El concepte de xarxa intel·ligent és una part integral de l’enginyeria elèctrica, però també caldria implicar-la com a part de l’educació bàsica. Paral·lelament al desenvolupament tecnològic, els conceptes de l’educació superior, també evolucionen amb més èmfasi en les competències, que poden ser útils en l’entorn laboral després de la graduació.
1. INTRODUCCIÓ
En el 2018, el Departament d’Enginyeria Energètica Elèctrica de BME va celebrar el 125è aniversari de la fundació del seu predecessor legal, el Departament d’Electrotècnica, que va ser l’origen de l’ensenyament d’enginyeria elèctrica a Hongria. L'aspecte històric també crea una oportunitat per revisar l'educació des de la perspectiva de la història tècnica en termes de sistema d'ensenyament, formes de cursos, l'estructura dels departaments i la composició de les assignatures que descriuen una època, que cobreix el coneixement i l'equipament professional-científic d’aquest estat. A causa de la rica història científica, el Departament d'Enginyeria d'Energia Elèctrica ha estat respectivament, el líder entre altres institucions acadèmiques a Hongria.
És evident que una de les paraules de moda més freqüentment mencionades en les darreres dues dècades d’enginyeria elèctrica era “intel·ligent”. Particularment, en relació amb les xarxes intel·ligents, que també reivindicaven un lloc en els nous currículums de l’educació base. Les primeres reaccions a la emergent demanda, les va fer el departament fa més d’una dècada, quan es va iniciar l’assignatura Sistema elèctric intel·ligent en l’enginyeria elèctrica. L'objectiu era familiaritzar els estudiants amb la teoria de la semblança, la teoria de la fiabilitat, els mètodes fuzzy-neuronals utilitzats en el modelatge, la investigació i el desenvolupament i també, el disseny de sistemes de potència. Com a resultat dels comentaris positius dels estudiants, aquest enfocament va proporcionar als estudiants un coneixement considerable sobre una àmplia gamma de programes informàtics utilitzats en la planificació i operació del sistema d'energia.
El següent important pas, van ser les assignatures d’especialització de la formació en enginyeria elèctrica BSc, que s’està fent des del 2014, i els programes de formació BSc i MSc en enginyeria energètica, que es van renovar en el 2017.
2. DISCIPLINA O PRÀCTICA
Abans d’analitzar les assignatures, val la pena entretenir-se en les condicions límit que proporcionen un marc a l’educació superior a l’hora de decidir introduir noves àrees. Entre els nombrosos problemes emergents, la visió de la Facultat d’Enginyeria Elèctrica i Informàtica relacionada amb l’educació són les expectatives de les empreses que contracten enginyers i graduats i, per últim, però no menys important, la retroalimentació dels estudiants actius és de suma importància. L’equilibri no sempre és fàcil de trobar en un triangle de requisits contradictoris, però es pot remuntar més d’una vegada a raons més profundes del que veuen les parts interessades a la superfície.
Sovint es critica que l'enginyeria energètica és un camp "antic" de l'enginyeria elèctrica, on tot està cobert de pols des de fa dècades i, per tant, ja no és atractiu per als estudiants de primer cicle o de secundària. Els crítics solen aconsellar "solucions" senzilles: formació orientada a la pràctica, presentacions espectaculars. Tanmateix, la resolució d'aquesta contradicció pot necessitar més desenvolupaments a part d'aquests.
L'educació superior hongaresa es basa tradicionalment en l'aprenentatge disciplinari, ja que ofereix assignatures d'una o més àrees especials ben delimitades i que solen treballar amb el seu propi enfocament i eines. Aquest concepte pot ser fàcilment reconegut pels estrangers en els cursos que proporcionen coneixements científics bàsics per als enginyers, com ara matemàtiques o física. Tanmateix, aquesta estructura apareix a les assignatures que contenen el material bàsic professional de la formació, ja que la Universitat vol posar una eina universal en mans de l'estudiant; un coneixement atemporal sobre la qual es pot especialitzar fins i tot després de dècades. Tanmateix, també és fàcil admetre que el coneixement que ha superat la prova del temps és necessàriament i sovint "antic". Tot i això, ningú no té intenció de deixar fora de l’educació la llei d’Ohm, ja que la introducció d’àrees emergents només es pot construir sobre aquestes bases disciplinàries. El nombre de disciplines creix. Si mirem enrere des de la distància adequada en el temps, pot passar que un dia la xarxa intel·ligent es converteixi en una disciplina similar. De moment difícilment el podem tractar amb el mateix enfocament que altres àrees educatives.
