Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 28 de maig del 2025

Geotèrmia Profunda i Com la Innovació Pot Transformar l’Energia del Futur.

L’energia geotèrmica és una de les grans promeses per a un futur energètic més net i sostenible.

Els primers 10 km sota la superfície de la Terra amaguen grans reserves de calor que podrien proporcionar electricitat sense generar gasos d’efecte hivernacle. Tot i aquest potencial, l’aprofitament d’aquesta energia encara és molt limitat: avui dia només representa 13,3 GWh de la producció d'electricitat mundial, una xifra insignificant comparada amb els més de 27.000 TWh que es consumeixen anualment.

En aquest context, la innovació tecnològica esdevé clau. Sense avenços tècnics capaços de superar les barreres actuals, moltes fonts d’energia neta com la geotèrmica seguiran sent només una promesa. Innovar no només vol dir millorar allò que ja existeix, sinó repensar completament com fem les coses. I això és precisament el que ha fet l’empresa Quaise energy, amb una solució radicalment nova per accedir a la calor subterrània de forma més ràpida, eficient i segura

Un dels grans obstacles que frena l’explotació geotèrmica és la dificultat de perforar a grans profunditats. L’exemple més clar és el del pou més profund fet fins ara: el Pou Superprofund de Kola, a Sibèria, amb 12.262 metres de fondària. Es va trigar gairebé 20 anys a completar-lo i, malgrat tot, es va haver d’abandonar perquè les eines convencionals no resistien les altes temperatures i pressions de l’interior terrestre.

Però això podria canviar gràcies a la tecnologia Gyroton Drills, desenvolupada per Quaise Energy. Aquesta eina utilitza microones de molt alta potència per vaporitzar la roca, eliminant la necessitat de trepants mecànics. Els gyrotrons, inventats als anys 60 per escalfar plasma en reactors de fusió nuclear, ara es reinterpreten amb una aplicació totalment nova i ambiciosa: perforar la Terra per desbloquejar el seu potencial energètic.

Aquesta tècnica no només redueix els riscos i els costos associats a la perforació profunda, sinó que permet assolir velocitats de fins a 20 metres per hora. Això vol dir que es podria perforar un pou de 12 km en només 25 dies, una fita que canviaria radicalment el panorama energètic mundial. La clau d’aquest sistema és una guia d’ones metàl·lica que canalitza les microones fins al fons del pou, cremant i convertint la roca en gas que després s’extreu fàcilment..

El sistema de Quaise funciona amb una potència d’uns 1 MW, similar a la d’una plataforma de perforació convencional, però amb un enfocament completament diferent. En lloc de girar un trepant i bombar líquids, el gyrotron crema les roques amb microones i permet un procés més net, eficient i directe. Aquesta tecnologia ja ha estat provada a escala experimental amb resultats molt positius, i fins i tot s’ha pogut comprovar la viabilitat de transmetre microones a llarga distància, com ja es va demostrar als anys 70 amb una guia d’ones de 14 km a Nova Jersey.

Els primers usos comercials d’aquesta tecnologia estan enfocats a indústries que necessiten vapor d’alta qualitat i temperatura constant, eliminant la necessitat de calderes tradicionals. Però l’objectiu final és molt més ambiciós: construir noves plantes geotèrmiques que puguin generar entre 25 i 50 MW d’electricitat per cada pou, o adaptar turbines que abans funcionaven amb combustibles fòssils perquè aprofitin el vapor geotèrmic.

Ara bé, perforar un pou tan profund és només la meitat de la feina. El veritable repte és fer-lo operatiu i segur: cal evitar que el pou s’esfondri, controlar la pressió, resistir els canvis de temperatura i garantir l’extracció estable dels fluids calents. Si es pot superar tot això, la perforació amb microones podria marcar un abans i un després en la producció d’energia neta i ininterrompuda. És gràcies a la innovació —entesa com la capacitat d’anar més enllà dels límits coneguts— que podem transformar un repte tècnic en una oportunitat global per a la transició energètica.


Ramon Gallart