Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 19 de gener del 2022

Re-equipament de les preses per obtenir més energia renovable.

Gairebé totes les preses de Noruega estan construïdes per generar energia hidroelèctrica però això no passa arreu del món.

Una bona part de les preses de subministrament d'aigua d'Àfrica i Àsia s'utilitzen per a regar el sòl, l'aigua potable o el control de les inundacions, però  sovint,  no ho fan  per produir electricitat.

Una enquesta internacional de les 60.000 preses més grans del món mostra que només un terç de les preses s'utilitzen per a la producció d'energia hidràulica. A l'Àfrica i l'Àsia, la proporció de les preses utilitzades per a l'energia hidroelèctrica és més baixa, entre un 10% i un 15%.


Un dels estudiants de Bakken va realitzar un estudi suggerint que es podia extreure molta energia de les preses. Les conversions de preses serien econòmicament rendibles, no tindrien noves conseqüències ambientals ni afectarien l’ús actual de l’aigua.

Una solució possible és instal·lar turbines a la base d'aquestes preses, que proporcionarien grans quantitats de nova energia renovable. Aquesta potencial solució podria augmentar la producció d'energia renovable a tot el món.

L’estudi teòric comporta sorpreses

En el 2020, Bakken va supervisar Nora Rydland Fjøsne, que va investigar el tema com a part del seu màster. En el seu estudi teòric, Fjøsnes va examinar les preses existents sense energia hidroelèctrica a la zona del Guadalquivir al sud d'Espanya, on s'utilitzen moltes preses per al reg del sòl i el subministrament d'aigua potable.

En la simulació, es van instal·lar turbines en tretze de les preses d'aquesta zona que actualment no s'utilitzen per produir energia hidroelèctrica.


L'estudi es va fer mitjançant un model numèric que descrivia la hidrologia i l'ús actual d'aigua a la zona de captació i la mida de les preses. per això, es van utilitzar els costos internacionals de les turbines en els càlculs. Es van examinar els preus de l'energia futurs i els preus de l'energia projectats a Espanya.

Es va suposar per a la simulació que l'ús actual de l'aigua no canviaria. Dit d’una altra manera, la nova producció d’energia hidroelèctrica no hauria d’afectar el subministrament actual d’aigua potable ni l’ús actual d’aigua per al reg del sòl al Guadalquivir. Només l'aigua sobrant, l'aigua que s'utilitzava dels embassaments per proveir la demanda existent, s'havia d'utilitzar per a la producció d'energia hidràulica.

La reforma proporciona una nova potencia

Es va trobar que, a partir d'una avaluació empresarial purament econòmica, la instal·lació de tecnologia hidroelèctrica en cinc de les tretze preses del Guadalquivir a Espanya resultaria rendible.

L'avaluació va comparar els costos estimats per reformar aquestes preses amb els ingressos futurs de la producció d'energia. Aquestes cinc plantes serien capaces de produir 47 GWh per any, el que correspon al consum d’unes 4000 a 5000 llars.

Pel que fa al cost, diverses de les tretze preses amb embassaments van caure al parc d'altres projectes renovables quan les vam comparar amb els càlculs de costos publicats per IRENA (Agència Internacional d'Energies Renovables). Aquestes preses també serien rendibles amb una certa subvenció.

Assolible en molts llocs del món

Aquest és el primer estudi que es fa sobre això, de manera que s'ha de considerar com un estudi que prova un concepte completament nou per a la producció d'energia renovable.

Es pot concloure de l'estudi que hi ha recursos hidroelèctrics sense explotar i econòmicament rendibles en preses i embassaments existents. Aquests es poden utilitzar sense crear nous efectes ambientals, conseqüències socials ni conflictes pels recursos hídrics.

Es creu que hi ha oportunitats per aconseguir-ho en molts llocs del món, on s'han construït diverses preses i embassaments per al reg del sòl, el subministrament d'aigua potable, el control d'inundacions o altres propòsits.

Font: Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia