme ni la nova intercionnexió pel Golf de Viscaia , tampoc.
Què és una xarxa elèctrica síncrona?
Una xarxa de transport d’energia elèctrica síncrona és com una gran orquestra on totes les parts —generadors i aparells que consumeixen electricitat— funcionen al mateix ritme. Això vol dir que produeixen i utilitzen l’electricitat amb la mateixa freqüència i estan perfectament coordinats.
Aquesta sincronització fa que l’energia es pugui transportar i distribuir de manera estable i eficient. A més, la xarxa té una mena d’“inèrcia” que actua com un coixí: si hi ha un canvi sobtat en la demanda o la generació, el sistema no es desestabilitza de cop, sinó que té temps d’adaptar-se.
Podem imaginar-ho com un conjunt de rellotges que marquen exactament la mateixa hora: així tot funciona de manera harmònica. En canvi, en una xarxa asíncrona, aquesta coordinació no existeix, i això pot fer que sigui més difícil de controlar i menys fiable. Per això, les xarxes síncrones són més habituals.
Quines són les implicacions?
A curt termini, les noves interconnexions en HVDC entre Espanya i França, com la del golf de Biscaia, augmentaran la capacitat de comerç d'energia, milloraran la seguretat de subministrament i facilitaran l’intercanvi de renovables. Però no milloren la resistència del sistema peninsular a fluctuacions de freqüència ni ofereixen suport d’inèrcia en cas de desequilibris sobtats.
Aquesta situació fa que el sistema ibèric es comporti, tècnicament, com una illa “gairebé” elèctrica, similar als països bàltics abans de sincronitzar-se amb Europa continental. En el seu cas, es van instal·lar condensadors síncrons per proporcionar inèrcia artificial i estabilitzar la freqüència durant el procés de desconnexió de la xarxa russa.
Cap a un model insular?
Davant la fragilitat de la connexió síncrona única, una opció es considerar al sistema ibèric com una autèntica illa elèctrica, separant-lo completament del sistema continental mitjançant convertidors back-to-back HVDC. Això permetria controlar millor els fluxos d’energia i evitar problemes de propagació de fallades o oscil·lacions de freqüència. Un model que ja segueixen els països nòrdics, el Regne Unit o Irlanda, tots ells gestionant la seva pròpia estabilitat de forma autònoma.
Per tant i per tancar aquest artícle, les interconnexions HVDC són una eina potent per millorar la capacitat de transport d'energia, especialment per integrar renovables i equilibrar mercats. Però no substitueixen les interconnexions síncrones en termes de freqüència i estabilitat. Per això, cal repensar el model d’integració ibèric dins de l’Europa continental:
1.- Cal reforçar la resiliència del sincronisme peninsular, ja sigui amb més connexions AC o amb sistemes de suport com condensadors síncrons. algoritmes de control HVDC que incloguin el concepte inerecia.
2.- També es podria explorar la via d’una insularització controlada, adoptant tecnologies HVDC back-to-back i estratègies pròpies de gestió de la freqüència.
3.- Encara que els curtcircuits són situacions que s’han d’evitar, la corrent que generen és necessària per entendre, protegir i fer més robusta la xarxa elèctrica.
En un context de creixent electrificació i transició energètica, les interconnexions HVDC són necessàries però no suficients. La qualitat de la connexió —no només la quantitat— és clau per garantir un sistema elèctric robust, segur i coherent.
Ramon Gallart
https://www.linkedin.com/pulse/xarxes-el%25C3%25A8ctriques-de-corrent-continu-intercanvi-per%25C3%25B2-ramon-guhnf