Definitivament, cal destacar que s’han produït canvis significatius des del punt de vista institucional, reconeixent el paper emergent de l’aprenentatge pràctic. A més, s’han equipat nous laboratoris i s’ha establert formació cooperativa amb socis industrials, així com assignatures que introdueixen el treball en grup i l’enfocament orientat a projectes en una etapa inicial de l’educació. A més, el Departament va dur a terme una revisió basada en competències dels requisits del curs per mantenir-se al dia amb les expectatives. El disseny d’assignatures basades en competències, idealment, no desenvoluparà l’educació al voltant de disciplines, sinó entre elles, fent-la interdisciplinària. Aquest nou format afavoreix la presa de decisions per als estudiants en lloc d'aplicar temes sovint teòrics i difícils d'interpretar. Els estudiants també poden sol·licitar assignatures en funció de les habilitats que es poden adquirir en completar el curs. Aquestes habilitats també poden ser rendibles per als possibles empresaris. És molt més informatiu com un enginyer graduat pot aplicar la llei d'Ohm que el fet que simplement ho conegui.
3. ASSIGNATURES INTEL·LIGENTS A L’EDUCACIÓ
Actualment, el Departament d’Enginyeria d’Energia Elèctrica de BME, ofereix assignatures específicament dedicades sobre tecnologies de xarxes intel·ligents en tres programes educatius. En Enginyeria Elèctrica BSc, Especialització en Electricitat Sostenible les assignatures “Disseny i Funcionament de la xarxa intel·ligent” i “Laboratori de xarxa intel·ligent”.
Els estudiants de BSc enginyer energètic poden sol·licitar "Operacions de xarxes intel·ligents" mentre que "Tecnologies i aplicacions de xarxes intel·ligents" s'ofereixen per a estudiants de màster.
El curs "Disseny i funcionament de la xarxa intel·ligent" es basa en l'interès dels estudiants que participen en l'operació de xarxes de distribució intel·ligent, la planificació d'infraestructures de xarxa elèctrica, la integració de fonts d'energia renovables i sistemes de suport a la presa de decisions de la producció-distribució-consum d'energia cadena de valor. Els temes tractats durant el semestre inclouen aspectes de qualitat del servei, descripció dels paràmetres de les xarxes de distribució de mitjana i baixa tensió, localització d’avaries, condicions i efectes associats a la connexió de xarxa de generació distribuïda, emmagatzematge d’energia i vehicles elèctrics. A més del tema central, l’assignatura també introdueix la gestió de la demanda, tecnologia de sensors, sistemes de comunicació, sistemes de gestió d’actius i solucions d’intel·ligència artificial que s’utilitzen a les xarxes de distribució. Els temes més recents s’aborden des d’un punt de vista pràctic, donant una visió des de la preparació d’operacions diàries i les pràctiques d’operació dels operadors de sistemes de distribució hongaresos. Inclou eines de maquinari i programari aplicades per la indústria i projectes de recerca que van tenir lloc en cooperació local o internacional en el camp amb la participació del Departament. El curs anomenat "Operació de xarxes intel·ligents" està dedicat als enginyers energètics que desenvolupa bàsicament el mateix contingut amb més conceptes bàsics d'enginyeria energètica en lloc de problemes de disseny de xarxes. i projectes de recerca realitzats en cooperació local o internacional en el camp amb la participació del Departament. El curs anomenat "Operació de xarxes intel·ligents" està dedicat als enginyers energètics que desenvolupa bàsicament el mateix contingut amb més conceptes bàsics d'enginyeria energètica en lloc de problemes de disseny de xarxes. i projectes de recerca realitzats en cooperació local o internacional en el camp amb la participació del Departament. El curs anomenat "Operació de xarxes intel·ligents" està dedicat als enginyers energètics que desenvolupa bàsicament el mateix contingut amb més conceptes bàsics d'enginyeria energètica en lloc de problemes de disseny de xarxes.
El curs de laboratori està vinculat orgànicament a l'assignatura en paral·lel i consta de 12 temàtiques, que combinen les característiques específiques d'exercicis computacionals, pràctiques de programari i sessions de laboratori presencials. Els temes inclouen l’anàlisi de les característiques de càrrega sobre la qualitat de l’energia, el filtratge d’harmònics, el càlcul de la connexió de xarxa dels inversors solars, proves de comptadors intel·ligents i la mesura de diverses opcions de transmissió de senyals de línia elèctrica (comunicació de línia elèctrica, banda ampla sobre línies elèctriques, etc.).
