La informàtica quàntica podria superar la intel·ligència artificial, accelerar el descobriment de fàrmacs i fins i tot reduir els embussos de trànsit. Però les computadores quàntiques existents, que només tenen un modest avantatge, si n'hi ha, sobre els seus germans clàssics, són molt cares. Fins i tot si es pogués disposar dels 15 milions de dòlars nord-americans per adquirir un DNW 2000Q quantum annealer , per exemple, caldrien experts per mantenir les condicions de funcionament que requereix el processador.
Fins avui en dia, l'empresa canadenca D-Wave Systems Inc., va llançar un entorn de computació quàntica en temps real anomenat Leap, que és l'última incorporació als serveis dels nuclis quàntics que virtualitzen la informàtica quàntica per a gairebé qualsevol persona pot utilitzar amb una computadora i una connexió de banda ampla.
El salt permet que qualsevol usuari s'inscrigui, donant-los un minut de temps en una connexió al núvol amb el 2000Q cada mes. Això pot semblar molt poc, però un avantatge clau de la informàtica quàntica és poder resoldre problemes en mil·lisegons com per exemple, fer facturacions de grans quantitats, optimitzar rutes o calcular estructures moleculars que el ordinadors tradicionals trigarien dies o setmanes. Els ordinadors quàntics codifiquen la informació en qubits, permetent una computació massiva paral·lela basada en efectes purament quàntics.
Es vol que centenars de milers o milions de desenvolupadors puguin accedir a la tecnologia de computació quàntica, entendre-la i desenvolupar aplicacions.
A més de concedir accés a la computadora 2000Q allotjada a la seu de D-Wave als suburbis de Vancouver, Leap proporciona documentació, vídeos, materials de formació i una comunitat per a la majoria dels desenvolupadors que mai no han treballat amb un dispositiu de computació quàntica.
Hi ha poques persones en simulació de materials, finances i aprenentatge automàtic que comprendran les construccions quàntiques en dues o tres frases. Però el focus d'aquest sistema està en la gent.
D-Wave ofereix un kit de desenvolupament de programari de codi obert (SDK) anomenat Ocean que es pot utilitzar per generar aplicacions i solucionar problemes en el 2000Q de manerqa que, ha creat un fòrum per als desenvolupadors per intercanviar suggeriments i enllaçar amb qualsevol codi que creïn. Hi ha l'expectativa que qualsevol programari que es desenvolupi utilitzant el codi obert i acceés lliure d' Ocean contribuirà de nou a la comunitat. Llavors, es tracta de portar una gran comunitat de desenvolupadors junts i deixar-los configurar una xarxa de suport entre ells.
D-Wave estima que el temps lliure sobre el temps de càlcul quàntic de cada usuari, hauria de ser suficient per executar entre 400 i 4000 llocs de treball cada mes. Si els desenvolupadors volen més, la companyia cobrarà 2.000 dòlars durant una hora d'accés cada mes. Això sembla una ganga en comparació amb els 100.000 dòlars nord-americans que la NASA carrega a Ford per accedir al 2000Q del seu Ames Research Center de Silicon Valley, per exemple.
Si els centenars de milers d'investigadors de D-Wave interactuen simultàneament, podria haver-hi alguna congestió, per això, s'ha creat un quadre de comandament de Leap el qual, mostra un temps d'espera estimat per a cada treball.
D-Wave utilitza la plataforma en el núvol d'Amazon per executar el lloc web de Leap i per moure dades i resultats entre els usuaris i el 2000Q.
Florian Neukart , un científic de Volkswagen que ha treballat amb D-Wave en el passat, diu: "[Leap] certament ajudarà a democratitzar la informàtica quàntica. Particularment, com D-Wave proporcionarà accés gratuït a la seva màquina més gran QPU (unitat de processador quàntic), que es pot utilitzar per treballar en problemes del món real en comptes de només utilitzar-se per executar petites demostracions creades artificialment.
Això podria ser una subtil penetració en els serveis del núvol quàntic del rival, IBM i Rigetti. Tots dos estan desenvolupant ordinadors quàntics amb finalitats més generals, tot i que amb molts menys qubits en comparació amb D-Wave.
L'experiència Q de l'IBM és una porta d'enllaç fàcil d'utilitzar per principiants que ofereix guies d'usuari, un SDK de codi obert i demostracions quàntiques interactives, però restringeix l'accés gratuït als investigadors preestablerts i als seus antics dispositius de 5 i 16 qubits.
Rigetti és una empresa ben fundada que ofereix serveis de Cloud Quantum Cloud (QCS), una plataforma de computació en núvol i un SDK que integra amb seguretat el seu processador quàntic de 16 qubits amb la infraestructura informàtica clàssica. Rigetti promet que la primera organització que demostri un "avantatge quàntic", on un equip quàntic pugui demostrar ser més eficaç que un ordinador clàssic, obtindrà un premi de $US 1 milió. Això pot haver d'esperar a l'arribada del seu processador de 128-qubit, promès per a l'any que ve.
El veritable premi en informàtica quàntica, per descomptat, espera que l'empresa es converteixi en el proveïdor de programari i maquinari predeterminat per al núvol quàntic en ràpida expansió. La possibilitat de convertir-se en l'equivalent de Windows o Intel per al proper gran salt de la informàtica seria suficient per convèncer a qualsevol persona per donar accés (literalment) a la seva tecnologia més fresca actual.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada