Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 24 d’abril del 2024

Parcs eòlics flotants.

Els vents de l'oceà no tenen obstacles en el camí per frenar-los a més solen bufar constantment a velocitats superiors a les que són possibles a terra. Això és un fet que els fa atractius per generar electricitat.

No obstant aquests tipus d'aerogeneradors  han de fer front a la corrosió del vent salat i les grans onades, sense oblidar el repte  que significa fer la seva instal·lació donades  les profunditats del llit marítim.

S'ha desenvolupant un nou disseny de plataforma eòlica flotant i modular la qual, utilitza menys acer que altres i fa que a més de ser més econòmica és també, més fàcil d'instal·lar. Per exemple, un parc eòlic marí d'1 GW pot estalviar més de 142.000 Tm d'acer,

L'eòlica marina està guanyant terreny arreu del món. Tot i que majorment les turbines  estan ancorades al fons marí, la realitat és que el 80 % dels recursos eòlics marítims del món es troben a zones amb aigües molt profundes que necesiten sistemes per surar.

Per això, cada cop més, els arogenerdors marins s'estan allunyant de la costa i la tecnología flotant resol un altre problema perquè aquests parcs estiguin lluny de les zones amb conflictes d'interessos entre el que hi ha i el com suportar turbines de 15 MW o més grans. Les turbines més grans fan que la instal·lació sigui més rendible si es compara amb un conjunt de diverses turbines més petites. Les plataformes actuals requereixen de grans quantitats d'acer, tenen ineficinets sistemes d'amarratge que malmeten el fons marí, i requereixen vaixells, grues i infraestructures especials perfer el seu muntatnge i el seu transport.

Actualment hi han diversos desenvolupaments innovadors de  plataformes eòliques flotants per utilitzar-les en aigües profundes. Al voltant del 80 % dels projectes planegen utilitzar plataformes semisubmergibles, estructures que suren parcialment sota l'aigua i estan amarades al fons marí mitjançant cadenes. 

Un nou disseny combina les millors característiques de les diferents tècniques en que destaquen els braços pivotants i un sistema dinàmic d'amarratge. Aquesta  plataforma està ancorada al fons de l'oceà mitjançant línies d'amarratge verticals. La plataforma te moviment com a conseqüència del vent i les onades de manera que gràcies al contrapès es possible equilibrar els moviments i les forces per mantenir estable l'estructura i així fer possible una operació segura i eficient.

La plataforma és més petita i lleugera que els dissenys convencionales semisubmergibles com a resultat de fer servir menys acer, el que significa que es podrien reduir els costos en un 30 %.  A més, el sistema és modular, de manera que es pot instal·lar amb més facilitat al evitar equips especials que permetria suportar turbines de fins a 20 MW. tot i que fins avui només s'ha provat en un model a escala 1:60 d'una plataforma de turbina de 10 MW a l' Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria (Espanya).


Ramon Gallart