Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 3 de maig del 2020

Nou ús per productes residuals de l'energia nuclear.

Els químics han trobat un nou ús per als productes residuals  de l'energia nuclear: transformant un dipòsit sense ús, es podria convertir en un compost versàtil que es podria utilitzar per crear productes químics valuosos pels productes bàsics i per les noves fonts d’energia.


nuclear plant
font: Domini Públic
L’urani empobrit, de l'anglès depleted uranium (DU), és un subproducte radioactiu que s'utilitza  durant el procés  per generar  energia nuclear. Amb els  temors vinculats  als riscos per a la salut del DU, s'emmagatzema en instal·lacions cares o s'utilitza per fabricar i per reconvertir míssils anti-armament.

Però, en un document publicat a la revista Journal of the American Chemical Society, el professor Geoff Cloke, el professor Richard Layfield i el doctor Nikolaos Tsoureas, tots de la Universitat de Sussex, han publicat que el DU, podria  ser més útil del que es pensava fins ara.

Mitjançant l’ús d’un catalitzador que conté urani empobrit, els investigadors han aconseguit convertir l'etilè (que s’utilitza per fabricar plàstic) en età ( que s’utilitza per produir diversos compostos inclosos l’etanol).

Resultado de imagen de Chemists report a new use for the waste product of nuclear power generation
Font: Glñobal News
Aquestes recerques, suposen un gran avenç que podria ajudar a reduir la gran càrrega de l’emmagatzematge a gran escala del DU.

La capacitat de convertir els alquens en alcans és una important reacció química la qual, podria fer que les molècules siguin actualitzades en productes químics bàsics de valor com són, els olis hidrogenats i petroquímics els quals, poden ser utilitzats com a font d'energia.

El fet que es pugui fer ús de l'urani empobrit, demostra que no s'ha de  tenir por d'ell, ja que en realitat pot ser molt útil.

En col·laboració amb investigadors de la Université de Toulouse i Humboldt-Universität zu Berlin, l’equip de Sussex va descobrir que una molècula organo-metàl·lica basada en urani empobrit podria catalitzar l’addició d’una molècula d’hidrogen en un doble enllaç carboni-carboni en etilen - l'element  més senzill de la família dels alquens: per crear etans.

Mai s'havia pensat utilitzar els DU d'aquesta manera. Si bé la conversió de l'etilè en età no és cap novetat, l'ús o l'urani són una fita clau.

Font:Universitat de Sussex