S'estan duent a terme innovacions per reduir costos al sector de l'energia elèctrica i podrien donar al sector elèctric el lideratge en el subministrament energètic mundial a mitjans de segle. Quan es combinen amb un preu global del carboni, aquests desenvolupaments poden catalitzar la reducció d'emissions per assolir els objectius climàtics de París, alhora que redueixen la necessitat d'emissions negatives controvertides, segons un nou estudi.
Avui, el 80 % de totes les demandes energètiques per a la indústria, la mobilitat o la calefacció i confort d'edificis es satisfan majorment amb de combustibles fòssils, i només el 20 % són elèctrics. Aquesta relació es podria invertir pràcticament l'any 2050, cosa que facilitaria el procés per descarbonitzar l'electricitat, el pilar del subministrament energètic mundial.
Durant molt de temps, els combustibles fòssils eren barats i accessibles, mentre que l'electricitat era la font d'energia més cara. La generació d'electricitat de fonts renovables, especialment a partir de la solar fotovoltaica, s'ha abaratit a una velocitat impressionant, un ritme que la majoria de models climàtics han subestimat fins ara.
Només durant l'última dècada els preus de l'electricitat solar van caure un 80 % i s'esperen més reduccions de costos en el futur. Aquest desenvolupament té el potencial de revolucionar fonamentalment els sistemes energètics. Hi han simulacions que mostren que, juntament amb el preu global del carboni, l'electricitat verda pot convertir-se en la forma més barata d'energia l'any 2050 i subministrar fins a tres quartes parts de tota la demanda.
Les raons es troben principalment en el avanç tecnològic en la generació d'energia solar i eòlica, però també en els usos finals de l'energia elèctrica. Els costos per kWh d'energia solar o eòlica estan baixant mentre que la tecnologia de les bateries, per exemple, en els cotxes, millora a gran velocitat. Les bombes de calor consumeixen menys energia per unitat de producció de calor que qualsevol tipus de caldera i són cada cop més competitives no només en edificis, sinó també en aplicacions industrials. Es possible electrificar més usos finals del que es pot pensar i, en aquests casos, reduir el consum d'energia en comparació amb els nivells actuals.
Si es pren la producció d'acer, l'electrificació de la fusió de l'acer reciclat, l'anomenat acer secundari, redueix l'energia total del procés requerida i redueix la intensitat de carboni per tona d'acer produïda. En conjunt, es troba que més de la meitat de tota la demanda d'energia de la indústria es podria electrificar l'any 2050. No obstant això, encara queden alguns colls d'ampolla per a l'electrificació. Els més lents en la carrera cap a la descarbonització són l'aviació de llarg recorregut, el transport marítim i les matèries primeres químiques, és a dir, els combustibles fòssils utilitzats com a matèries primeres en la producció de productes químics.
El progrés tecnològic ofereix grans oportunitats tant per als països com per als inversors. Tanmateix, no totes les tecnologies són una història d'èxit fins ara.
L'era de l'electricitat arribarà de qualsevol manera. Però només una regulació generalitzada dels combustibles fòssils a través de sectors i regions del món, el més important, alguna forma de preus del carboni, pot garantir que succeeixi en el seu moment per arribar als 1,5 ºC. De fet, les simulacions mostren que fins i tot si no es promulga cap política climàtica, la quota de l'electricitat es duplicarà al llarg del segle. No obstant això, per assolir els objectius de l'Acord de París de limitar l'escalfament global molt per sota dels dos graus, és crucial una coordinació política decisiva i global: fixar el preu del carboni, eliminar els impostos a l'electricitat, ampliar la infraestructura de la xarxa i redissenyar els mercats elèctrics per recompensar l'emmagatzematge i la flexibilitat. demandes. Aquí, l'hidrogen serà una baula crucial, ja que pot convertir de manera flexible l' electricitat renovable en combustibles verds per a sectors que no es poden electrificar directament.
Font: Gunnar Luderer, Impact of declining renewable energy costs on electrification in low-emission scenarios, Nature Energy (2021). DOI: 10.1038/s41560-021-00937-z.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada