Ramon

Ramon
Ramon Gallart

diumenge, 14 de juliol del 2024

Presentació del Llibre Blanc de la IA Aplicada al Sector de l'Energia.

He tingut el plaer dea participar activament en la taula rodona sobre la presentació del Llibre Blanc de la Intel·ligència Artificial (IA) aplicada al sector de l'hashtag#Energia.


Aquest esdeveniment ha estat organitzat per CIDAI - Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence, una entitat destacada en la promoció i desenvolupament de tecnologies avançades i la seva aplicació en diversos sectors industrials. 


Lluís Juncà, director general d'Innovació, Economia Digital i Emprenedoria, ha donat la benvinguda institucional i ha destacat “el paper clau” que pot tenir la IA en la “transformació i optimització de la manera com produïm, gestionem i consumim l’energia". Assumpta Farran, directora general d’Energia de la Generalitat de Catalunya, ha fet una presentació sobre el context i estat del sector energètic a hashtag#Catalunya. Posteriorment, Joan Mas-Albaigès, director del CIDAI i cap de l’Àrea Digital d’Eurecat - Centro Tecnológico, ha presentat l’informe. (https://lnkd.in/d48q5H-K)

Durant l'acte s'han discutit les conclusions del Llibre Blanc, un document exhaustiu que analitza com la IA pot transformar el sector energètic tant a curt com a mitjà termini on ha destacat:

 1. La millora de l'eficiència en la producció d'energia, la predicció de la producció d'energia renovable i l'optimització de l'ús de recursos. Vaig exposar la seva visió sobre l'impacte de la IA en la gestió de les xarxes de distribució, especialment impacte en les xarxes intel·ligents.

 2. La IA permet la personalització d'ofertes i tarifes, millora la predicció de la demanda i consum, i fomenta l'ús eficient d'energia per part dels consumidors. També s'ha discutit la possibilitat d'optimitzar els sistemes d'emmagatzematge i la gestió de l'energia emmagatzemada per equilibrar l'oferta i la demanda.

 3. S'han presentat propostes per resoldre alguns dels principals desafiaments del sector, com la implementació de sistemes intel·ligents per augmentar l'eficiència i reduir desaprofitaments. 

 4. S'ha destacat com la IA pot catalitzar una transició cap a models més sostenibles i eficients, amb el potencial de revolucionar la indústria energètica i crear noves oportunitats de negoci.

 5. No han quedat a banda els aspectes sobre la regulació i les implicacions ètiques de l'ús de la IA en el sector energètic.

El debat ha estat mitjançant una taula rodona, moderada per Pol Torres i ha comptat amb la participació de membres del sector, Esther Izquierdo Martínez, com a membre de la Junta del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i directora d’Innovació de ARCbcn, Enginyeria & Innovació - WATTEGA, Jose Luis Domínguez García, cap del grup de Sistemes Elèctrics de Potència de l’IREC i Antoni Company Vila, Product Owner de Bamboo Energy.

Ramon Gallart.