Els bits d'ordinadors són binaris, es a dir, prenen un valor de zero o un. Per contra, les neurones del cervell poden tenir molts estats interns, depenent de l'aportació que rebin. Això permet al cervell processar la informació d'una manera més eficient que ho fa un ordinador. Els físics de la Universitat de Groningen (UG) treballen en memristors fets amb titanat d'estronci dopat amb niobi, que imiten la funció de les neurones. Els seus resultats es van publicar recentment, a la revista Journal of Applied Physics.
La investigador de l'UG, Anouk Goossens, va provar els memristors fabricats amb titanat d'estronci dopat amb niobi de manera que, la conductivitat dels memristors està controlada per un camp elèctric analògic.
S'utilitza la capacitat del sistema per canviar la resistència. Mitjançant l'aplicació dels polsos de la tensió, es possible controlar la resistència, i utilitzant una baixa tensió, es llegeix el corrent en diferents estats. La potència del pols, determina la resistència en el dispositiu.
Es va observar que la durada del pols amb el qual es va establir la resistència, determinava quant de temps durava la memòria. Això podria ser entre una i quatre hores per als polsos que duren entre un segon i dos minuts. A més, es va descobrir que després de 100 cicles de commutació, el material no mostrava signes de fatiga.
Hi ha coses diferents que es poden fer amb això. Ensenyar a un dispositiu de diferents maneres, utilitzant diferents polsos, per tant, es pot canviar el seu comportament.
El fet que la resistència canviï amb el temps també pot ser útil ja que, aquests sistemes poden oblidar, igual que li passa al cervell. També, permet utilitzar el temps com a paràmetre variable. A més, els dispositius que va fer Goossens, combinen tant la memòria com el processament en un dispositiu, el que és més eficient que l'arquitectura informàtica tradicional en la qual es separen l'emmagatzematge (en discs magnètics) i el processament (a la CPU).
Goossens va realitzar els experiments descrits en el document, durant un projecte de recerca com a part del programa de màster en Nanociència de la Universitat de Groningen. El projecte de recerca de Goossens va tenir lloc dins del grup d'estudiants supervisats per la Dra. Tamalika Banerjee de Spintronics de Materials Funcionals.
Abans de construir circuits semblants al cervell amb el seu dispositiu, Goossens planeja realitzar experiments per comprendre el que succeeix en el material. Si no es sap exactament com funciona, no es poden resoldre els problemes que es puguin produir en aquests circuits. Així que s'han d'entendre les propietats físiques del material, el què fa i el per què.
Les preguntes que vol respondre Goossens, inclouen quins paràmetres influeixen en els estats. Per exemple, si es fabriquen 100 d'aquests dispositius, tots funcionaran igual? Si no ho fan, i hi ha una variació de dispositiu a dispositiu, això no hauria de ser un problema. Després de tot, no tots els elements a el cervell són el mateix.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada