Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 5 de setembre del 2021

Electrònica de potencia a la xarxa de distribució elèctrica.

L’electrònica de potència utilitzada en els inversors que connecten els VE, a les PV,  els generadors  eòlics, els sistemes d’emmagatzematge, mica en mica estan desplaçant, la generació tradicional. Això implica què, els inversors heretaran noves responsabilitats amb nous reptes. 

Si be és cert que encara hi ha un cert buit de coneixement, un equip d’experts del Laboratori Nacional d’Energies Renovables (NREL) i diverses institucions col·laboradores, han publicat el full de ruta per la recerca sobre inversors que es van connectat a la xarxa de distribució esdevenint, com una completa guia per entendre els sistema elèctric amb un ampli domini dels inversors.


El full de ruta proporciona una perspectiva de tot el sistema sobre la integració dels recursos basats en inversors. Es distingeix entre els control dels inversors per seguir la xarxa, que depenen de la generació tradicional, i els que tenen capacitat de crear illes o formar xarxa independentment dels generados tradicionals. Ambdós, permeten als inversors funcionar de manera flexible dins de sistemes elèctrics híbrids o, al 100% basats en inversors. Tot i que són més habituals els controls de seguiment de la xarxa, s'exploren les necessitats i els passos següents per implementar controls i capacitats dels inversors per la formació de xarxa ja que, s’espera que definiran els futurs sistemes d’energia .

A part d'alguns sistemes elèctric emplaçats en illes i micro-xarxes, hi han pocs exemples dels sistemes predominants en els inversors que es poden utilitzar com a referència. Per això cal reconèixer la primera etapa sobre com fer la formació de xarxes i proposar un pla per augmentar aquestes línies de recerca. A curt termini, cal una revisió de les normes tècniques i reguladores, així com el desenvolupament de tècniques avançades de modelatge. Les prioritats a llarg termini se centraran en la construcció de sistemes basats en inversors d'una mida cada vegada més gran, començant per els pobles rurals i campus universitaris fins a una escala d’interconnexions entre regions, estat o països.


Sorgeixen preguntes sobre com habilitar sistemes per la formació de xarxes de qualsevol mida. Igual que la generació i els dispositius tradicionals, els inversors hauran de respondre a fallades, sincronitzar el flux d’energia i controlar la freqüència i la tensió a diverses escales de temps. Actualment cal considerar l'estat de l'art per a aquestes aplicacions basades en inversors i les relaciona amb el context més ampli de com dissenyar sistemes híbrids que combinin grans quotes de recursos renovables i tradicionals.

Com que el sistema d' energia elèctrica es transforma gràcies al ràpid desplegament de tecnologies renovables, és fonamental mantenir la fiabilitat i l'estabilitat de la xarxa, per això cal identificar el camí a seguir perquè els distribuïdors integrin més recursos eòlics i solars i d'emmagatzematge basat en bateries i establir un marc integral per a les tecnologies que permeten la formació de xarxa per afrontar els reptes de fiabilitat.

Els inversors que permetran la formació de xarxa, es convertiran en un component crític de la xarxa elèctrica futura. Aquest full de ruta ajudarà a la indústria, el govern i les organitzacions de recerca acadèmica a superar els principals reptes de la integració de recursos basats en inversors.

Font: Laboratori Nacional d’Energies Renovables.