Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 1 de setembre del 2024

La Simbiosi Energètica Entre Masies: El Futur del Comerç d’Energia Peer-to-Peer (P2P)

En un context d'augment de la demanda energètica i de la necessitat d'adoptar solucions sostenibles, la col·laboració entre dues masies de pagès dedicades a activitats diferents, com el cultiu de tomàquets i la producció de llet, pot oferir un model exemplar de cooperació energètica.

A través de la instal·lació de plaques solars i el comerç d'energia peer-to-peer (P2P), aquestes dues granges poden compartir l'excedent d'electricitat, maximitzant l'eficiència energètica i contribuint a la sostenibilitat.


Com Funciona la Col·laboració?

Donades dues masies,  la primera, especialitzada en el conreu de tomàquets, genera un excés d'energia solar durant els mesos d'estiu, quan la producció és màxima gràcies a les llargues hores de sol. La segona masia, dedicada a la producció de llet, necessita més electricitat durant aquest període per mantenir frescos els productes làctics. En aquest cas, la masia de tomàquets pot compartir l'excedent d'electricitat amb la masia lletera.

Quan arriba l'hivern, les necessitats energètiques canvien. La masia de llet redueix el seu consum energètic mentre que la de tomàquets, que vol allargar la temporada de cultiu mitjançant hivernacles, necessita més energia per mantenir la temperatura adequada. Ara és la masia lletera la que pot retornar el favor compartint la seva energia solar acumulada amb la masia de tomàquets. Aquesta relació simbiòtica crea un balanç energètic que beneficia a totes dues parts.

El Comerç d'Energia P2P i la Tecnologia Digital

El comerç d'energia P2P, basat en l'ús de tecnologies digitals avançades, permet distribuir energia renovable entre diversos usuaris connectats a la mateixa xarxa. Això vol dir que qualsevol excedent d'energia que una masia produeixi pot ser compartit directament amb una altra, sense necessitat de passar per una xarxa centralitzada de distribució. Aquesta interconnexió és possible gràcies a tecnologies com blockchain, que faciliten el seguiment i l'intercanvi d'energia de manera segura i transparent.

El Marc Legal

L'adopció del comerç d'energia P2P depèn de les regulacions energètiques vigents en cada país. Mentre que alguns països permeten el P2P només entre llars residencials, d'altres han començat a obrir la porta a negocis i granges. No obstant això, és important tenir en compte que aquest model és especialment atractiu per a granges i negocis rurals, ja que sovint disposen de nombrosos edificis amb superfícies grans i infrautilitzades que poden ser equipats amb plaques solars.

Beneficis per als Pagesos i per a la Societat

Els beneficis d’aquest model energètic compartit són nombrosos. Per als pagesos, aquest sistema pot suposar una reducció significativa de les factures d'electricitat, així com una nova font d'ingressos que permeti ampliar o modernitzar les instal·lacions. A més, l'ús de tecnologies d'energia renovable no només ajuda a descarbonitzar l'activitat agrícola, sinó que també contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.

A nivell de país, aquest model també és rendible a llarg termini. Actualment, el sector agrícola sovint rep subvencions importants per part dels governs, però si els pagesos poden obtenir ingressos addicionals gràcies a la producció i venda d'energia, podrien reduir la seva dependència de l'estat i augmentar la seva autosuficiència financera.

Impacte Més Enllà de les Granges

Els beneficis d’una política que permeti compartir energia van més enllà de les comunitats agrícoles. Les escoles, els centres comunitaris, les instal·lacions esportives i fins i tot els barris podrien beneficiar-se d’aquesta electricitat assequible, especialment en moments en què els costos d’energia són més alts o quan la demanda augmenta, com durant les vacances o períodes de menor producció hidroelèctrica.

En conclusió, la col·laboració entre dues masies per compartir electricitat a través del comerç d’energia P2P no només és una solució eficient i sostenible per a la seva activitat agrícola, sinó que també podria tenir un impacte positiu molt més ampli en la comunitat i la societat en general. Aquesta forma d'energia compartida, recolzada per regulacions favorables i tecnologia innovadora, podria ser clau per a un futur més verd i equitatiu.

Ramon Gallart