Una turbina eòlica flotant funciona igual que altres aerogeneradors; el vent empeny les pales, fent que el rotor giri i fa que un generador generi electricitat. Però en comptes de tenir la seva torre clavada al terra o al fons marí, un aerogenerador flotant sura sobre una plataforma amb uns amarratges, com ara cadenes o cordes, que es claven al fons marí per mantenir la turbina al seu lloc connectada al cable que envia la seva electricitat cap a una subestació que acostuma estar propera a la costa.
La major part de l'estabilitat la proporciona la pròpia plataforma flotant. El repte passa per dissenyar la plataforma perquè la turbina no s'inclini massa en cas de forts vents. Hi ha tres tipus de plataformes:
1.- Plataforma de boies d'espar: És un llarg cilindre buit que s'estén cap avall des de la torre de la turbina. Sura verticalment en aigües profundes, disposa de llast a la part inferior per desplaçar cap a baix el seu centre de gravetat. Després s'ancora, però amb línies fluixes que li permeten moure's amb l'aigua per evitar danys. Durant anys, la indústria del petroli i del gas, ha fet servir les boies d'espar per a les plataformes offshore.
2.- Plataformes semisubmergibles: Tenen grans cascs flotants que s'estenen des de la torre, també ancorats per evitar la deriva. Els dissenyadors han estat experimentant amb múltiples turbines en alguns d'aquests cascs.
3.- Plataformes amb potes de tensió: Disposen de plataformes més petites amb línies tensades que van directament al terra. Aquests són més lleugers però més vulnerables als terratrèmols o tsunamis perquè depenen més de les línies d'amarratge i els ancoratges per a la seva estabilitat.
Cada plataforma ha de suportar el pes de la turbina i romandre estable mentre la turbina funciona. Ho pot fer en part perquè la plataforma és buida i sovint, està feta d'estructures grans d'acer o formigó, que proporcionen flotabilitat per suportar la turbina.
Les plataformes flotants poden suportar turbines eòliques que disposen d'una potencia de 10 MW o més. Aquestes potencies són més grans que la capacitat d'una típica turbina eòlica terrestre que es pot veure en un camp.
Alguns dels recursos eòlics més forts i constant es troben lluny de la costa en llocs a desenes de km. de manera que en els llocs on es faci ràpidament profunda la costa es necessitaran turbines flotants. Però posar en servei aquestes turbines flotants requereix de temps bàsicament per totes les tramitacions necessàries.
A nivell mundial, ja estan operant a Europa i Àsia diversos projectes grans amb aerogeneradors flotants. Tot i que els parcs eòlics marins flotants s'estan convertint en una tecnologia amb potencial des erexplotat comercialment, encara hi ha reptes tècnics que cal resoldre. El moviment de la plataforma pot provocar grans tensions a les pales i la torre a més d'una aerodinàmica més complicada i inestable. A mesura que les profunditats de l'aigua van a més, el cost de les línies d'amarratge, els ancoratges i el cablejat elèctric s'encareix considerablement.
Ramon Gallart
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada