Ramon

Ramon
Ramon Gallart

dissabte, 9 de març del 2019

Orquestració de xarxes de dades amb música.

Orquestrar el trànsit és un component crucial per l'operació d'una xarxa de dades. 

Les xarxes modernes poden interconnectar milers de servidors, unitats d'emmagatzematge o commutadors que al seu torn executen tasques com les  arrencades i configuracions de dispositius, anomalia i detecció d'intrusos, monitorització i diagnòstic. Aquestes tasques s'han de gestionar per mantenir la xarxa funcionant sense problemes.

Orquestració de xarxes: l'investigador SLU utilitza música per gestionar xarxes
Font: Networkorche
A mesura que aquestes xarxes es fan cada vegada més complexes, un investigador de la Universitat de Saint Louis  converteix  una alternativa més senzilla per gestionar tasques de xarxa complicades.

Flavio Esposito, doctorat, professor adjunt d'informàtica a SLU, juntament amb el col·laborador, Mary Hogan, una antiga graduada del SLU que ara cursa el seu doctorat a la Universitat de Princeton, va proposar recentment aquesta solució innovadora de gestió de trànsit a Proceeding of the 17th ACM Taller sobre temes candents en xarxes.

Durant diversos anys, els investigadors han utilitzat el terme " orquestració de xarxa " com una metàfora. En aquest article, es fa realitat  la metàfora; descrivint un enfocament nou per a l'orquestració de la xarxa que aprofita sons per augmentar o reemplaçar diverses operacions de gestió de xarxes.
Resultat d'imatges de Network orchestration: Researcher uses music to manage networks
Font: Linux.com
Esposito estava interessat a explorar si un enfocament més senzill de gestió de la xarxa podria resoldre problemes comuns. Idealment,  una xarxa de gestió fora de banda, un tipus de gestió de xarxa que és independent de les dades que circula per la xarxa, hauria de ser fiable, capaç d'arribar a tots els dispositius d'un centre de dades, compatible amb equips existents, simple i de baix cost.

La resposta dels investigadors a aquesta llista de desitjos és la creació de xarxes definides per música.

Resultat d'imatges de Network orchestration: Researcher uses music to manage networks
Font: Sciencedaily.com
La creació de xarxes definida per la música és un model en què es poden programar funcions de xarxa en resposta a seqüències de so específiques (música), procedents de dispositius virtuals. Els investigadors van explorar tant les aplicacions actives, on els dispositius de xarxa es van programar per emetre un determinat so, i les aplicacions passives, on es controlen els sons produïts per dispositius, per exemple, els seguidors de centres de dades, per identificar quan poden haver fallat.

Mitjançant altaveus de baix cost, micròfons i una Raspberry Pi (ordinadors petits i assequibles dissenyats per als usuaris per aprendre programes), l'equip va augmentar els components de la xarxa existents amb les capacitats del so.

A diferència de la llum, el so no és d'alta velocitat, sinó que viatja lentament. En lloc de mirar el so com a mitjà per enviar moltes dades a la xarxa, s'està examinant per a les tasques de gestió de xarxa que es produeixen, per exemple, en l'espai físic del centre de dades.

Resultat d'imatges de Network orchestration: Researcher uses music to manage networks
Font: Wordpress.com
En un entorn de prova d'una xarxa real i d'una xarxa virtual, els investigadors van explorar com es podia utilitzar la música per a diverses tasques de xarxa, inclosa la detecció d'errors del servidor de centres d'accés, l'autenticació, l'equilibri de càrrega i la notificació de congestió.

Ningú està incorporant les capacitats de l'oïda humana a la gestió de la xarxa. El so té els seus límits: és sorollós i no viatja molt, però gairebé no està utilitzat en aquest moment. A més de l'oïda humana, les màquines poden reconèixer una melodia que serveix de senyal.

Per exemple, la música es pot utilitzar com a sistema de seguretat "timbre" per advertir que algú ha accedit a la xarxa.

Els intrusos maliciosos sovint funcionen intentant "una sola" entrada a una xarxa per trobar un camí. Pot ser molt difícil prevenir o fins i tot detectar aquests atacs. Amb el so, els investigadors poden crear un codi perquè cada vegada que algú accedeixi a una porta virtual, un operador o ordinador humà escoltaria un nou patró de música com a advertència.

Sembla prometedor  l'ús del so de manera que, s'espera estudiar la música com a mitjà per realitzar tasques de xarxa addicionals. La gestió de la xarxa basada en so té potencial com una eficaç i econòmica tècnica de gestió de xarxes per a moltes aplicacions.

Font: Universitat de Saint Louis