Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 1 de juny del 2022

Energia intel·ligent a les ciutats intel·ligents.

Arreu del món, s'està experimentant canvis climàtics i ambientals que provoquen tensions econòmiques. Això porta  la cerca d'estratègies adequades per la transició energètica acompanyada de plans de desplegament efectius.

Els actuals sistemes energètics conjuntament amb  les pràctiques d'enginyeria amb els esquemes poc àgils de gestió, no faciliten aquesta transició que es basa en una sèrie de factors que inclouen la integració de recursos energètics renovables. Els tradicionals sistemes energètics integrats poden ser implementats com models centralitzats els quals, haurien de ser avaluats en funció dels recursos disponibles i la naturalesa del territori. També,  cal aconseguir un òptim rendiment mitjançant l'anàlisi de les diferents estratègies de disseny i explotació.

La participació de la societat és important per decidir models i estructures de gestió energètica adequades a les necessitats. Això no sempre és fàcil, per tant genera reptes per permetre una transició suau. 

Per garantir una implementació amb èxit dels plans de transició, és essencial garantir la col·laboració de les parts implicades que necessita de personal per liderar la transició energètica per  que esdevingui  com un model de desplegament i educació a tot el món. 

Per tant, es important preparar als enginyers de les futures generacions amb les habilitats essencials mitjançant la formació en recerca i educació que abasta l'anàlisi de la demanda d'energia, l'oferta, l'avaluació dels sistemes energètics, utilitzant models i simulacions, així com la integració de dades en temps real per sintetitzar possibles escenaris de transició amb baixes emissions de carboni amb estratègies de control associades i esquemes de desplegament i gestió.

Una manera, és incloure la modelització i la simulació de les xarxes, les càrregues, l'emmagatzematge i les tecnologies elèctriques, tèrmiques i de gas, relacionades amb l'energia, el transport, l'aigua i les infraestructures comunitàries. Llavors, diferents escenaris de conversió i emmagatzematge d'energia s'avaluen dins del sistema energètic especificat tenint en compte les mesures de rendiment i factors associats, com ara perfils de demanda, cost energètic, clima, disponibilitat de recursos energètics i polítiques i normatives. 

La síntesi dels escenaris energètics s'avalua tant per al disseny com per al funcionament dels sistemes d'energia híbrids objectiu, i s'utilitza per especificar esquemes de gestió i planificació efectius. 

Per tal d'aconseguir una avaluació precisa dels escenaris de transició, cal fer formació sobre el desenvolupament d'interfícies intel·ligents entre sistemes i les tecnologies energètiques per integrar dades en temps real dels sistemes energètics amb els models de simulació i l'entorn per aconseguir models energètics que permetin avaluar tots els escenaris de transició energètica possibles i definir els plans de desplegament més adequats. 

A més, cal basar-se en els algorismes d'Intel·ligència Artificial (IA) i les tècniques d'anàlisi de dades per donar suport a la modelització intel·ligent, la simulació i l'avaluació d'escenaris de la transició energètica. 

Una estratègia mal aplicada acaba en retard que tenen un impacte econòmic negatiu de les inversions. Per tant cal un enfocament per donar suport a l'adequada selecció de les tecnologies energètiques, el disseny, l'operació i les estratègies de control, a més d'integrar polítiques, regulacions energètiques i altres limitacions com a part de la modelització i simulació intel·ligent de sistemes d'energia híbrids.

Ramon Gallart