Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 31 d’octubre del 2021

Nova tecnologia per a la energia solar tèrmica.

La tecnologia que emmagatzema energia neta escalfant partícules amb llum solar captada és rendible i fiable, segons mostra el model de la Universitat Nacional d'Austràlia (ANU).

L'equip d'investigació de l'ANU va estudiar la tecnologia solar tèrmica desenvolupada per Sandia National Laboratories, membre dels Estats Units, en un consorci format per ANU, CSIRO i la Universitat d'Adelaida.

La tecnologia funciona utilitzant la llum solar concentrada per escalfar una "cortina" de partícules  fins a 700 graus centígrads. Les partícules escalfades s’emmagatzemen per a un ús posterior per la generació d’electricitat durant la nit o per processos  industrials de calor. Les partícules al ser escalfades, s’eleven proporcionant un sistema cíclic i altament eficient.

Aquest modelatge, mostra que un sistema d'energia solar concentrat construït al voltant  d'una "cortina de partícules",  podria generar un megawatt-hora d'electricitat emmagatzemada per menys de 60 dòlars nord-americans.

Un sistema de menor cost construït a escala de 100 megawatts, tindria prou emmagatzematge per fer funcionar una turbina durant 14 hores i així generar electricitat nocturna de forma contínua durant grans parts de l'any.

Aquesta forma d'energia no només és barata i neta, amb la seva funció d'emmagatzematge de baix cost,  pot contribuir en gran mesura a la fiabilitat de la combinació d'energies renovables, i per facilitar la transició global a partir de combustibles fòssils per al 100 per cent d'energia renovable obligat per l'Acord de París.

Curiosament, les partícules ceràmiques que emmagatzemen la calor d'aquest sistema es van desenvolupar originalment per al seu ús en el "fracking" no convencional de gas natural: són barates i robustes, a més de ser suficientment estables com per suportar molts cicles intensos de calor i refredament.

Els investigadors de l’ANU també van contribuir al desenvolupament d’un nou disseny de receptors solars de partícules que cauen en diverses etapes que maximitza la quantitat de llum absorbida i retinguda pel sistema, a més de contribuir a la comprensió fonamental de com interactuen la llum i les partícules en aquests sistemes.

Basat en el modelatge de l'ANU i en comparació amb tecnologies competidores, el Departament d’Energia dels Estats Units va anunciar invertir 25 milions de dòlars dels EUA per provar la tecnologia en una nova instal·lació a Nou Mèxic. Austràlia continuarà col·laborant amb els Estats Units en el desenvolupament de la nova tecnologia, inclosos els assajos a la instal·lació de proves de partícules de caiguda tèrmica solar CSIRO.

Per tant, es pretén  garantir que aquests sistemes i la tecnologia energètica futura, siguin renovables, sostenibles i ajudin a reduir les emissions de diòxid de carboni.

Font: Universitat Nacional d'Austràlia

dimecres, 27 d’octubre del 2021

Controlador que optimitza la càrrega ràpida dels vehicles elèctrics.

A mesura que els vehicles elèctrics guanyen popularitat, els consumidors esperen que el canvi a les plataformes basades en bateries sigui perfecte, amb la mateixa acceleració, rendiment i comoditat dels vehicles que funcionen amb combustibles fòssils. 

La major part dels fabricants han lliurat els seus sistemes de recàrrega, però la tecnologia encara no hi és en totes les zones per fer la recàrrega de la bateria. Tot i que els consumidors només necessiten uns minuts per omplir un dipòsit de combustible, un vehicle elèctric (EV) normalment necessita hores per fer el mateix amb un carregador lent.


La càrrega ràpida converteix la potència de corrent altern que es troba a les llars en la corrent continu que necessiten les bateries de la mateixa estació de càrrega per accelerar significativament la càrrega. Tanmateix, aquesta velocitat introdueix nous reptes.

La recàrrega ràpida maximitza la transferència d’ions de liti dins d’un paquet de bateries. A aquestes altes taxes, els ions es poden acumular a la superfície de l'ànode de la bateria i dipositar liti metàl·lic mitjançant un procés anomenat "recobriment de liti", que pot reduir el rendiment de la bateria i, si no es controla, provocar un curtcircuit i un error.

L'electroquímica que provoca el recobriment de liti és complexa i no s'entén completament. Existeix un model basat en la física permet detectar, en temps real, l'aparició de recobriment de liti per poder ajustar la velocitat de càrrega per evitar danys a la bateria i, alhora, permetre temps de càrrega més curts.

La Southwest Research Institute, va desenvolupar i calibrar un model de bateria linealitzat per a una cel·la de 57 Ah de níquel-manganès cobalt (NMC), va predir amb èxit quan es produeix el revestiment de liti. El model utilitza equacions diferencials per calcular diversos estats interiors de la bateria, sense necessitat d’instrumentació ni recursos addicionals. Altres tècniques d’última generació per detectar revestiment de liti no són en temps real i impliquen anàlisis físiques destructives de la cèl·lula.

