Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 28 d’abril del 2021

Dispositius intel·ligents que gestionen el consum de les llars i poden evitar falles elèctriques.

Les centrals elèctriques generen electricitat i l’envien a línies elèctriques que distribueixen energia als nodes o als llocs on es pot utilitzar. Però si la càrrega elèctrica és superior a la capacitat del sistema,  pot fallar, provocant una fallada en cascada a tota la xarxa elèctrica.

Aquest efecte dominó va ser el responsable de l’apagada més gran de la història dels Estats Units en el 2003, que va deixar 55 milions d’americans i canadencs sense electricitat amb un cost estimat de 6.000 M US$. Una apagada encara més gran en el 2015, va afectar 57 milions de persones a Itàlia. Les apagades causen efectes a les economies que afecten i poden ser perilloses per a les persones que depenen de l'electrònica dels hospitals.


En un article publicat a Chaos, es mostra que el control de la demanda pot ser una eficaç solució per estabilitzar la fiabilitat de les xarxes elèctriques que utilitzen una mescla de fonts de generació d’energia.

Es va tenir en compte els efectes de la gestió de la demanda a les xarxes elèctriques mitjançant un model per simular les ràpides fluctuacions implicades i es va provar el sistema sota diferents tipus càrregues.

Es va ampliar a un model per a la complexa dinàmica de les falles massives a les xarxes elèctriques per incloure tres factors importants:

1.- Variabilitat intradia (pics de la demanda d’electricitat dels matins i/o les tardes),

2.- Puntes sobtades  de potència causats per l’encesa simultània de molts dispositius elèctrics ( ja sigui per casualitat o per grans fàbriques),

3.- L’efecte de la gestió de la demanda a la xarxa elèctrica (mitjançant dispositius que retarden consums fins que la xarxa estigui menys saturada).

Amb una fracció creixent de l'energia elèctrica generada per les plantes eòliques i solars, que estan subjectes a canvis meteorològics, les fluctuacions augmentaran i s'ha de tenir en compte diferents mètodes de control per equilibrar el sistema. Els dispositius  intel·ligents poden gestionar els seus consums, això és el que es coneix com a gestió del costat de la demanda.


Està previst continuar investigant formes més avançades de control de la demanda, com ara la comunicació entre nodes. Per això, s'estan explorant models que puguin avaluar la quantitat d'energia solar i eòlica  que pot ser  lliurada en les xarxes sense incrementar el risc d'apagades a causa de la intermitència d'aquestes fonts.

La implementació de tècniques de gestió de la demanda pot ser molt útil per prevenir falles a la xarxa elèctrica,  un aspecte important és que els clients hauran de formar-se per respondre amb responsabilitat social a les situacions de la demanda i aprendre a adaptar-se a la situació. Això serà particularment important quan s'utilitzin fonts d'energia renovables.

Font: Institut Americà de Física