Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 31 de març del 2024

La compressió de dades.

Jacob Ziv, va ser qui va desenvolupar el codi de l'algoritme dels fitxers  de copressió de dades.

Jacob Ziv, va ser professor d'enginyeria elèctrica al Institut Tecnològic d'Israel (Haifa)  Technion. Conjutmanetn amb seu col·lega Abraham Lempel, van perfeccionar la tècnica de compressió sense pèrdues la qual, va ser pionera en la reconstrucció perfecta de les dades sense pèrdues i de qualitat. Amb els seus algorismes no es perden bits i això fa que un fitxer de dades sigui molt més petit i, per tant, més fàcil d'emmagatzemar i transmetre per les xarxes a diferència de les tècniques de compressió amb pèrdues com les que s'utilitzen amb fitxers JPEG i MP3. L'algorisme de compressió Lempel-Ziv va obrir el camí per fer possible els fitxers *.gif, *.png, *.zip.

Aques fet, va canviar la manera d'emmagatzemar, processar i transferir informació. Aquest algoritme era més ràpid i eficient que la codificació Huffman, que en aquell moment, era l'estàndard de compressió de dades sense pèrdue. Funcionava amb qualsevol tipus de dades i no requeria preprocessament. 

Això va reduir molt el temps que trigava a analitzar i comprimir un fitxer de dades buscant seqüències úniques de bits i alhora comprimir les dades, utilitzant punters per referir-se a seqüències vistes anteriorment. 

També, van obrir el camí als programes de compressió Unix de principis dels anys 80, així com als programes de compressió WinZip i Gzip a principis dels noranta. Actualment s'utilitzen en *.gif, *.tiff i altres formats d'imatge.

Ramon Gallart