També, es va predir amb èxit el voltatge de la cel·la en un ± 5% de les dades experimentals. Després, l’equip va desenvolupar un controlador de càrrega ràpida adaptatiu basat en models per optimitzar el perfil de càrrega de la cel·la NMC. El controlador inclou una funció d'aprenentatge que ajusta el corrent de càrrega en funció de l'eficiència de càrrega del cicle anterior. El controlador "aprèn" el perfil de càrrega òptim després de 10 a 20 cicles de càrrega i equilibra la durabilitat, la seguretat i el rendiment en temps real.

Es va comparar el controlador de càrrega amb dos perfils de càrrega de base per avaluar-ne l’eficàcia. El primer perfil  base va utilitzar una estratègia de tensió constant i corrent constant estàndard per iniciar intencionadament el recobriment de liti. Les mostres envellides amb aquest perfil van mostrar una pèrdua o disminució significativa de la capacitat de la bateria. El segon perfil de referència va ser un vehicle elèctric amb un carregador ràpid i va permetre una comparació significativa del temps de càrrega.

El controlador de càrrega, va mostrar diverses millores en comparació amb els dos perfils de línia base, incloent una disminució significativa de la decoloració de la capacitat, una reducció del 35% del temps de càrrega de la bateria i una eficiència de càrrega mitjana del 89%.

Font: Southwest Research Institute

diumenge, 24 d’octubre del 2021

Posicionament de Navitas davant l'escassetat de xips.

Una empresa de semiconductors de Califòrnia ha reaccionat de forma directa davant l'amanaça sobre la manca mundial de xips. Aquesta empresa ha trobat una oportunitat.



L’empresa és Navitas que te la seva seu El Segundo (Califòrnia) compta amb un 160 treballadors dels quals els 40 % son de mateix municipi . Per això a fet una oferta per obtenir un valor empresarial de 1.000 milions de dòlars dels qual, Navitas aportarà 320 milions de dòlars, fet que li permetrà  fer créixer el seu negoci bàsic que es basa en la fabricació i venta de cel·les de nitrur de gal·li adreçades als fabricants de carregadors de telèfons i portàtils i  així expandir-se a nous mercats.

Si be és cert que la gran majoria dels xips dels ordinador es fabriquen amb silici, els xips de Navitas són millors per a la càrrega, cosa que els fan més ràpid, més freds i més eficients en el consum d'energia fet que permet fabricar unitats més petites.

Actualment tot i  que te uns ingressos de 12 milions de dòlars (segons los Angeles Times), encara no està obtenint beneficis no obstant, hi han motes expectatives creades de creixement.

Els problemes actuals en la cadena de subministrament de semiconductors podrien limitar aquest creixement. Potser això  explicaria que les accions sortissin lentament, amb una cotització que va tancar un 3,47% a 12,80 dòlars.

L’ús de xips de nitrur de gal·li proporcionarà a la companyia un avantatge en la cadena de subministrament, cosa que li permet re-aprofitar  plantes de fabricació que estan aturades o infrautilitzades les quals, es van construir als anys vuitanta i noranta. 

Com que aquests xips de nitrur de gal·li són més petits que els seus equivalents de silici, es poden dipositar molt més en una sola base de fabricació cosa que, a més  entre d'altres, ajudaria a evitar els colls d’ampolla que s'estan trobant altres fabricants.

Actualment, només el 2% del mercat del carregador consta de dispositius fabricats amb xips de nitrur de gal, enfront del 98% de xips de silici. Hi ha altres empreses de xips elèctrics de nitrur de gal , però, segons els documents de presentació de Navitas, la quota de mercat de la companyia és més gran que la combinada de les altres.

L’empresa ha rebut peticions d'ofertes de grans fabricants com seria Dell i també amb grans proveïdors del mercat secundari com seria  Anker. També s’està impulsant cap a nous mercats: ordinadors de centres de dades, inversors d’energia solar i sistemes d’alimentació per a vehicles elèctrics.

El nitrur de gal·li com a material bàsic existeix des de fa dècades de fet, és habitual utilitzar-lo en els LED de les pantalla de vídeo i en estacions base de telefonia mòbil.

El material és molt més dur que el silici, i la seva estructura cristal·lina pot suportar voltages més altes alhora que millora el corrent elèctric, cosa que significa que les dades es processar més ràpidament amb menys consum per un mateix càlcul.

L’inconvenient és el cost. El silici ha dominat la indústria dels semiconductors gairebé des dels seus inicis, amb un rendiment que evoluciona ràpidament juntament amb una reducció dràstica del preu.

El secret està en la capacitat de la companyia de combinar diverses funcions en un circuit integrat, que segons els analistes la situa per davant dels altres.

Els xips de Navitas són fabricats per Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. i encapsulats per Amkor, amb seu a Phoenix.

S'espera que en dos anys, els costos del sistema per al nitrur de gal·li haurien d’arribar a la paritat amb el silici per a càrregues i aplicacions similars.

