El 18 de juny, el Senat dels EUA va aprovar una legislació per desenvolupar tecnologies nuclears avançades amb un suport aclaparador. L'endemà, el líder de l'oposició australiana, Peter Dutton, va anunciar un pla, si fos elegit, per construir set plantes nuclears al llarg de les costes d'Austràlia. Aquesta proposta va generar una forta oposició.
Austràlia, tot i tenir els dipòsits d'urani més grans del món, no té centrals nuclears a causa de les prohibicions federals i estatals. Els governs regionals dels cinc estats objectiu del pla de Dutton van rebutjar unànimement la seva proposta. Altres líders, van assenyalar els elevats costos i els reptes de la gestió de residus radioactius a llarg termini com a raons principals per oposar-s'hi.
Dutton i els seus seguidors creuen que poden superar aquests obstacles legals mitjançant negociacions i incentius, destacant els riscos potencials de no adoptar la seva estratègia. El ministre per al Canvi Climàtic i l'Energia, Ted O’Brien, va argumentar que sense energia nuclear, la xarxa energètica d'Austràlia afrontaria una severa inestabilitat durant la seva transició.
Els crítics del pla de Dutton argumenten que canviar el focus cap a l'energia nuclear interrompria l'impuls actual cap a fonts d'energia renovables com la solar i l'eòlica, que ja estan sent àmpliament desplegades. Però, un gir cap a l'energia nuclear podria descarrilar la transició dels combustibles fòssils i confondre la indústria.
Un repte clau per a les fonts d'energia renovables és la seva intermitència. Malgrat els avenços en la tecnologia de bateries, encara no són suficients per reemplaçar completament la producció contínua proporcionada per les centrals de carbó. Per això, es veu l'energia nuclear com una solució viable a llarg termini per proporcionar energia de base fiable que complementi les renovables.
Els defensors del pla de Dutton suggereixen reutilitzar antigues centrals de carbó per a noves estacions nuclears, però experts argumenten que els únics requisits per a les instal·lacions nuclears fan que aquest enfocament no sigui possible sense estudis geològics i compliment regulador.
Una proposta es la d'importar reactors modulars petits (SMR) per agilitzar el procés, però els precedents mostren que els projectes nuclears sovint s'enfronten a retards. A més, Austràlia manca de la força de treball especialitzada necessària per a l'energia nuclear, que podria trigar dècades a desenvolupar-se.
Podria tenir cabuda, desenvolupar sistemes híbrids on l'energia nuclear doni suport a les energies renovables mitjançant operacions flexibles i tecnologies avançades d'emmagatzematge.
Ramon Gallart
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada