Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 7 de juliol del 2024

Digitalització i xarxes intel·ligents.

Desenvolupar una infraestructura electrica intel·ligent i digital no és només un objectiu, sinó una necessitat per establir un sistema energètic verd, resilient i integrat digitalment. 

Els Operadors del Sistema de Distribució (DSOs) estan a l'avantguarda d'aquesta transformació, compromesos a aprofitar solucions digitals i intel·ligents per maximitzar la integració d'energies renovables i garantir una utilització eficient de la xarxa.

Els reptes que enfronten els DSOs són diversos, impulsats per factors externs com l'electrificació, la descentralització, l'envelliment de la infraestructura, les expectatives canviants dels consumidors, els impactes del canvi climàtic i les amenaces cibernètiques. Per això, els DSOs estan adoptant estratègies com millorar la participació dels clients, garantir la fiabilitat de la xarxa, optimitzar les inversions en la xarxa i reforçar la resistència contra amenaces naturals i cibernètiques. Aquestes estratègies són fonamentals per assolir la transició cap a l'energia verda i la transformació digital.

Per aconseguir aquests objectius cal establir indicadors de xarxa intel·ligent (SGIs) que monitoritzen l'evolució d'aquests reptes. Un d'ells, és augmentar l'observabilitat de les xarxes, millorant la comprensió de les condicions de la xarxa per una millor presa de decisions.

L'observabilitat, es pot enendre com la consciència temporal, geoespacial i topològica de les variables i els actius de la xarxa elctrica que permet el control adequat de la tensió, la gestió de la congestió i la integració àgil de diverses fonts d'energia. A més, recolza la planificació d'infraestructures a llarg termini en proporcionar informació en temps real i facilitar ajustaments operatius.

Malgrat els seus avantatges, millorar l'observabilitat presenta reptes, especialment en la complexitat que tenen les xarxes de distribució de BT, la variabilitat en la demanda dels consumidors i la integració de recursos energètics distribuïts. Superar això, requereix inversions importants en infraestructura de la xarxa intel·ligent, tecnologies avançades de monitoratge i també, la capacitació del personal.

Abordar els marcs regulatoris i les limitacions pressupostàries també esdevé clau per escalar l'observabilitat en un DSO. 

Les iniciiatives com és l'estudi "Grid for Speed" d'Eurelectric (https://lnkd.in/dE8ZKXd4), subratllen la necessitat d'inversions i hashtag#innovació des de l'automatització, digitalització fins el segon desplegament de comptadors intel·ligents que haura de comçar pel 2025.

Tot i que el camí cap a un sistema energètic intel·ligent i digital presenta reptes, els beneficis intrínsucs com una major fiabilitat, resiliència i eficiència operativa, són convinents. Prioritzant l'observabilitat i abordant els seus reptes associats, els DSO obren el camí cap a un futur energètic sostenible que compleixi amb els objectius ambientals i les necessitats dels consumidors.

Ramon Gallart