Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dissabte, 12 de febrer del 2022

Nuclear a Europa.

Quan va haver la crisi del petroli dels 70’ França va veure una oportunitat per construir les centrals nuclears que actualment te. Recentment, el president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat un pla per construir nous reactors per ajudar a França contribuir en la descarbonització.

Per altre banda, Alemanya, està avançant amb un pla per tancar els reactors nuclears restants del país a finals de 2022. El govern belga té previst tancar els reactors que li queden per al 2025. Suïssa està fent el mateix , encara que amb un calendari que no és clar i, Espanya té previst començar a tancar les centrals nuclears pel 2027. Itàlia des del 1990 no te cap central nuclear.

Algunes forces antinuclears s’han posat en contra França al redactar la taxonomia de finances sostenibles de la UE, que defineix les fonts d'energia particulars com a "verdes". La taxonomia estableix incentius per a la inversió en tecnologies "verdes", en lloc d'establir polítiques estrictes. Molts inversors no són experts de manera què, estan intentant entendre què és realment sostenible i què és el greenwashing.

França, va recolzar l’energia nuclear com a “verda” i també, els científics del EU Joint Research Centre van coincidir en que l'energia nuclear no causa danys ambientals, malgrat la necessitat d'emmagatzemar residus nuclears. Aquest informe va ser ràpidament criticat pels ministres de cinc països, inclosos Alemanya i Espanya, que van argumentar que incloure l'energia nuclear a la taxonomia "perjudicaria permanentment la seva integritat, credibilitat i, per tant, la seva utilitat".

Podria ser una victòria pels pro-nuclear donat que s’ha programat construir alguna planta nuclear. Per altre banda, el gas natural, és l’aposta per Alemanya. Aquesta disputa, amaga una realitat en base a que no està clar com es compensarà l'energia nuclear quan aquestes central tanquin. Una opció, podria ser l’energia solar i eòlica. Però per descarbonitzar a curt termini la xarxa d'Europa, les necessitats renovables són molt elevades i, tancar les centrals nuclears fa que sigui més difícil atendre la corba de la demanda.

Els països més ambiciosos amb fonts renovables, no veuen creïble desplegar tantes fonts renovables per assolir els objectius climàtics. Aquesta realitat ha passat al primer pla quan es va disparà el preu del gas a Europa. Per això, França va continuar exportant la seva energia nuclear a mesura que els subministraments de gas natural rus van reduir els seus volums per la situació geopolítica. Certament l'opinió pública no està definida, i els indicis són que l'augment dels costos de l'energia està fent que diverses opinions no vegin tant malament l’energia nuclear a excepció d’Alemanya. També, Polònia ha començat a tirar endavant els plans recolzats per França per construir mitja dotzena de reactors nuclears per el 2043. A l'octubre, Romania va adoptar un pla per duplicar la seva capacitat nuclear pel 2031. El govern de coalició holandès va declarar la seva ambició de construir dues noves centrals nuclears, declarant-les una necessitat per assolir els objectius climàtic.

Els Països Baixos, volen construir dues noves centrals nuclears, declarant-les una necessitat per assolir els objectius climàtics que no cauen més lluny. Llavors, la idea de considerar la nuclear com un coll d'ampolla per a les renovables podria no ser correcta, si realment es vol assolir l’objectiu per reduir la dependència dels combustibles fòssils.

Font: https://www.linkedin.com/pulse/nuclear-europa-ramon-gallart-fern%25C3%25A1ndez/?trackingId=wYhO8SqOOBaHGUCFTNCS%2Fg%3D%3D