Font: Los Angeles Times.



dimecres, 20 d’octubre del 2021

Semiconductors orgànics que podrien generar electricitat.

Materials electrònics orgànics, podrien donar suport a les fonts d’energia alternatives verdes per satisfer les  creixents demandes mundials d’energia i les estrictes regulacions ambientals. 

S'ha desenvolupat semiconductors orgànics de tipus n, transportadors d’electrons, que podrien ajudar a generar electricitat a partir de la calor residual alliberada pels processos industrials i de les llars.

Els generadors termoelèctrics que poden convertir els canvis de temperatura o gradients en electricitat, són adequats per aprofitar la calor residual. Aquests dispositius fàcilment escalables són respectuosos amb el medi ambient i no tenen cap part mòbil, cosa que els fa resistents al desgast. La seva eficiència en la conversió d’energia depèn de minimitzar la conductivitat tèrmica dels seus components alhora que maximitza la seva conductivitat elèctrica i el coeficient de Seebeck, una mesura directa de la seva capacitat per produir un corrent termoelèctric.

Al centre dels generadors termoelèctrics hi ha dos materials electrònicament diferents, un semiconductor de tipus n i un semiconductor de transport de forats (o tipus p ), que s’uneixen als seus extrems per formar un circuit elèctric. Per tant, l’eficiència de conversió dels generadors depèn de que els dos tipus de semiconductors proporcionin un rendiment òptim.

Els materials orgànics termoelèctrics recentment són més fàcils de processar i menys tòxics que els seus homòlegs inorgànics convencionals més econòmics i abundants. Aquests nous materials també presenten una menor conductivitat tèrmica, però el seu rendiment termoelèctric continua sent insuficient. Normalment, els semiconductors orgànics dopats de tipus n no són estables en condicions ambientals i presenten conductivitats elèctriques més baixes que els seus equivalents de tipus p, que han estat àmpliament investigats.

Un important repte, és trobar materials orgànics de tipus n amb un rendiment comparable als millors semiconductors de tipus p.

Per això, s'ha ideat un plantejament sistemàtic per sintetitzar semiconductors orgànics estables de tipus n  estables a l’aire amb un alt rendiment termoelèctric. Els monòmers comprenien amides cícliques, o lactames, fusionades amb nuclis de naftalè i antracè, generant polímers rígids conjugats mitjançant una polimerització no tòxica catalitzada per àcids lliure de metalls. No hi ha llibertat de rotació al llarg de la columna vertebral, cosa que redueix el trastorn energètic i, posteriorment, millora la conductivitat elèctrica.

En aquest disseny, els grups lactàmics que retiraven electrons produïen una columna vertebral altament deficient en electrons, estabilitzant el polímer en condicions ambientals. A més, els nuclis més petits van conduir a una major afinitat electrònica i, en conseqüència, a un millor rendiment termoelèctric en els polímers, aspectes que no s'havia demostrat abans. Els nuclis més grans tenen una densitat més baixa de grups que retiren electrons i disminueixen acumulativament l'afinitat electrònica.

Font: Journal of the American Chemical Society


diumenge, 17 d’octubre del 2021

Plantes industrial per la captació de CO2.

Per fer posible la transició energètica, cal reduir dràsticament les emissions de CO2 i minimitzar-ne la presència a l’aire. Una eina que podria ajudar a assolir-la, és la tecnologia de captació directa d’aire (DAC), que filtra directament el CO2 de l’aire, mitjançant un procés d’adsorció-desorció. Tot i que la tecnologia DAC és prometedora, la seva elevada demanda energètica podria generar emissions indirectes d’efecte hivernacle i altres efectes no desitjats.


Investigadors de l’Institut de Termodinàmica Tècnica de la Universitat Rachth Aachen, recentment han realitzat un estudi dirigit a avaluar el cicle de vida de dues plantes comercials de DAC operades per Climeworks, una empresa suïssa especialitzada en tecnologia de captura de CO2. Tot i que els sistemes de captació d’aire poden ser molt avantatjosos, sovint,  els seus beneficis depenen de la font d’ energia que s’utilitza per alimentar-los.

Aqueste tecnologia va començar a ser explorada en el 2017. Tot i que el DAC està adreçat per aconseguir beneficis climàtics, no es coneixien les compensacions amb altres emissions de CO2 i altres impactes ambientals al llarg del cicle de vida. Aquest estudi, determina aquestes compensacions en funció de les primeres plantes industrials.

Les dades analitzades proporcionades per Climeworks, es van mesurar en dues plantes DAC a Hinwil (Suïssa) i Hellisheiði (Islàndia). Els investigadors van utilitzar aquestes dades per modelar el cicle de vida complet d’aquestes plantes i d’una àmplia gamma de materials adsorbents que la tecnologia DAC podria utilitzar per capturar CO2 . Posteriorment,  es va realitzar una avaluació del cicle de vida per determinar els beneficis de les tecnologies DAC industrials i el seu potencial impacte ambiental.

