Un equip internacional de científics, inclosos investigadors de la Universitat de Limerick, a Irlanda, ha descobert una nova molècula que encara, podria augmentar més la presa de decisions ultra ràpida en ordinadors.
El descobriment d’estalvi d’energia, que sorgia d'un nou tipus d’arquitectura informàtica, podria tenir importants implicacions en les àrees que van i tenen a veure sobre la presa de decisions financeres fins a la bioinformàtica.
L’equip de l’Institut Bernal d’UL va descobrir que una simple molècula formada a partir de només 77 àtoms proporciona un nou element de circuit electrònic fonamental en què la lògica complexa es codifica en propietats de materials a escala nanomètrica.
Aquest nou tipus d’arquitectura informàtica inspirada en el cervell es va crear optimitzant les propietats elèctriques dels cristalls tous creats a partir de les molècules. Aquest descobriment, ha estat possible gràcies a les simulacions informàtiques d’última generació realitzades al superordinador del Centre Irlandès d’Informàtica.
Va demostrar que la molècula utilitza asimetria natural en els seus enllaços metall-orgànics per canviar netament entre diferents estats, cosa que li permet dur a terme una presa de decisions ultra ràpida.
Aquest nou disseny, tot es fa en un sol lloc, de manera que no cal continuar llegint ni moure informació.
Això elimina el "coll d'ampolla de von Neumann", un problema que ha sofert la informàtica des del principi i que encara dificulta el desenvolupament de la tecnologia. El nou circuit molecular significa que la unitat de processament de l'ordinador ja no ha de buscar dades per a cada operació que realitza, i això és un estalvi enorme en temps i en costos energètics.
Les possibilitats són molt interessants, perquè els dispositius mostren totes les característiques distintives de la informàtica cerebral. En primer lloc, un gran nombre idèntic de petits processadors moleculars estan connectats en xarxa i funcionen en paral·lel. El que és més important, mostren redundància i reconfigurabilitat, el dispositiu pot resoldre problemes encara que els components individuals no funcionin perfectament tot el temps o de la mateixa manera cada vegada.
Els nous elements del circuit podrien proporcionar equips més petits, més ràpids i més eficients energèticament, exactament el que es necessita per el edge-computing, la Internet de les coses i aplicacions d'intel·ligència artificial.
Les molècules metàl·liques-orgàniques van ser sintetitzades per col·laboradors de l'Associació Índia de la Ciència (IACS) de Calcuta, convertides en pel·lícules de la Universitat Nacional de Singapur i provades com a elements del circuit a Singapur, a l'AI Research Lab de Hewlett Packard a Colorado i a Universitat Texas A&M.
Aquesta investigació d’alt impacte reforça l’ambició de l’Institut Bernal d’UL d’impactar el món sobre la base de les millors ciències en un context cada vegada més internacional. Aquesta és una continuació de la contribució líder mundial dels científics de Bernal al camp de la modelització de materials predictius.
Els investigadors del Departament de Física d'UL continuen sent pioners en l'explotació de materials orgànics per a aplicacions elèctriques, i aquest treball els situa a l'avantguarda de la nanotecnologia molecular.
Font: Universitat de Limerick
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada