Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dijous, 11 de juny del 2020

Aerogeneradors flotants a la badia de Biscaia.

A pocs quilòmetres de la costa del País Basc, al nord d’Espanya, aviat hi hauran noves tecnologies  d'energia eòlica offshore

La firma espanyola Saitec Engineering va encapçalar titulars a finals de l'any passat amb el seu  concepte de turbina flotant , i es va comprometre a desplegar un prototip a l'abril del 2020. Recentment,  Saitec ha anunciat una col·laboració amb la divisió de renovables del titan energètic alemany RWE.

Resultado de imagen de Saitec Teams Up With German Utility RWE to Test Floating Wind Turbines in Bay of Biscay
Font: Saitec

L'acord és com a resultat de la confiança en la capacitat del nou concepte, anomenat BlueSATH, per portar Espanya a l'avantguarda del creixent mercat energètic offshore. El projecte DemoSATH , un model a escala 1: 6 d'una turbina flotant, té el nom de la característica més innovadora del seu disseny, el Swing-Around Twin Hull. Dos flotadors de formigó, s’uneixen per formar una estructura que des de l’aigua, sembla aproximadament un catamarà amb una placa d’acer que hi ha per sota per obtenir estabilitat. Un sistema d’amarratge d’un sol punt  amb tres cables  fondeja l’estructura al fons marí, permetent que la secció flotant s’inclini,  al voltant de l’amarre reaccionant al flux de l’aigua.

Igual que les perforacions petrolieres en alta mar, l’energia eòlica a alta mar, va créixer en part a partir de l’empenta per minimitzar el soroll i la pertorbació dels humans que generen les turbines. Ancorar quelcom tan pesat com és un aerogenerador a escala industrial al fons marí, requereix traslladar al mar molts materials costosos, i també, un cop construïda una turbina, és difícil de reparar.

Fins i tot a les aigües poc profundes, el vent en alta mar suposa un repte. En les últimes dècades, les turbines han augmentat fins a altures sorprenents, cercant vents cada cop més ràpids i consistents. Els parcs eòlics offshore, afronten elevats costos d’instal·lació, que obliguen les empreses a col·laborar amb grans proveïdors d’energia per compartir el risc de desenvolupar els nous dissenys.

Les turbines offshore, han estat tradicionalment finançades en mono-pilar: grans tubs d’acer, introduïts al sòl marí per martells hidràulics i sovint pesats amb llastos de roca. Com més gran sigui el mono-pilar, més elevat serà el cost. Passant a materials més lleugers, com seria el formigó, es pot millorar la viabilitat d'un projecte offshore fins a un cert punt. Una guia sobre l’energia eòlica offshore  patrocinat per la corona britànica suggereix com mantenir tècnicament i financerament l’instal·lació del mono-pilar en aigües a més de 35 metres.

Resultado de imagen de Saitec Teams Up With German Utility RWE to Test Floating Wind Turbines in Bay of Biscay
Font: Saitec

El DemoSATH serà atracat a la plataforma de l'energia marina de Biscay (BiMEP), un  lloc de prova per a la tecnologia de recollida d'energia oceànica, on les aigües s'eleven fins a 90 metres sobre el mar. Aquest aerogenerador lliurarà la seva energia a la xarxa elèctrica propera d'Armintza i compta amb un ampli sistema de control de l’oceà, on els enginyers de Saitec poden fer un seguiment de la resposta del prototip davant l’activitat canviant la forma de les onades i diversos tipus de clima. Un cop el prototip de la turbina s'instal·li a l’Abril, el pla passa per controlar el DemoSATH de 2 MW durant 12 mesos com a validació final del disseny.

Han estat necessaris quatre anys de proves de R + D  per arribar a aquest punt. El nou projecte es va iniciar a Saitec Engineering abans de començar a Saitec Offshore Technologies a mitjan 2016, uns mesos abans que el primer parc aerogenerador flotant a gran escala del món (no afiliat a Saitec) fos operatiu a Europa. El projecte Hywind Escòcia, que consta de cinc turbines de 30 MW a la costa d'Aberdeenshire, Escòcia, és  un dels dos parcs eòlics flotants operatius del món.

Igual que Saitec, el disseny de Hywind  s’inspira en les estructures flotants dels equips de perforació de petroli offshore. També es basa en un disseny de turbina anterior patrocinat per Equinor(aleshores Statoil), la corporació petrolera estatal noruega. Hywind es va rendibilitzar el juny passat gràcies a un acord amb el propi gegant energètic europeu, Danske Commodities, que  comprarà tota la producció energètica de la granja durant les dues pròximes dècades. Altres projectes, inclòs el  primer parc eòlic flotant dels Estats Units, encara es troben en fases inicials.

Font: Saitec Enginneering