4. CAMINS DE LES XARXES INTEL·LIGENTS
En aquesta secció, es destaca l'assignatura "Tecnologies i aplicacions de xarxes intel·ligents", que es pot utilitzar com a possible exemple per a futurs cursos universitaris, especialment en formació de màster. L’objectiu del curs és familiaritzar els estudiants amb les tecnologies i aplicacions dels conceptes de xarxes intel·ligents, tant teòricament com pràcticament. Les tecnologies de xarxes intel·ligents es discuteixen al llarg de la cadena de valor, des de la generació d’energia fins als consumidors, que abasten l’automatització de xarxes, la mesura intel·ligent, la gestió de la demanda, les tecnologies de la comunicació, els vehicles elèctrics, la connectivitat a la xarxa, les energies renovables, l’emmagatzematge d’energia, la ciberseguretat i el modelatge empresarial. Els estudiants aprendran com les tecnologies i les aplicacions de xarxes intel·ligents estan transformant la indústria energètica, especialment les xarxes de distribució i els serveis que s’hi ofereixen.
El curs inclou una discussió conjunta i avaluació de conferències frontals, incloent exercicis de processament d'estudis de casos i tasques de grup. El concepte de l'assignatura és examinar amb detall les possibilitats de les tecnologies de xarxes intel·ligents i les aplicacions per a un assentament hongarès (seleccionat sobre la base dels vots dels estudiants) al llarg de sis àrees d'interès: emmagatzematge d'energia, mobilitat electrònica residencial i comunitària, producció distribuïda d'energia , mesurament intel·ligent i anàlisi de dades, gestió de la demanda, il·luminació pública. D’una banda, hi ha una ocasió per processar estudis de casos relacionats amb cadascuna de les àrees d’atenció, en el marc de projectes seleccionats implementats pels operadors de sistemes de distribució hongaresos i estudis internacionals d’última generació. Per altra banda, els grups d'estudiants desenvolupen un pla de projecte durant el semestre que té en compte les condicions de la liquidació seleccionada, inclosa una proposta tècnica, un pla financer, un impacte i una anàlisi de riscos. A més dels professors del departament, els empleats d'un DSO hongarès (E.ON) i els representants de l'assentament seleccionat també s'uneixen a la "junta municipal". Això dóna suport a l'adquisició de l'enfocament del projecte i la solució de la tasca complexa, que inclou subministrament de dades, oportunitats de consulta i presentacions de convidats.
El primer any del curs es va analitzar la ciutat de Szentgotthárd en funció dels vots dels estudiants sobre la infraestructura energètica i de transport de la ciutat, la composició i les oportunitats financeres de la població, així com els empresaris locals i el pla de liquidació de la ciutat. Les propostes de projectes compilades pels grups es van mesurar tres vegades. Al principi, els instructors del curs van conciliar les propostes tècniques inicials amb les realitats, processant els riscos inherents a les opcions mal identificades. A la segona ronda, els grups van haver de formular crítiques constructives sobre el treball dels altres. En molts casos, es van posar de relleu qüestions que afectaven l’aplicabilitat i que van escapar a l’atenció de l’equip del projecte a causa del ritme reduït. La competició final va ser una reunió simulada de la junta municipal on els equips només tenien 10 minuts per convèncer el jurat de 7 membres de la seva pròpia proposta de projecte.
L'ordre entre els plans del projecte es va establir en funció dels vots de la junta i dels estudiants. Els àmbits d’interès dels tres projectes més creatius eren la gestió de la demanda, la generació distribuïda d’energia i la comunicació. El millor model de negoci el va crear el grup sobre mobilitat electrònica, gestió de la demanda i mesurament intel·ligent Basat en els vots de la comunitat, el pla més prometedor va ser donat pel tema de la gestió de la demanda.
Els comentaris van ser clarament positius quan els estudiants van destacar un enfocament orientat a la pràctica, tasques individuals i un ambient constructiu en el qual se senten molt més com a col·legues en comparació amb la divisió habitual de professorat-estudiant.
Font: Departament d'Enginyeria d'Energia Elèctrica de la Universitat de Tecnologia i Economia de Budapest