Aquest estudi demostra que les primeres instal·lacions de DAC a Hinwil i Hellisheidi ja poden aconseguir eficiències de captura de carboni molt altes  que van des del 85,4% i 93,1%, respectivament. El seu requisit clau és l'energia amb una baixa petjada de carboni. A més, mentre que el DAC comporta altres impactes ambientals, es va demostrar que l'augment no era excessiu.


Els investigadors van trobar que quan les tecnologies DAC utilitzen energia baixa en carboni, com a la planta DAC d’Hellisheiði, l’elecció dels materials absorbents i la manera com es construeix la planta esdevé de vital importància per garantir els mínims compromisos entre els seus beneficis i les seves mancances. Per exemple, a causa de la manera com es dissenyen i es basen en els materials que utilitzen per capturar CO2 , les plantes de Hinwil i Hellisheiði  redueixen l'emissió fins a 45 g i 15 g  de CO2 per kg de CO2 capturat, respectivament.  

En general, l’estudi realitzat, demostra els possibles beneficis d’implementar la tecnologia DAC a gran escala, alhora que posa de manifest la seva dependència de fonts d’energia baixes en carboni. A més, demostra que l'ús de la tecnologia per capturar l'1% del CO2 produït al món a l'any no es veuria obstaculitzat ni afectat pels requeriments materials ni per la disponibilitat d'energia. Tot i això, els investigadors van trobar que, per tal d’implementar amb èxit la tecnologia a gran escala, les empreses primer haurien d’augmentar significativament la producció dels adsorbents que utilitza. A més, si les centrals de DAC funcionessin amb energia eòlica, altres impactes mediambientals augmentarien en menys del 0,057% i no més del 0,3% utilitzant electricitat a la xarxa el 2050.

Font: Institut de Termodinàmica Tècnica de la Universitat Rachth Aachen

dimecres, 13 d’octubre del 2021

Amidament de les PV i els BEMS per un millor ROI.

Amb la finalitat de modificar els pics de demanda, s'estableixen un càrrecs que penalitzen el consum quan hi ha una franja horaria de màxima demanda (MD) i així fomentar que els usuaris residencials, comercials i industrials pugin modificar el seu patró de consum i  així, reduir els costos per l'entrada de les centrals de generació  amb un elevat cost del kWh. 


Certs usuaris d’energia elèctrica, opten per instal·lar-se un sistema solar fotovoltaic (PV) a la teulada de la seva llar amb la  finalitats de fer autoconsum i així, reduir  la factura de l’electricitat. No obstant això, les condicions atmosfèriques com són la temperatura i la irradiació, influeixen en el rendiment de l'energia solar fotovoltaica. Per tant, és probable que la producció màxima solar fotovoltaica no coincideixi amb la de màxima demanda. Aquí és on les bateries poden jugar un paper clau. Per tant, quin ha de ser el llindar per sobre del qual es retallarà el pic de la demanda màxima per garantir un retorn de la inversió (ROI) més alt?

El llindar òptim per a la màxima demanda permetrà als usuaris residencials, comercials i industrials invertir amb prudència en sistemes d’energia solar fotovoltaica amb bateries (BESS). La determinació del llindar òptim i del PV-BESS solar amb una dimensió que tingui una mida tecnològicament econòmica,  pot ser complicat a causa del patró de la càrrega variable i del comportament intermitent de la producció d'energia solar fotovoltaica. A més, les bateries encara són relativament cares.

Cal trobar quin és el model de reducció de la demanda màxima (MDRed)  per a l’optimització del llindar de la MD i el dimensionament solar PV-BESS. La reducció del consum  degut a les PV-BESS solar es mostra a la Figura 1. El model MDRed optimitzat es basa en la formulació matemàtica de les càrregues de la MD, l’energia consumida i el cost dels mòduls fotovoltaics solars, els inversors i les bateries. Posteriorment, el model financer se centra en el cost global del les PV-BESS solar en comparació amb l’estalvi d’energia / demanda, per obtenir un retorn d’inversió (ROI), que sigui més ràpid.

Figura 1: gràfic conceptual de l'optimització del model MDRed

[Nota: Pload_net = consum net de càrrega amb el suport d'energia solar fotovoltaica i descàrrega de la bateria de càrrega, Pload_actual = consum de càrrega real, P PV potència = P generat, Pbat_discharg = bateria potència de descàrrega, Pbat_charg = energia de la bateria de càrrega i PMD_threshold = Llindar MD]

La quantitat d’energia que es pot reduir, depèn de la capacitat de la bateria, la velocitat de descàrrega i altres especificacions. No obstant això, la reducció de la  MD pot fallar si l'energia emmagatzemada a les bateries és inadequada durant el període esperat de la màxima demanda. Per tant, cal tenir en compte la mida del convertidor juntament amb la capacitat de les bateries per obtenir el cost òptim del sistema. La profunditat de descàrrega (DoD) afecta substancialment la vida útil de la bateria. Per estimar amb precisió el període de devolució de la inversió, també s’ha de tenir en compte el DoD a l’estimació de costos. L'operació de càrrega i descàrrega de la bateria es basa en les estratègies dinàmiques de preus de l'electricitat per a la reducció de la MD i la reducció de despeses.

