Quina és la forma més barata i senzilla de complir amb l’acord de París per limitar l’escalfament global a 1,5 ºC? Sense cap mena de dubte, amb una inversió clara i forta en energia eòlica i solar, des d'ara mateix.
Aquest és el missatge d’un nou article científic publicat al Nature Communications, en què diferents investigadors de la Universitat d’Aarhus, han modelat la descarbonització del sistema energètic europeu combinat amb el sector mitjançant dades horàries ininterrompudes d’alta resolució per a cada país europeu i escandinau conjuntament amb la interconnectivitat dela xarxa elèctrica.
Utilitzant el superordinador PRIME de la universitat, els investigadors van modelar la manera de modificar la producció d’energia elèctrica, el districtheating i del sector del transport, per assegurar-se que hi hagi prou energia de forma constant inclonet, les setmanes més fredes de l’hivern.
El que cal preguntar-se és, quina estratègia energètica cal utilitzar per assolir l'objectiu del 2050?. Hi ha un pressupost de carboni (una quantitat màxima de CO2 que es pugi emetre) i com assegurar que en el 2050, s'assoleix la neutralitat climàtica a la forma més barata i factible?
Hi ha dos escenaris: el primerenc i constant o el tardà i ràpid. El seu model, clarament demostra que la solució optimitzada en els costos és actuar ara mateix i ser ambiciosos a curt termini. L'energia solar i eòlica terrestre i marina és la pedra angular optimitzada en els costos d'un sistema energètic completament descarbonitzat pel 2050.
Tots dos camins requereixen un desplegament massiu d’energia eòlica i solar fotovoltaica durant els propers 30 anys. Les taxes d’instal·lació requerides són similars als màxims històrics, cosa que fa que la transició sigui difícil, però possible.
No és una tasca fàcil. En alguns anys, caldrà d'instal·lar més de 100 GW de fonts solar fotovoltaica i eòlica i, per aconseguir una completa descarbonització, els preus del CO2 hauran de ser molt més alts que els actuals.
El document il·lustra un preu del CO2 que va pujant lentament i que es maximitzaria al voltant de 400 € / tona, per l’any 2050, unes 20 vegades més alt que els preus actuals. Això és necessari per afavorir la transició renovable.
El model també inclou l'energia hidroelèctrica i, per tenir en compte dies de poca producció renovable, es requerirà una petita quantitat de producció d'electricitat i calefacció basada en gas, a més d'instal·lacions d'emmagatzematge d' energia.
Els sistemes de calefacció urbana, són eficients per a períodes molt freds i crítics en què la demanda d'electricitat i la demanda de calefacció són elevades, però la producció d' energia eòlica i solar és baixa. Els grans dipòsits d'aigua calenta es descarreguen durant aquestes setmanes. D'aquesta manera, s'assegura que els futurs sistemes d'energia funcionin per a tots els escenaris possibles.
Font: Universitat d’Aarhus
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada