Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 29 de setembre del 2024

Beneficis de les centrals hidroelèctriques per bombeig reversible.

Els sistemes reversibles de circuit tancat amb bombeig hidroelèctric són els més adequats per a l'emmagatzematge d'energia, considerant els impactes totals dels materials i la construcció.

Segons en va publicar a la revista Environmental Science and Technology, es presenta una nova perspectiva sobre l'energia hidroelèctrica d'emmagatzematge amb bombeig, especialment en aquells sistemes que no estan connectats a fonts d'aigua externes.

L'informe destaca que augmentar la capacitat d'emmagatzematge d'energia pot facilitar una major integració de les fonts d'energia renovable a les xarxes elèctriques. Com que fonts com l'eòlica i la solar no generen electricitat de manera contínua, existeix el risc de restriccions quan es produeix un excedent d'electricitat que no es pot consumir al moment. 

Aquest tipus d'emmagatzematge contribuirà a gestionar els excedents de generació elèctrica i a equilibrar l'oferta i la demanda, garantint així que més electricitat renovable arribi als consumidors. Això es destaca en el document, "Life Cycle Assessment of Closed-Loop Pumped Storage Hydropower in the United States que demostra que l'energia hidroelèctrica d'emmagatzematge per bombeig en circuit tancat és una de les tecnologies amb menys emissions de gasos d'efecte hivernacle.

El potencial d'escalfament global (GWP) de les tecnologies d'emmagatzematge d'energia és actualment un obstacle que limita l'aprofitament ple de la generació elèctrica a partir de fonts renovables. L'emmagatzematge d'energia pot ajudar a incrementar la capacitat de la xarxa per acollir fonts com l'eòlica i la solar. L'energia hidroelèctrica reversible, tot i ser una tecnologia consolidada, compta amb poca informació sobre les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle. No obstant això, aquest estudi ofereix una avaluació del cicle de vida d'aquesta tecnologia, demostrant el seu impacte reduït en termes de GWP.

L'energia hidroelèctrica reversible es compara amb altres quatre tecnologies d'emmagatzematge:

Emmagatzematge d'energia amb aire comprimit (CAES)

Bateries d'ions de liti (LIB)

Bateries de plom-àcid (PbAc)

Bateries de flux redox de vanadi (VRFB)

Mentre que l'energia hidroelèctrica de bombeig reversible està dissenyada per a un emmagatzematge de llarga durada i ofereix corrent de curt-circuit, les bateries són més adequades per a períodes d'ús més curts i tenen més limitacions per proporcionar corrent de curt-circuit.

No totes les tecnologies d'emmagatzematge d'energia ofereixen els mateixos serveis. Per exemple, tant l'emmagatzematge d'energia amb aire comprimit com la hidroelèctrica de bombeig poden proporcionar inèrcia i resiliència a la xarxa. Tanmateix, l'energia hidroelèctrica de bombeig produeix aproximadament una quarta part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació amb el sistema d'aire comprimit.

L'informe presenta els càlculs del GWP atribuïts a 1 kWh d'electricitat emmagatzemada i lliurada a la subestació de la xarxa més propera, amb un rang estimat de 58 a 502 grams de diòxid de carboni per kWh.

Per tant, l'energia hidroelèctrica té el GWP més baix per unitat funcional, seguida de les bateries d'ions de liti (LIB), les bateries de flux redox de vanadi (VRFB), l'aire comprimit (CAES) i les bateries de plom-àcid (PbAc). També es conclou que certes decisions, com la construcció en terrenys abandonats en lloc de zones verdes, podrien reduir el GWP en un 20%..

Ramon Gallart.