Des del punt de vista operatiu, l’esquema MDRed seguirà supervisant el límit de la MD de l’edifici / instal·lació i la càrrega neta després de la reducció de la càrrega del solar fotovoltaica. Si la càrrega de l’energia d'un determinat usuari està a punt de superar el límit de la MD, s’activarà el mode de descàrrega de la bateria per compensar la demanda necessària de càrrega. Un cop la càrrega neta caigui per sota del límit de la MD, el mode de descàrrega de la bateria s’aturarà automàticament. Aquest procés es durà a terme durant tot el dia durant el període de càrregues de la MD. A més, el mode de càrrega de la bateria s’activarà durant el període de càrrega que no sigui de la MD. El mode de càrrega de la bateria s’aturarà automàticament un cop la bateria estigui completament carregada, segons les especificacions de càrrega de la bateria.

A efectes de comparació, comparats els resultats i el ROI optimitzats per a PV-BESS solar amb diferents escenaris on només s’utilitzaven PV solar o BESS. Els resultats van indicar que el PV-BESS solar va donar lloc a un ROI més alt en comparació amb els altres dos escenaris. En resum, la determinació del llindar optimitzat i el dimensionament tecno-econòmic del PV-BESS solar poden ajudar a les càrregues comercials i industrials a reduir la seva factura mensual d’electricitat.


Font: IEEE Smart Grid.







diumenge, 10 d’octubre del 2021

Canals d'aigua i renovables solars.

Les files de plaques solars s’estenen fins a l’horitzó prop de Chandrasan, un petit poble de l’estat de Gujarat, a l’oest de l’Índia. La xarxa solar de 1 MW transcorre a través de camps de cotó i cacauets.

El primer "canal solar" de l'Índia, acabat en el 2012, ha despertat un interès mundial pel disseny no convencional, a causa dels seus beneficis. Quan es col·loquen sobre un canal, les matrius de plaques  solars fan més que produir electricitat a les zones amb restriccions de terrenys. També es mantenen frescos i, per tant, funcionen de manera més eficient gràcies a l’aigua que hi ha a sota. Mentrestant, l’ombra dels panells pot reduir l’evaporació i limitar aspectes nocius a la via fluvial.

Diferents canals solars transcorren pels camps de l’Índia, proporcionant una quantitat de producció d’energia i conservació d’aigua. Darrerament, també investigadors de Califòrnia van estudiar aquesta nova xarxa per determinar si aquests projectes  també serien viables als EE.UU.

Uns 6.400 km de canals públics, per subministrament d’aigua travessen el Golden State, proporcionarien béns. Però, cal saber si la infraestructura per abastir els canals seria prohibitiva .

Per exemple, la instal·lació de 1 MW a Gujarat, necessita encavallades d’acer per suportar milers de plaques PV sobre un tram de canal de 750 metres. Una instal·lació de 2,5 MW a l’estat del Panjab de l’Índia utilitza cables tensats. Tots dos sistemes són més costosos i tècnicament més complexos que els tradicionals dissenys muntats sobre el terreny. També és més complicat mantenir i operar els canals solars, ja que els operaris necessiten construir rampes per poder pujar i netejar els panells o contractar equips especialitzats per mantenir les estructures que estiguin sota l'aigua del canal.

Tot i que un projecte standard muntat al terra és un projecte senzill, els projectes dels  canal  d'aigua són més complexos des dels punt de vista de l'enginyeria. 

Tot i les addicionals despeses, els investigadors de Califòrnia van trobar que els canals solars podrien ser  “econòmicament factible”  per ajudar a assolir els objectius de l’Estat en matèria d’energia neta. Sobre el paper, els beneficis financers (millora de la producció d’electricitat, evitació de les taxes sobre els terrenys, estalvi de costos derivats de la conservació de l’aigua) van compensar en última instància els majors costos associats a la infraestructura. 

Els projectes a l'Índia han mostrat resultats prometedors. Gràcies als efectes naturals de la refrigeració de l’aigua, els panells col·locats sobre els canals van mostrar com la seva eficiència i producció augmentaven entre un 2,5 i un 5 %, segons el Gujarat Energy Research and Management Institute. Els panells superiors del canal tampoc van mostrar degradació, i la seva potència es va mantenir estable durant un període d'estudi de tres anys. Per contra, els panells solars muntats a terra solen veure disminuir la seva producció a un ritme de l’1% anual.

I, atès que els canals de reg de l’Índia travessen zones agrícoles, cobrir les vies d’aigua amb plaques solars també pot ajudar a augmentar el subministrament d’electricitat rural, cosa que al seu torn redueix la dependència de les línies de transport i enforteix la xarxa local. 

