Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dilluns, 14 d’agost del 2023

Xarxa elèctrica i les fonts renovables.

L'acceleració de les energies renovables distribuïdes per fer front a la crisi energètica europea, són una mesura a curt termini per mitigar la volatilitat del cost de les fonts d'energia fòssil.

Fins ara, les xarxes no han estat un important obstacle per a la integració de les renovables. No obstant,  tal com ja s'ha començat a veure a algun país europeu, comencen a sorgir restriccions i  això fa que les xarxes ele`ctriques esdevinguin colls d'ampolla,. Llavors,  és essencial fer evolucionar el disseny del mercat elèctric per oferir més transparència sobre els punts de la xarxa amb restriccions per mostrar de forma clara on cal fer les inversions que facilitat la penetració dels recursos de generació distribuïts.

A les zones congestionades, és clau considerar altres opcions de connexió a la xarxa com podria ser, incentivar la inversió renovable amb capacitats d'emmagatzematge per evitar congestions durant determinats períodes del dia. Tot i que la FV són una bona opció,  la combinació de FV amb esquemes d'autoconsum i amb emmagatzematge, conjuntament amb unes tarifes dinàmiques, són essencials per garantir que la generació es lliurarà durant els períodes en què les xarxes ho permetin.

La flexibilitat i la figura dels agregadors, permeten oferir incentius als consumidors que millor adaptin  el consum flexible amb les energies renovables. Per això El Clean Energy Packed inclou el desenvolupament d'un nou codi de flexibilitat per automatitzar la participació dinàmica dels consumidors.

 Aquesta participació de la flexibilitat, majorment es produeix a nivell industrial o per a grans càrregues d'edificis, per la qual cosa cal centrar els esforços per ampliar aquest concepte i així,  incorporar tots els tipus de flexibilitat derivades de les noves bombes de calor, la càrrega intel·ligent de vehicles elèctrics (inclosa el V2G) i l'emmagatzematge de bateries domèstiques, que actualment s'entenen combinades amb les FV per autoconsum.

Els darrers informes de l'AIE, mostren que per el 2050, les xarxes requeriran quatre vegades més flexibilitat com a resultat dels gran creixement de les fonts renovables ja que cal disposar de tota la flexibilitat per fer que la demanda sigui més elàstica en el mecanisme del mercat i també per gestionar la xarxa elèctrica   quan es detectin congestions.

Ara mateix, la UE s'està centrant en la integració fotovoltaica donat que, són les més fàcils d'integrar al sistema elèctric i requereixen menys tràmits. La nova estratègia d'energia solar de la UE té com a objectiu duplicar la capacitat actual instal·lada de l'any 2025, que vols dir 320 GW de capacitat addicional i, quadruplicar-la per l'any 2030. 

Un altre aspecte, és que s'està accelerant l'adopció de vehicles elèctrics el que significa que estan sorgint noves opcions de flexibilitat, així com noves estratègies d'optimització d'energia residencial la qual,  ajudarà a una major estabilitat sobre l'augment dels preus de l'electricitat. Cal treballar en nous règims per facilitar la participació de la flexibilitat residencial als mercats energètics,

Una manera d'optimitzar el preus i que aquest siguin dinàmics és mitjançant les tecnologies IoT les quals, s'estan expandint ja que permeten als consumidors seleccionar les seves opcions de flexibilitat  entre agregadors, comercialitzadors i distribuïdors.

Amb els preus actuals de l'energia, les instal·lacions fotovoltaiques residencials són una oportunitat ja que es poden donar casos que una instal·lació solar tingui retorns de la inversió  inferiors als deu anys. Les futures cases netzero, tindran el potencial per a un major control i interaccions amb els usuaris. Els usuaris tindran una millor comprensió del cost, però també de la sostenibilitat. 

Ramon Gallart