Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 16 de desembre del 2020

Energia eòlica i la conservació de les aus.

L'energia eòlica es considera una de les formes més prometedores d'energies renovables. No obstant això, cada any els aerogeneradors són els responsables de la mort de centenars de milers d’aus que moren al col·lisions amb pales de turbines. 

Per resoldre  aquest dilema, les empreses que construeixen i exploten els aerogeneradors podrien haver de treballar conjuntament amb experts ambientalistes i conservacionistes. No obstant això, probablement la manca de confiança entre ells, dificultarà una col·laboració efectiva i creativa.


Aves y generadores eólicos se hacen amigos en Tarifa


En un article publicat a Energy Reports, els científics de l'Institut Leibniz d'Investigació Zoològica i de Vida Silvestre (Leibniz-IZW) van demostrar que compartir els valors per si sols no són suficients per crear una confiança mútua entre ells. Els autors, argumenten que una major consciència en relació amb la construcció i operació de les turbines eòliques, pot beneficiar aquest camp i ajudar a trobar una manera de sortir d'aquest dilema.

Mitigar el canvi climàtic produint més energia renovable, per exemple a través dels aerogeneradors, sembla que és  una bona opció. També ho és la conservació de la diversitat biològica mitjançant la protecció de les aus. Tanmateix, quan les aus moren per col·lisions amb les pales de la turbina, sorgeix un dilema "verd-verd" que cal resoldre. Les parts implicades en la planificació i aprovació dels projectes dels parcs eòlics, tenen opinions i interessos contrastats.

Tant la mitigació del canvi climàtic com la protecció de la biodiversitat, tenen forts defensors amb fortes opinions, arribar a un compromís entre la construcció i l'explotació dels aerogeneradors i la protecció de les aus, està plena de dificultats. Si es col·labora amb els grups d'interès que sovint són contraris, les seves diferents visions i experiències poden contribuir al desenvolupament de noves solucions al conflicte ajudant a conciliar ambdós objectius. Un exemple seria l’evitació de zones sensibles per a la construcció dels aerogeneradors o l’alineació consistent dels temps de funcionament dels aerogeneradors amb els ritmes d’activitat de la vida silvestre aèria. Un dels requisits bàsics necessaris per a aquesta cooperació és la confiança mútua.

Un equip del Leibniz-IZW dirigit pel doctor Tanja Straka va realitzar una enquesta per analitzar com els valors, les creences i les emocions envers els aerogeneradors i les aus afecten la confiança entre les parts implicades en aquest conflicte "verd-verd" a Alemanya. En total, 537 representants de sis grups d'interès van participar a l'enquesta: membres del sector de l'energia eòlica, consultors ambientals, autoritats de conservació, científics, voluntaris i empleats d'ONG ambientals.

Eólica y aves: Aerogeneradores de Parque eólico de E.On con cero ...

Al analitzar les respostes, es va poder veure que els membres de tots els grups implicats en projectes d’energia eòlica compartien el mateix valor fonamental d’un ús sostenible de la natura. No obstant això, malgrat aquests valors compartits, tenen poca confiança en els altres, cosa que fa pensar  que els valors comuns no són una base prou bona per a un interès comú. Els resultats de la investigació també van demostrar que una base fonamental per a la confiança entre els grups d'interès, són les creences i les emocions compartides cap a la conservació de la vida salvatge i l'energia verda.

La presa de decisions és rarament un procés purament racional, per això es recomana aprofundir en les creences i les emocions dels membres dels grups d'interès implicats en els projectes d' energia eòlica. A l'hora de planificar diàlegs entre els grups d'interès, cal crear un terreny de confiança perquè els participants puguin compartir i discutir els seus punts de vista. Això,  hauria de ser tan important com comunicar coneixements basats en proves. Aquest intercanvi podria reforçar la confiança i fomentar la cooperació entre membres dels diferents grups, cosa que podria ajudar millorar la conservació de les aus en els projectes de turbines eòliques  i  en última instància, facilitar la transició de  l' energia ecològicament sostenible cap a les fonts renovables i la protecció de la biodiversitat de forma conjunta.

Font: Departament d'Ecologia Evolutiva de Leibniz-IZW.