Els costos de transport són un cost elevat en el negoci de l'electricitat i també hi ha pèrdues, per tant, reduirà tots dos si s'utilitzen aquests canals per produir electricitat a les zones amb deficiència energètica del país. L'estalvi financer derivat de les pèrdues de transport podria anul·lar els costos extre que tenen la construcció i explotació de canals solars. 

Amb 120 grans canals, l'Índia té un potencial enorme (almenys 10.000 MW) per portar l'energia solar a les zones rurals i més enllà

A Califòrnia, molts canals de reg transcorren a través de centres agrícoles propensos a la sequera, que produeixen més de la meitat de les fruites, verdures i fruits secs cultivats als Estats Units i proporcionen una quantitat important d’exportacions mundials d’aliments. Els investigadors de la Universitat de Califòrnia van assenyalar  als canals solars com una manera de conservar els subministraments vitals d’aigua de l’Estat davant del canvi climàtic, que augmenta el risc de sequeres més extremes i duradores. Per exemple, s’espera que un canal solar de 10 MW a Gujarat impedeixi que s’evapori 90 milions de litres d’aigua cada any.

Font: Universitat de Califòrnia.

dimecres, 6 d’octubre del 2021

La transició energètica de Suïssa

A l’agost del 2019, el Consell Federal suís va decidir un ambiciós objectiu per limitar el canvi climàtic: a partir de l’any 2050, Suïssa no hauria de generar més emissions de gasos d’efecte hivernacle. Amb aquest compromís, Suïssa compleix l'objectiu acordat internacionalment de limitar l'escalfament global a un màxim d'1,5 ° C en comparació amb l'era preindustrial.

Un estudi de l’Institut Paul Scherrer, dut a terme dins de l’activitat conjunta "Escenaris i modelització" dels vuit centres suïssos per a la recerca d’energia (SCCER), analitza quines opcions existeixen per aconseguir aquest objectiu al sector energètic. L'objectiu d'aconseguir emissions netes de CO2 per al 2050 requereix de dràstiques transformacions en el subministrament i el consum d'energia en gairebé totes les àrees.


Es van considerar les emissions de CO2 relacionades amb l’energia, així com les emissions de CO2 dels processos industrials. Avui aquestes emissions representen al voltant del 80% de tot l’inventari suís de gasos d’efecte hivernacle. No s’inclouen en els càlculs de l’estudi les emissions de l’aviació internacional, l’agricultura —excepte les emissions derivades de la combustió del combustible — l’ús del sòl, els canvis en l’ús del sòl i la silvicultura, així com els residus — excepte les emissions derivades de la incineració de residus. A més, les emissions d'altres països associades al consum de mercaderies a Suïssa no van ser objecte de l'estudi.

L’electricitat de la fotovoltaica s’ha de duplicar cada dècada

Les conclusions centrals de l'estudi són: D'aquí al 2050, la capacitat instal·lada dels sistemes fotovoltaics s'ha de duplicar almenys cada dècada. Amb 26 TW de producció previstos pel 2050, els sistemes fotovoltaics seran el segon grup tecnològic de més generació per darrere de l’energia hidroelèctrica (aproximadament 38 TWh pel 2050). A més, les centrals elèctriques amb la cogeneració de calor i energia, així com les centrals eòliques, les piles de combustible d’hidrogen i les importacions d’electricitat, contribueixen a satisfer la demanda d’electricitat. En l’escenari principal per assolir l’objectiu net d’emissions nul·les, la generació global d’electricitat procedent de centrals elèctriques i instal·lacions d’emmagatzematge a Suïssa augmentarà al voltant d’una cinquena part fins a 83 TW pel 2050. L’estudi suposa que les centrals nuclears suïsses seran desactivades pel 2045. El parc de vehicles privats hauria de basar-se en gran part en motors elèctrics per al 2050, és a dir, que per al 2030 el 33% dels nous cotxes registrats, haurien de ser totalment elèctric. A més, s’hauria d’accelerar significativament l’ús de bombes de calor a les zones de servei i de vida, de manera que en el 2050 gairebé es pogués cobrir  les tres quartes parts de la demanda de calefacció i aigua calenta. de forma simultània. 


Si Suïssa vol assolir l’objectiu net de zero emissions, cal esperar un augment significatiu del consum elèctric. Així, pel 2050, el consum d’electricitat podria situar-se al voltant de 20 TW per sobre del nivell actual. Un impuls fonamental d’aquest creixement és l’ús de l’electricitat per alimentar cotxes, autobusos i camions, ja sigui directament en vehicles elèctrics amb bateries o indirectament mitjançant l’hidrogen o els anomenats e-combustibles, és a dir, combustibles sintètics, que es produeixen mitjançant d’electricitat a partir de l’hidrogen i el CO2. Als sectors estacionaris, la proliferació de bombes de calor instal·lades augmentarà el consum d’electricitat. No obstant això, si s’aconsegueixen els guanys d’eficiència necessaris en subministrament d’aigua calenta i calefacció, això podria compensar l’augment del consum elèctric. Els resultats de l’estudi mostren que els sectors estacionaris podrien assolir un nivell de consum d’electricitat gairebé constant.

