La concentració atmosfèrica del gas amb efectes hivernacle SF6, no ha estat mai alta. Tot i que han assenyalat a la creixent indústria de les fonts renovables, és una valoració justa?
Font: Domini Públic |
L’hexafluorur de sofre (SF6), ha involucrat a la indústria de renovables. Diversos articles assenyalen el creixement de les energies renovables, especialment els aerogeneradors, com a responsables del creixement de les emissions de SF6, mentre que alguns diuen que el gas és el "petit brut secret" de la indústria energètica.
Per això, es va demanar a diversos experts de NTNU i SINTEF la seva opinió neutre sobre les potencials veritats o mites.
SF6 perjudica el medi ambient: VERITAT
Juntament amb els CFC, HCFC, HFC i PFCs, SF6 és un gas industrial que no existeix de manera natural a l'atmosfera i, per tant, afecta el balanç de radiació, contribuint al canvi climàtic.
És cert que el SF6 té entre 22.000 i 23.500 vegades més potencial d'escalfament global que el CO2 quan es veu amb una perspectiva de 100 anys. Com que és tan estable, el gas té una vida estimada de fins a 3.200 anys. Es consideren que totes aquestes dades, converteixen al SF6 en el gas d’efecte hivernacle més potent químicament investigat per l’IPCC , segons NTNU.
La concentració de gas a l'atmosfera està en augment, així que és bo tenir una mica d'atenció sobre això. Tot i això, és important posar-lo en context. Si bé és un perill d'efecte hivernacle, el SF6 contribueix avui a menys de l'1 %.
Font: Domini públic |
SF6 és el "secret brut" de la indústria energètica: FALSE
SF6, certament no és cap secret per la indústria energètica. El seu ús està molt regulat i molts dels seus usuaris col·laboren per compartir experiència i oferir alternatives viables:
No hi ha secrets sobre l'ús del SF6 a la indústria energètica. De fet, és tot el contrari ja que les empreses públiques i privades, comparteixen obertament les seves experiències amb SF6, segons SINTEF.
Des del 2003, el grup d’usuaris ha recopilat dades sobre les emissions i les ha informat a l’Agència Noruega de Medi Ambient.
La història de Noruega disposa d'un quadre de comandament sobre el SF6, es remunta a fa molts anys. L'equip és molt fiable, però qualsevol falla té un gran impacte, de manera que tothom té ganes de compartir coneixements i experiència.
SF6 s’utilitza en aerogeneradors: VERITAT
El SF6 no s’utilitza a la mateixa turbina, sinó a l’interruptor que controla el corrent generat per la turbina. Però no no és exclusió pels aerogeneradors. De fet, aqeust gas, que s’utilitza als interruptors te moltes altres aplicacions en el sector de l’energia elèctrica.
El SF6 té dos usos: com a agent aïllant que a diferència d'un interruptor petit per encendre la llum de les llars, fa el mateix en una aplicació de major corrent. Normalment, s'utilitza un interruptor amb accionament mecànic dins d'un encapsulat amb gas SF6 que extingeix l'arc elèctric. Actualment, és el mètode més compacte i més barat d’aturar de forma segura el flux d’electricitat, segons SINTEF.
Font: T&D World |
Tot i això, cal posar en context als aerogeneradors respecte altres aplicacions d'energia que també usen el SF6. La quantitat de gas utilitzat en el dispositiu de distribució d'una turbina eòlica és menor de 3 kgm. Una subestació per a línies elèctriques pot requerir diverses tones, creant un potencial problema ambiental substancialment més gran si hi hagués una fuita de tots els interruptors.
No hi ha alternatives viables a SF 6 : PARCIALMENT FALS
Se sap que els òrgans reguladors de la Unió Europea estudien la prohibició del SF6 a nivells de baixa o mitjana tensió en el futur. Això no pot succeir sense alternatives viables, com la tecnologia del buit o diferents barreges de gas.
Aquestes alternatives, ara ja estan disponibles comercialment per utilitzar-les en centraletes elèctriques a nivel de BT i MT. Les solucions per a tensions més altes són més difícils, tot i que existeixen instal·lacions pilot a 145 kV.
Tanmateix, és cert que no hi ha cap solució a curt termini. Una de les principals alternatives, la tecnologia de buit, només resol l’aspecte de la interrupció. Encara es necessita SF 6 o un gas alternatiu per a proporcionar aïllament.
SF6 no està vigilat ni regulat: FALSE
La Unió Europea, lidera el món en la regulació, control i gestió de les emissions de SF6. Noruega ha adoptat de forma constant la normativa de la UE en el dret noruec per la seva pertinença a l’Espai Econòmic Europeu. L’exemple més recent és la nova regulació sobre gasos d’efecte hivernacle fluorats, en el Reglament (UE) núm. 517/2014.
Tots els usuaris de SF6, han de recollir i reportar un inventari de SF6 i si s'han produït emissions. Aquest, recullen aquesta informació i s'informa a l'Agència Noruega per al Medi Ambient
Font: Universitat de Noruega.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada