Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 23 de desembre del 2020

Llars, energèticament independents.

Investigadors de la universitat i indústria de Texas A&M han dissenyat una tecnologia intel·ligent que pot ajudar a les distribuïdores a atendre millor les comunitats afectades per les apagades. Els investigadors van dir que el seu dispositiu funciona millorant el subministrament d'energia entre els sistemes d'energia solar domèstics i la xarxa elèctrica.

Aquesta innovació, permet que els consumidors d'energia solar siguin menys dependents de la xarxa elèctrica externa. La mateixa tecnologia també permet a les distribuïdores controlar la distribució d'energia, que és particularment útil durant les avaries a la xarxa elèctrica. Per tant, és un escenari que beneficia tant al consumidor  com la distribuïdora.


Durant l’última dècada, s'ha produït una  forta davallada del cost de les plaques solars, que  ha animat a més llars a adoptar sistemes d’energia solar. En aquests habitatges, el corrent generat per les plaques conjurament amb l'energia emmagatzemada a les bateries,  es converteix a una corrent igual que la que ve de la xarxa elèctrica per a l’ús residencial.

Aquestes connexions garanteixen que les cases sempre estiguin connectades a la xarxa sempre que aquesta funcionant. Durant el dia, les cases consumeixen més energia solar i es subministra qualsevol energia en excés a la xarxa. A la nit, les llars consumeixen l'electricitat de la xarxa.

Aquests sistemes convencionals presenten molts inconvenients. Les fluctuacions de tensió a la xarxa, per avaries a les línies elèctriques o per sobrecàrregues, afecten els dispositius connectats a les llars. Així mateix, van dir que el corrent injectat a la xarxa procedent de les cases amb energia solar pot presentar certes irregularitats, conegudes com a harmònics, que afecten la qualitat de d'ona i servei de la xarxa.

How to buy the best solar battery storage | CHOICE

Un altre problema, es que les distribuïdores poden limitar la quantitat d’electricitat de xarxa que consumeixen aquestes llars amb energia solar. 

Actualment, no hi ha cap sistema per regular o limitar el consum d'energia. Els usuaris finals amb sistemes energètics solars continuen tirant electricitat de la xarxa perquè les distribuïdores no tenen cap forma de controlar-la.

A diferència dels sistemes convencionals d’energia solar que inclouen molts aparells electrònics per connectar-se  a la xarxa, els investigadors van muntar un únic dispositiu, anomenat intel·ligència d’ electrònica de potència al límit de la xarxa, o PINE. Aquest dispositiu, que s’instal·la fora d’una llar, té tres connexions principals: una d’anar a la llar, una a la xarxa de serveis i una altra a les plaques i bateries solars. PINE pot controlar el flux d’electricitat en qualsevol d’aquestes adreces.

Aquest dispositiu és com un encaminador d'energia intel·ligent. Regula el voltatge de la xarxa, integra l'energia solar, que es produeix localment, i gestiona i dirigeix ​​intel·ligentment l' energia en totes les direccions.

Els investigadors han dissenyat aquest dispositiu per a que sigui també programable, de manera que un usuari extern autoritzat, com el distribuïdor, pugui controlar la quantitat d'electricitat de la xarxa que arriba a cases amb energia solar. 

New technology makes homes more energy independent, helps divert ...

Per provar si les xarxes PINE funcionaran tal com es preveia, els investigadors van construir un prototip  i van realitzar àmplies simulacions informàtiques en un barri mixt en el qual algunes cases tenien sistemes PINE i d’altres no. El rendiment del maquinari juntament amb les simulacions van revelar que les llars amb el sistema PINE tenien un voltatge més net i estable. A nivell de la xarxa, el voltatge injectat d’aquests habitatges també era estable perquè el sistema PINE també ho regulava.

Els sistemes PINE poden injectar dinàmicament i en temps real suport de tensió diferents a la xarxa de serveis. Així, les distribuïdores no necessiten gastar milions en comprar bancs de condensadors per suportar el voltatge a través de les línies d'alimentació. Durant els talls d'energia,  permet que les llars siguin autosuficients i utilitzen el seu sistema solar d'energia de manera eficient. La tecnologia també permet als distribuïdors, limitar el corrent de xarxa a les llars amb energia solar i redirigir a altres zones afectades. 

Font: Texas A&M University