A més de l’energia elèctrica, altres formes d’energia hi jugaran un paper. Per exemple, el transport de llarga distància i de mercaderies, així com la indústria intensiva en energia, ofereixen perspectives per a noves aplicacions d'hidrogen. Per produir hidrogen d’emissions tan baixes o nul·les es necessitaria una quantitat substancial d’electricitat generada de manera sostenible: 9 TWh pel 2050.

Probablement no funcionarà sense la captura de CO2

Si Suïssa vol assolir l'objectiu de zero emissions pel 2050, en el futur les emissions de CO2 hauran de reduir-se cada any en mitjana d'un a un milió i mig de tones en comparació amb l'any anterior.  Es van veure canvis en les emissions de CO2 d'aquesta magnitud entre 1950 i 1980, encara que en sentit contrari, aleshores van augmentar massivament. Tot i que té limitacions, es va demostrar que la captura de CO2 era necessària per implementar la reducció d’emissions de manera rendible. En alguns subsectors, fins i tot podria ser possible assolir un saldo negatiu en termes d’ emissions de CO2. Aquest seria el cas, per exemple, si la biomassa s’utilitza com a font d’energia i el CO2 produït durant la generació d'energia no s'emet, sinó que es captura i emmagatzema sota terra. En el cas que això no sigui possible a Suïssa (per exemple, pel rebuig de la població o per la limitació dels llocs d’ emmagatzematge de CO2) , el transport internacional de CO2 capturat i l’emmagatzematge en altres països podrien oferir una alternativa. Segons l'estudi, els investigadors suposen que per a l'any 2050 es capturarien a Suïssa un total de gairebé 9 Tm de CO2 .

Més de dos terços de les reduccions d' emissions necessàries per a l'objectiu net d'emissions zero es poden aconseguir amb tecnologies que ja estan disponibles comercialment o que es troben en fase de demostració. El sistema d’energia descarbonitzada del futur és assolible, però requeriria fonts d’energia lliures de carboni, per exemple, electricitat, bio-combustibles i e-combustibles generats adequadament, accés a les infraestructures de transport i distribució corresponents i la possibilitat d’importar combustibles nets i electricitat.

Els costos són difícils d’estimar

Pel que fa als costos, els investigadors del sistema energètic són cautelosos. Els costos són molt difícils d'estimar, perquè hi ha un gran nombre de components que juguen un paper. A l’escenari principal de net zero assumit a l’estudi, els costos addicionals descomptats mitjans de l’escenari de protecció climàtica en comparació amb l’escenari de referència amb protecció climàtica moderada (40% CO2 reducció pel 2050 en comparació amb el 1990) a Suïssa ascendiria a uns 330 CHF per persona i any (base 2010) per al període fins al 2050. Si s'observen tots els escenaris examinats, es pot veure un ventall de costos mitjans entre 200 i 860 2010 CHF per persona i any, que en última instància reflecteix diferents desenvolupaments en tecnologies energètiques, disponibilitat de recursos i integració del mercat, en l'acceptació de tecnologies i en les preferències quant a la seguretat del subministrament. La tendència dels costos mostra, sobretot, un augment a llarg termini, de manera que també es poden esperar costos relativament alts a partir del 2050.

L'estudi es basa en els càlculs fets amb el model suís TIMES Energy System Model (STEM) de PSI, que mapeja tot el sistema energètic de Suïssa incloent les diverses interaccions entre tecnologies i sectors. STEM combina un horitzó temporal a llarg termini amb una alta resolució temporal intra-anual i calcula, per a diversos supòsits marcs futurs, les configuracions cost-mínimes del sistema energètic i l’assoliment de diferents objectius de política energètica i climàtica. El model es va desenvolupar  com a part d’aquest projecte d’investigació, especialment pel que fa a les opcions per a la realització d'escenaris nets d'emissions de CO2. El model s’utilitza per calcular escenaris, no per fer prediccions, sinó per donar informació sobre les diverses interaccions del sistema energètic i, per tant, per contribuir al suport a la presa de decisions en la política, la indústria i la societat. Concretament, en aquest estudi es van examinar tres escenaris principals: un escenari de referència, un escenari net de reducció d’emissions de CO2 i un escenari que assumeix els objectius de l’Estratègia energètica suïssa 2050 sense especificar explícitament un objectiu de reducció de CO2. A més, es van analitzar set variants diferents dels principals escenaris, com ara una variant amb un alt potencial d'innovació tecnològica i una altra orientada a reduir la dependència de l' energia importacions.

Font: Institut Paul Scherrer

diumenge, 3 d’octubre del 2021

Augment de la ineficiència energètica.

