Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dissabte, 1 de gener del 2022

Tres centrals nuclears menys a Europa.

Alemanya ha tancat tres centrals nuclears tot i que Europa està visquent a una de les pitjors crisis energètiques de la seva història. Amb els elevats preus de l'energia i  sembla que continuaran a l'alça i les elevades tensions entre Europa i Rússia, com el principal proveïdor de gas, el tancament d'aquestes  tres plantes no ajudarà a minvar la pressió.

L'impacte en nombres, significa que a Alemanya es reduirà la producció d'energia ena  potencia d'uns 4 GW que equival  a la potencia de 1.000 aerogeneradors de 4 MW.

Si no  hi ha un canvi sobtat, Alemanya té previst aturar l'energia atòmica a finals del 2022, quan te previst clausurar les  darrers tres plantes que queden en el seu territori.

Això, avui és especialment rellevant considerant els elevats  preus de l'energia que hi han arreu d'Europa, per tant, podria comportar que que aquesta decisió portarà complicats moments en el sector elèctric  empitjorant el preus pel previsible increment de consum de gas des de les diverses captacions  arreu d'Europa i la flota de vaixells GNL que venen des d'Amèrica. . 

El preu de referència del gas a Europa, el TTF holandès, va arribar al desembre de 2021 als 187,78 € per MWh impactant directament al preu de la electricitat. La causa principal de l'elevat  preu van ser les tensions geopolítiques amb Rússia, que subministra un terç del gas d'Europa. 

Per això, els mercats de gas natural han tingut dues cares diferents a banda i banda de l'Atlàntic al desembre. S'han estat movent en direccions oposades darrerament:

Si bé les regles del mercat prevalen a Amèrica del Nord i els preus van disminuir significativament a causa dels abundants subministraments, la por i la geopolítica semblen dominar a Europa i els preus han assolit llindars màxims

Hi ha veus que assenyalen que els països occidentals acusen Rússia per restringir els lliuraments de gas per pressionar Europa enmig de les tensions pel conflicte d'Ucraïna cal tenir present que Rússia te interès en impulsar el controvertit gasoducte Nord Stream 2, que enviarà encara més gas rus cap Alemanya.

Queda esperar que a llarg termini, l'esperança  vingui  per l'augment de les energies renovables,  però segur que no succeirà en menys de cinc anys si el model energètic es segueix basant en créixer. Llavors es fàcil concloure que  Europa fins que sigui una realitat l'augment de les renovables, es continuarà tenint dependència dels combustibles fòssils per cobrir la generació nuclear que Alemanya ha aturar i continuarà aturant. Per Alemanya, sense dubte, farà que més dependent del gas natural  i per tant també una mica més dependent de Rússia.

Hi ha un altre problema que cal gestionar per accelerar la implantació de fonts renovables i és la gestió de l'oposició social en la construcció d'aquestes infraestructures com passa  en la construcció del parc Tramuntana de la Costa Brava (Girona) 

Un altre impacte que tindrà el tancament de les centrals nuclears, es la reducció  d'una font clau d'energia baixa en carboni.

Ramon Gallart.