Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dimecres, 14 de desembre del 2022

Crisi energètica i les renovables.

La crisi energètica està provocant una acceleració del desplegament de les energies renovables, treballant fermament per assolir els ambicioses objectius que calen contra l'escalfament global.

El creixement de la capacitat total renovable a tot el món gairebé es duplicarà en els propers cinc anys. Això són 2.400 GW entre el 2022 i el 2027 el que significa gairebé un 30 % més del que va pronosticar l'Agencia Internacional de l'Energia (AIE) de l'any 2021. Això ajudarà a mantenir viva la possibilitat de limitar l'escalfament global a 1,5 ºC.

La invasió d'Ucraïna, ha provocat una crisi energètica i ha impulsat els països d'Europa a diversificar els seus subministraments. Les renovables ja s'estaven expandint, però la crisi energètica global les ha impulsat a  fer-ho encara més ràpid, ja que els països busquen capitalitzar els seus beneficis sobre la seguretat energètica.

El món està preparat per incloure i gestionar tota aquesta energia de fonts renovables pels propers cinc anys de la mateixa ,manera que, sota un altre context, ho va fer  a principis del segle XX.

Aquest és un clar exemple de com l'actual crisi energètica pot ser el punt d'inflexió que faci possible un futur sistema energètic més net i segur arreu del món. Es preveu que la capacitat d'energia de fonts renovables afegida a Europa entre el 2022 i el 2027 sigui el doble que el que vas ser fa cinc anys, segons l'AIE.

Els països de la UE podrien fer un desplegament de l'energia eòlica i solar encara més ràpidament si fos possible agilitzar ràpidament els tràmits administratius per  rebre els permisos. Si be és cert que la mateixa AIE, preveu un impuls per a noves polítiques i reformes del mercat que facin realitat obtenir permisos  més ràpidament.

També, s'espera que la Xina representi gairebé la meitat de les noves capacitats mundials d'energia renovable en els propers cinc anys.

Ramon Gallart