Potser la imatge gràfica més famosa de tots els temps va ser publicada en el 1869 per Charles Joseph Minard, un enginyer civil francès. Va resseguir l'avanç de l'exèrcit de Napoleó cap a Rússia i la seva retirada des del 1812 al 1813 mitjançant una seqüència de bandes d'aprimament que representaven el nombre total d'homes. Quatre-cents vint-i-dos mil soldats van creuar cap a l'est (cap a Rússia), 100.000 van arribar a Moscou i 10.000 van creuar el riu Neman cap a l'oest fins a Prússia, moment en què la Grand Armée havia perdut el 97,6 per cent de la seva força inicial.


Una tècnica gràfica similar va ser emprada per un comitè de l' Institution of Civil Engineers de la Gran Bretanya en el seu informe del 1897-1988 sobre l'eficiència tèrmica en les màquines de vapor. El gràfic il·lustra el funcionament de la màquina de vapor de bombament de Louisville-Leavitt començant per la combustió de carbó a la reixa de la caldera, produint 193.708 kg per minut (183.600 unitats tèrmiques britàniques), continuant amb els 149.976 kJ per minut que realment van arribar al motor, i acabant amb un treball efectiu (potència de fre) de 26.788 kJ per minut, amb una eficiència global de només el 13,8 %. Aquesta representació, es va conèixer com a diagrama de Sankey.

Aquest és potser el primer —i certament el més celebrat— de tots els diagrames de flux, creat per Charles Joseph Minard per representar la mida minvant de la Grande Armée de Napoleó quan es retirava de Moscou. Ara els enginyers afavoreixen el disseny per representar els pressupostos energètic

Un dels usos més reveladors dels diagrames de Sankey, és rastrejar els fluxos d’energia nacionals, començant per l’esquerra amb totes les aportacions d’energia primària (tots els combustibles fòssils i biocombustibles, juntament amb l’electricitat generada a partir de fonts hidroelèctriques, nuclears, eòliques, solars i geotèrmiques) i acabant a la dreta amb serveis energètics reals (calor industrial, energies cinètiques i químiques, calefacció i aire condicionat residencials i comercials, totes les formes de transport). Un conjunt d’aquests gràfics està disponible per als Estats Units per als anys 1950, 1960, 1970 i, a continuació, per a cada any des del 1978 fins al 2019; es poden descarregar des de dos llocs web del Lawrence Livermore National Laboratory. L’últim diagrama de Sankey, del 2019, demostra que les energies útils del país (serveis energètics) sumaven el 32,6 % de l’entrada total d’energia primària, un rendiment considerablement més baix que en el 1950, quan la mitjana global era del 50,8 %.

Flux energètic nacional dels EUA: Aquest diagrama de Sankey traça el pressupost energètic dels Estats Units com un sistema de rius i afluents. Tingueu en compte que la generació d'electricitat té les fonts més diversificades, el transport és el mínim, i que per cada joule que s'utilitza, més de dos joules es malgasten.

Dues realitats expliquen aquesta retrocessió. En primer lloc, el transport ha pres una part més gran del pressupost energètic. L’eficiència mitjana dels motors de cotxes ha anat millorant des de mitjans de la dècada dels 1970, i els vols han experimentat guanys d’eficiència encara més impressionants per passatger-quilòmetre. Tanmateix, l’augment de la propietat dels vehicles, vehicles més pesats, vols molt més freqüent i distàncies recorregudes més llargues a l’any per càpita, expliquen la major proporció del consum d’energia final del sector (37% el 2019, 30% el 1950) i la seva lleugera caiguda d’eficiència del 26% fins al 21% durant els darrers 70 anys.

La segona realitat és la disminució de l'eficiència  de conversió mitjana de l'ús d'energia residencial i comercial, del 70% al 65%, ja que els beneficis d' una calefacció més eficient ha reduït l'adopció massiva per la  climatització. L’electricitat per a la climatització prové principalment de plantes alimentades amb combustibles fòssils i les seves inherents importants pèrdues de conversió: en el 2019, l’eficiència mitjana de les centrals de carbó que generen electricitat als EUA va ser del 32 % i la de les actuals centrals de gas, en un 44 %.


El descens de la mitjana de l’eficiència de la conversió ha estat molt més rellevant al sector industrial, del 70% al 49%, cosa que s’explica en gran part per l’electrificació en curs del sector (que va desplaçar els antics usos directes de combustible) i per l’expansió de la fabricació intensiva en electricitat. Aquesta és una paradoxa comuna que ha acompanyat un disseny millorat i una major eficiència dels convertidors d’energia individuals: tot i que el seu rendiment específic millora, el rendiment general empitjora. Ara els Estats Units malgasten força més energia. Aproximadament dos terços de l’entrada primària total es dedica directament a escalfar l’univers sense realitzar cap treball útil, i només un terç proporciona els serveis energètics desitjats, mentre que en el 1950 era una divisió de 50/50. Un altre exemple de progressió per regressió.

Font: IEEE Spectrum.