Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dijous, 16 de juny del 2022

Tecnologia per la transacció energètica descentralitzada.

La transformació de la xarxa elèctrica tradicional a una xarxa intel·ligent, està sent impulsada per una transició subjacent cap a la sostenibilitat per a la qual és essencial una forma segura i sistemàtica d'integrar els recursos energètics renovables i no convencionals. 

Una xarxa intel·ligent basada en Internet, està obrint el camí per a un grup d'innovadores tecnologies, anomenades  "Internet de l'energia" per garantir que la demanda d'energia es satisfà en qualsevol moment.

L'objectiu fonamental d'aquest canvi és possibilitar un sistema energètic sostenible pel que, la  integració de les Tecnologies de la Informació (TI) amb les Tecnologies Operatives (OT) esdevenen com el nucli d'una xarxa intel·ligent, tot i que, la integració i la gestió centralitzada dels diversos actors com els comptadors intel·ligents, les fonts d'Energies Renovables (RES), els Recursos Energètics Distribuïts (DER), consums i els dispositius d'Internet de les coses (IoT), etc. es converteixen en un gran repte pel sector. Les xarxes intel·ligents, avancen cap a un paradigma descentralitzat des d'una topologia centralitzada per integrar eficaçment cada cop més recursos repartits en el temps i l'espai de manera que, es proporcionin serveis de qualitat pels seus usuaris sense comprometre la integritat de totes les parts interessades, inclòs el distribuïdor. 

Amb una gran quantitat de transaccions d'energia i de dades, la ciberseguretat s'està tornant crucial. La tecnologia blockchain disposa de diversos atributs que ofereixen una excel·lent plataforma per a la seguretat i la privadesa de les xarxes intel·ligents. 

En les darreres dècades, els sistemes energètics centralitzats i tradicionals, estan essent problemàtics dona que provoquen un augment de les emissions de carboni,  tenen pèrdues en el transport d'energia a llarga distància i existeix una important consum d'energia ineficient juntament, amb la manca de participació dels consumidors. La transició cap a un sistema energètic sostenible, està facilitant això gràcies a les solucions que aborden i destaquen aquests reptes. 

La incorporació de les DER i la millora de l'eficiència en el consum d'energia, són dues solucions fonamentalment claus. L'ús de fonts de RE distribuïdes amb l'ajuda de la tecnologia de control i comunicació intel·ligent i una infraestructura de mesura avançada fa que a aquest sistema, sigui molt efectiu. 

La xarxa futura s'ha plantejat per proporcionar un flux d'energia bidireccional i compartir informació a través d'una plataforma segura per millorar la gestió de l'energia mitjançant la integració de la tecnologia RE. S'està observant, que les actuals xarxes intel·ligents ha de resoldre diverses dificultats per millorar l'ús de les DER i gestionar la integració dels recursos energètics escalables. També cal resoldre com garantir la seguretat i una integració fiable d'altres tecnologies per millorar l'eficiència i la fiabilitat. 

El internet energètic, és una sorprenent solució per afrontar els reptes  energètics futurs, motivat per la necessitat de gestionar dades obtingudes en temps real. Aquest marc tecnològic juntament amb els elements del sistema dels distribuïdors, inclosos els mercats elèctrics dels comercialitzadors, permetrà als clients participar activament com a "iguals" i optimitzar el balanç energètic global del sistema. En conseqüència, s'ha conceptualitzat les xarxes intel·ligents de nova generació amb l'objectiu de complir els següents objectius per a tots els participants, així com per als components del sistema:

- Facilitar la interacció entre les empreses que conformen el sector elèctric.

- Habilitar i millorar la capacitat d'autodecisió.

- Compartir energia i informació per optimitzar el balanç energètic global.

- Garantir la plena utilització dels DER a gran escala.

- Posseir la flexibilitat per integrar fonts d'energia centralitzades i distribuïdes.

Tot els anteriors punts, han de facilitar l'intercanvi d'energia entre el prosumidor i la xarxa per permetre i garantir l'intercanvi just i equitatiu de l'energia a en una comunitat energètica entre consumidors i consumidors.

Una xarxa d'energia descentralitzada ofereix excel·lents característiques com ara el flux d'informació i energia bidireccional entre consumidors/prosumidors i els diferents actors de la comunitat energètica per això, es preveu que els futurs sistemes energètics facilitaran el creixent nombre de prosumidors i consumidors cap a món descentralitzat per fer possible compartir energia.

Com a tal, els prosumidors seran capaços de compartir els excedents de generació amb els seus veïns. Aquest tipus de flux d'energia, redueix els pics a la xarxa, les pèrdues de transport i distribució d'energia i fa cassar oferta  amb la demanda a nivell local, cosa que ofereix al distribuïdors i operadors del mercat una major observabilitat i flexibilitat en les operacions de programació d'energia. El prosumidor podrà comerciar directament amb altres sense cap implicació de tercers i amb uns costos de transacció molt baixos. 

Aquí és on la tecnologia blockchain esdevé cabdal. Aquest escenari, li sorgiran nous reptes i dificultats operatives, així com problemes i costos regulatoris que es reflectiran en els prosumidors, productors i consumidors. A més, els ciberatacs, la violació de la privadesa i la seguretat de les dades, podran provocar monopolis de tercers gràcies a un funcionament ineficaç d'aquests mercats energètics locals amb una distribució desigual d'incentius i sancions. Les característiques clau de la tecnologia blockchain ofereix una excel·lent eina per crear un mercat energètic obert i descentralitzat més fiable.

Ramon Gallart