Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dijous, 8 de novembre del 2018

EL blindatge dels qbits

El professor Guido Burkard i el seu equip de físics de la Universitat de Constanza han desenvolupat un concepte teòric per realitzar processos d'informació quàntica. Els investigadors han trobat maneres de blindar el soroll elèctric i també, el magnètic. Això permetrà fer servir spins com a memòria per a les computadores quàntiques, ja que s'amplia el temps de coherència i es poden realitzar milers d'operacions informàtiques durant aquest interval. L'estudi es va publicar a la revista Physical Review Letters .

Resultat d'imatges de Shielded quantum bits

La visió tecnològica de construir un ordinador quàntic no només depèn de la informàtica i la ciència de la informació. Les noves idees en física teòrica també són decisives per al progrés en la implementació pràctica. Tot dispositiu informàtic o de comunicació conté informació incrustada en sistemes físics.  En el cas d'una computadora quàntica, s'utilitzen el spin qubits queper exemple, permet realitzar processos d'informació. 

Component informàtic quàntic essencial reduït per dos ordres de magnitud
En la recerca de l'ordinador quàntic, els qubits spin i les seves propietats magnètiques són el centre d'atenció. Per fer servir spins com a memòria basada en la tecnologia quàntica, aquests han d'estar alineats, perquè en cas contrari no es poden controlar de forma específica.  Normalment els imants són controlats per camps magnètics, com ho fa una agulla de la brúixola sota el camp magnètic de la Terra. En aquest cas, les partícules són extremadament petites i els imants són molt febles, el que fa que sigui realment difícil controlar-los. 

Els físics afronten aquest repte amb els camps elèctrics i amb un procediment en què diversos electrons, en aquest cas quatre, formen un bit quàntic. Un altre problema que s'ha de resoldre, són els girs electrònics, que són més sensibles i fràgils, fins i tot en cossos sòlids de silici que reaccionen a interferències externes amb soroll elèctric o magnètic.
Resultat d'imatges de Shielded quantum bits
En un ordinador quàntic,  si aquest soroll, teòricament es pogués protegir durant un breu temps,  es podrien realitzar milers d'operacions informàtiques durant aquestes fraccions de segon.

El següent pas per als físics de Konstanz, serà seguir treballant amb els seus companys per provar la seva teoria en experiments. Per primera vegada, s'utilitzaran quatre electrons en lloc de tres, que podrien, per exemple, ser implementats pels socis de recerca de Princeton. Mentre els físics de Konstanz proporcionen la base teòrica, els socis als EUA realitzen la part experimental. Aquesta investigació no és l'única raó per la qual ara  Constance està en en l'actualitat present de la investigació del qubit.

Font: Universitat de Constanza