Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 30 de juny del 2024

Adaptar el sistema elèctric

El repte d'adaptar el sistema elèctric al ràpid augment de les fonts d'energia renovable cada cop te un major impacte.

Per una banda, el creixement massiu de l'energia solar i eòlica és una molt bona noticia. Tanmateix, com amb qualsevol transformació, la història ens ha demostrar que també  cal fer front a our reptes.


En teoria, el problema és senzill: hi ha un excés d'electricitat en determinades hores que coincideix quan fa sol i fa vent, fent que els preus baixin fins a valors fins i tot, valors negatius.

Un cop llegit l'article de The Economist (https://lnkd.in/efZFzk_i) en destaca tres maneres  d'encararr aquest problema:

1.- Distribuïr l'exdedent d'electricitat a zones que la necessiten.

2.- Gestió de la demanda per fomentar l'ús d'energia quan estigui disponible i reduir el consum durant les hores de baixa producció.

3.- Promoure l'emmagatzematge però cal, invertir i fomentar les bateries.

Cadascuna d'aquestes mesures presenta diferentes complexitats per la seva implementació

El punt-1,  necessita d'una infraestructura de xarxa més extensa.

El punt-2, li calen incentius a més, d'un canvi en els hàbits dels consumidors.

El punt-3, requereix de financerament.

Les tres són factibles i implementables amb les polítiques, regulacions i incentius adequats. No obstant això, hi ha un aspecte que cal aclarir per evitar expectatives irreals que acabin en fustracions.

Laes darreres setmanes a Espanya  i durant certs moments s'han vist preus de mercat molt baixos, això no significa que l'electricitat sigui gratuïta o molt barata en general. Els preus negatius durant els períodes d'excés són el resultat de condicions temporals. La generació d'electricitat implica una indústria i una infraestructura complexa que exigeixen una significativa inversió.

Sense un retorn raonable de la inversió, la transició a un sistema elèctric basat en renovables serà molt més difícil d'assolir. Aquest és un altre equilibri que cal trobar i  Europa ha de gestionar.

El camí  cap a un futur energètic sostenible és prometedor, però requereix una precisa atenció amb  accions estratègiques que permetin superar aquests efectes col·laterals. 

Ramon Gallart